Uchodźcy

20 października 2015 22:14 / 3 osobom podoba się ten post
Alina

Przeczytaj Klucha wywiad, który wkleiłam. Wypowiada się tam człowiek, który przeszedł na islam i wśod muzułmanów mieszka. Oni nigdy nie zaakceptują naszej kultury i w tym jest problem. Islam nie uznaje tolerancji.

Chodzi o to zeby umiec zyc razem ale i oddzielnie. Ja akceptuje czyjas innosc a ktos moja i trzeba to szanowac a z czasem przekonamy sie ze potrafi byc  interesujaca i wnosi cos nowego w nasze zycie  a z drugiej strony szanowac to otoczenie ktore nas przyjelo. Nie przeszkadza mi ktos kto w swojej porze rozklada dywanik w ustronnym miejscu i zanosi modly do swego boga jezeli po skonczeniu bedzie moim kolega z pracy czy sasiadem.Mozemy isc razem do pubu.Ale nie ma krzyczec ze jestem rasistka bo wymagam zeby wykonal swoja prace za ktora bierze pieniadze. A tak czesto slyszalam od  -jak byc poprawnym politycznie nie uzywajac slowa czarny?:) od kolezanki z Nigerii.
20 października 2015 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
IWA

Dla żartu mówisz! Ale niestety to nie czas aby żartować z uchodźców ( bez względu na wyznanie), trzeba ich zrozumieć a nie rozpowrzechniać bzdury. Ważne i prawdziwe informacje to tak. 

Iwa! Jak Ty chcesz zrozumieć uchodźców i być w stosunku do nich tolerancyjna skoro nie potrafisz zdobyć się na tolerancję w stosunku do forumowej koleżanki, która  wkleiła dowcip, który zawiera w sobie odrobinę prawdy? Widzę, że jesteś tolerancyjna tam gdzie chcesz więc pozwól, że ja też będę tolerancyjna tam gdzie ja chcę.
20 października 2015 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
Maura

Chodzi o to zeby umiec zyc razem ale i oddzielnie. Ja akceptuje czyjas innosc a ktos moja i trzeba to szanowac a z czasem przekonamy sie ze potrafi byc  interesujaca i wnosi cos nowego w nasze zycie  a z drugiej strony szanowac to otoczenie ktore nas przyjelo. Nie przeszkadza mi ktos kto w swojej porze rozklada dywanik w ustronnym miejscu i zanosi modly do swego boga jezeli po skonczeniu bedzie moim kolega z pracy czy sasiadem.Mozemy isc razem do pubu.Ale nie ma krzyczec ze jestem rasistka bo wymagam zeby wykonal swoja prace za ktora bierze pieniadze. A tak czesto slyszalam od  -jak byc poprawnym politycznie nie uzywajac slowa czarny?:) od kolezanki z Nigerii.

Pod warunkiem, że wnosi coś w nasze życie i faktycznie poszerza nasze horyzonty. Czy Was naprawdę nie zastanawia fakt, że świat arabski od paruset lat nie wnióśł nic do rozwoju ludzkości. Korzystają ze zdobyczy cywilizacji zachodu, w zamian nie dają nic. Ich religia nie ewoluuje tak jak chrześcijaństwo, stoi w miejscu. Jeśli przybędą do Polski to trzeba się liczyć z tym, że razem z nimi przybędą ich przywódcy duchowi. 
20 października 2015 22:24 / 2 osobom podoba się ten post
8 lat mieszkalam w panstwie w ktorym dyskryminacja ze wzgledu na kolor skory,wyznanie itp. jest poprostu zakazana od gornie.Nie wymienie tych religii ktore tam sie spotkaly - hindusi maja ich kilkanascie a co dopiero reszta swiata. Tam jest multi culti totalne od Maurytiusa po Chiny,Japonia,Pakistan itp. W pracy jest wspolpraca i tylko praca jest oceniana Team work- i nic wiecej.Po pracy wszyscy ida na wspolne imprezy zakladowe a potem mozemy sie dzielic na swoje spolecznosci ale w domu. Mozna ...mozna. Malo tego - wspolne imprezy pod tytulem....Twoja kultura,Twoj stroj narodowy,Twoje koledy na swieta w oryginalnych jezykach.
20 października 2015 22:27 / 4 osobom podoba się ten post
Nie wolno na forum publicznym siac nienawiści i podżegać do niej. Ktoś kto zna swiat arabski z hotelowego okna nie powinien wypisywać głupot. Bo już sie czytac tego nie daje.
20 października 2015 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
Maura

Nie mozna dzielic ludzi - emigrantow w tym przypadku wg religii. Bez wzgledu na wyznanie sa grupy emigrantow ktorzy swietnie sie asymiluja w nowym otoczeniu zachowujac swoja kulture ,wyznanie i sposob zycia.Widzialam w Harrodsie -do 2010 r.wlascicielem Harrodsa byl Mohamed Al-Fayed wyznania sunni islam - ze glownie zakupy luksosowych towarow byli muzulmanie no glownie kobiety -obywatele Wlk.Brytanii.No napewno nie robia tego z zasilkow. Rozdanie dyplomow na wyzszej uczelnii w LOndynie - wychodzila mlodziez glownie tego wyznania.Poznac ich po ubraniu z daleka.
Ale sa tez znaczne grupy ktore w 2 i 3 pokoleniu nie nauczyli sie nowego jezyka.Zamkneli sie w swoim kregu a jak z niego wychodza to lepiej na nich nie trafic.I ci sa na utrzymaniu panstwa czyli obywateli.
Z obecnej emigracji zalewajacej Europe czesc pojdzie w slady tych asymilujacych sie ale chyba wiekszosc zasili grupy biedy i slamsow.Kiedy naucza sie nowego jezyka zdobeda jakies wyksztalcenie czy fach?Potrafia w tej chwili tylko walczyc i beda walczyc o zasilki.

We Francji 70% osób na zasiłkach to wyznawcy proroka. We we francuskich więzieniach 70% osadzonych to wyznawcy Mahometa. Przypadek?
20 października 2015 22:31 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Pod warunkiem, że wnosi coś w nasze życie i faktycznie poszerza nasze horyzonty. Czy Was naprawdę nie zastanawia fakt, że świat arabski od paruset lat nie wnióśł nic do rozwoju ludzkości. Korzystają ze zdobyczy cywilizacji zachodu, w zamian nie dają nic. Ich religia nie ewoluuje tak jak chrześcijaństwo, stoi w miejscu. Jeśli przybędą do Polski to trzeba się liczyć z tym, że razem z nimi przybędą ich przywódcy duchowi. 

Jak nastawimy sie do tego negatywnie to napewno nic nie wniesie  w nasze zycie poza zgryzota...o Boze wszechmogocy jak do tego dopusciles ze inna wiara mieszka obok mnie:)))
Ich przywodcy duchowi....do nas do domow nie przyjda bez zaproszenia.
Chrzescijanstwo to tez ewoluuje....jak nie gwalt na dzieciach to chociaz bicie w sierocincach prowadzonych przez kler.
A co widzialas ostatnio co pochodzilo ze swiata arabskiego nie mowie o rozwoju ludzkosci za maly czlowieczek jestem ale cos z codziennego zycia. Maja wspaniala kulture,muzyke...warto od tego zaczac.
20 października 2015 22:32 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Nie wolno na forum publicznym siac nienawiści i podżegać do niej. Ktoś kto zna swiat arabski z hotelowego okna nie powinien wypisywać głupot. Bo już sie czytac tego nie daje.

Nie czytaj.
20 października 2015 22:35
Maura

Jak nastawimy sie do tego negatywnie to napewno nic nie wniesie  w nasze zycie poza zgryzota...o Boze wszechmogocy jak do tego dopusciles ze inna wiara mieszka obok mnie:)))
Chrzescijanstwo to tez ewoluuje....jak nie gwalt na dzieciach to chociaz bicie w sierocincach prowadzonych przez kler.
A co widzialas ostatnio co pochodzilo ze swiata arabskiego nie mowie o rozwoju ludzkosci za maly czlowieczek jestem ale cos z codziennego zycia. Maja wspaniala kulture,muzyke...warto od tego zaczac.

Albo od wspaniałych książek Tahara ben Jelloun. 
20 października 2015 22:35 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

To nie do mnie? Jestem za multi culti. Po hinduskich i egipskich prywatkach uwielbiam nawet ich kuchnie choc bez wiadra wody nie siadam do stalu....pali w gardle jak cholera.
20 października 2015 22:37
Alina

Obawiam sie ze to nie tylko slowa.....
20 października 2015 22:43
Alina

We Francji 70% osób na zasiłkach to wyznawcy proroka. We we francuskich więzieniach 70% osadzonych to wyznawcy Mahometa. Przypadek?

Obecna emigracja tak goscinnie zaproszona i ta przyszla bo beda plynac nawet wplaw na zasilki przeciez w wiekszosci jest nastawiona. Kto wysle kobiete w ciazy obstawiona dziecmi do pracy? Nikt przez dlugie lata. A przy niej tatus tez sie utrzyma.
20 października 2015 23:15 / 3 osobom podoba się ten post
Maura

Z życia codziennego mogę Ci opisać scenkę rodzajową z Turcji. Pammukale, tłumy turystów. Jedni idą z góry na dół, inni w przeciwnym kierunku. Naprzeciw idzie kobieta zakryta od stóp do głów , za nią w oddali kroczy mężczyza. Jest gorąco, w pewnym momencie kobieta zasłabła i upadła. Podchodzi  do niej kobieta, chyba europejka chcąc jej pomóc się podnieść. Na to podbiega mężczyzna, który szedł do tej pory z tyłu i brutalnie odtrąca kobietę spieszącą z pomocą. Sam też nie pomaga, czeka aż kobieta podniesie się sama. Inny przykład, Jordania, kolega chce zajrzeć do meczetu, zostaje obrzucony kamieniami. Egipt, wieczorna rozmowa przy basenie hotelowym, swobodna atmosfera. Egipcjanin , przedstawiciel kontrahenta w tej miłej atmosferze, w trakcie rozmowy stwierdza, że dla niego kobieta to nie człowiek. Mogłabym przytoczyć z życia codziennego bardzo dużo różnych historyjek, których byłam świadkiem. Początkowo, jeżdżąc w te rejony też się zachwycałam kulturą, egzotyką, serdecznością......tak długo aż sobie nie zdałam sprawy z tego, że oni nami w głębi duszy gardzą bo jesteśmy chrześcijanami, a nie ich braćmi w wierze. Jeśli chcą aby ich tolerować to powinni tym samym nam odpłacać. Czy wiesz, że w Tunezji, która jest jednym z najbardziej tolerancyjnych państw arabskich jest zakaz szerzenia wiary chrześcijańskiej? O jakiej tolerancji my mówimy?
20 października 2015 23:19 / 2 osobom podoba się ten post
Ależ wcale nie muszę, jestem tylko konserwatywna w swoich poglądach i domagam się dla nich tolerancji. 
20 października 2015 23:38