Uchodźcy

15 listopada 2015 20:52 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Ludność Europy wynosi 742 miliony
Nawet gdyby przybyło 5 mln uchodźców to raczej nie skolonizują Europy

Marta, nie w ILOSCI sila !
15 listopada 2015 20:54 / 2 osobom podoba się ten post
Co do reakcji - słyszeliście pewnie o eksperymencie Zimbardo - wynika z tego, że każdy człowiek, nawet z najlepszymi wartościami moralnymi może w sprzyjających warunkach stać się oprawcą.
15 listopada 2015 21:09
Oczywiście,tak było w obozach koncentracyjnych.Nawet więźniowie stawali sie oprawcami dla współwięźniów,byle zdobyć dodatkową kromkę chleba.Opowiadania Borowskiego...
15 listopada 2015 21:10
wichurra2

Co do reakcji - słyszeliście pewnie o eksperymencie Zimbardo - wynika z tego, że każdy człowiek, nawet z najlepszymi wartościami moralnymi może w sprzyjających warunkach stać się oprawcą.

Nawet daleko żywych przykładów  szukać nie musimy, bardzo często u nich pracujemy.
15 listopada 2015 21:11
No tak - nie trzeba eksperymentów, żeby do tego dojść. Ale nie chcę zbaczać z tematu, tak tylko mi się nasunęło odnośnie tolerancji Niemców wobec Hitlera i jego poczynań.
15 listopada 2015 21:12
leni

Owszem ,w ilości jest siła trzeba tylko dostrzec tę siłę i odpowiednio ją nakierować
15 listopada 2015 21:13 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Nawet daleko żywych przykładów  szukać nie musimy, bardzo często u nich pracujemy.

No - mój dziadzio chyba taki jest. Widać, że żałuje przegranej wojny i mocno musiał wierzyć w hitlerowskie ideały. Ciągle coś złego mówi o aliantach, ale żeby Niemcy coś źle zrobiły, to na razie mu się nie wymsknęło. I mnie pokarało - codziennie muszę słuchać tyrad na temat polityki Merkel wobec uchodźców i o samych uchodźcach rzecz jasna też. 
15 listopada 2015 21:25 / 2 osobom podoba się ten post
leni

To w czym ,leni? W czym jest siła uchodźców?
15 listopada 2015 21:29
Moja babcia w czasie wojny pracowała w Norwegii dla Wermachtu, a na półce z książkami do tej pory stoi Mein Kampf. To chyba mówi samo za siebie. Z ogromnym zainteresowaniem śledzi sytuację związaną z uchodźcami i słyszę w jakim tonie się wypowiada rozmawiając z rodziną bądź sąsiadką. Nie jest to na pewno zbieżne z oficjalną linią rządu Angeli Merkel.
15 listopada 2015 21:46
Marta

To w czym ,leni? W czym jest siła uchodźców?

W ich prymitywizmie Marta i w mozliwosci szybkiego rozmnazania sie , zupelnie bez zastanowienia. Europejczycy natomiast(oprocz krajow slowianskich) nie potrafia dojrzec niczego poza wlasnym koncem tylka. Tutaj widze zagrozenie, w braku zorganizowania sie.
15 listopada 2015 21:52 / 1 osobie podoba się ten post
Gdyby w rozmnażaniu sie była siła to Chińczycy nie zastosowaliby polityki jednego dziecka...W prymitywizmie siła ? Głupszy mądrego sobie nie podporządkuje...Sorry leni ale nie przekonałaś mnie
A co do braku zorganizowania,to nastąpi ono gdy nadejdzie czas,gdy już po prostu nie będzie innego wyjścia...Europejczycy są leniwi ale gdy zostanie zagrożone to ich błogie lenistwo,nie martw się,wtedy sie zorganizują
15 listopada 2015 22:04 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Gdyby w rozmnażaniu sie była siła to Chińczycy nie zastosowaliby polityki jednego dziecka...W prymitywizmie siła ? Głupszy mądrego sobie nie podporządkuje...Sorry leni ale nie przekonałaś mnie
A co do braku zorganizowania,to nastąpi ono gdy nadejdzie czas,gdy już po prostu nie będzie innego wyjścia...Europejczycy są leniwi ale gdy zostanie zagrożone to ich błogie lenistwo,nie martw się,wtedy sie zorganizują:-)

Nie chcialam zupelnie Ciebie przekonac, to jest moj tok myslenia . Nie porownywalabym tez chinczykow z Arabami, dla mnie to sa dwie odrebne kultury. Prymitywizmem nazywam twarde stanie przy doktrynach wiary i uwazam , ze tylko z tego powodu kraje muzulmanskie sa tam , gdzie sa czyli w .....e. Zorganizowanie Europejczykow nastapi w momencie zagrozenia wojna a moze tez juz w trakcie. Dlaczego dopuszczono do takiej sytuacji, ktora jest teraz? Gdzie jest madrosc europejska? Co to ma wspolnego z dobrym sercem jesli stwarza sie zagrozenie dla swoich obywateli? Dlaczego gina niewinni ludzie tak, jak w Paryzu? Dlaczego wpuszcza sie szeroko otwartymi drzwiami niebezpieczenstwo do swego domu? Czy np. Ukraincy szukajacy w Polsce schronienia przed wojna w swoim kraju sa zagrozeniem dla nas zagrozeniem? arabowie i Europejczycy to sa dwa odmienne swiaty i nawet ci , co przybyli tutaj przed wieloma laty, jedni zasymilowali sie z nasza kultura inni niestety nadal nie. Jestem przeciwna obecnej polityce europejskiej.
15 listopada 2015 22:12
Nie wszystkie kraje muzułmańskie są w dupie - weźmy chociaż Katar, w którym religia jest bardzo restrykcyjna.
Według mnie zamachy były i będą, obojętnie, czy się uchodźców przyjmie czy nie. W stanie globalnej wioski nie da się tego uniknąć.
15 listopada 2015 22:14 / 4 osobom podoba się ten post
Lekkomyślność w tej polityce jest na pewno,niemniej intencje były szlachetne przecież - pomóc ludziom którzy uciekają przed wojną...Wymknęło sie to z rąk,to fakt.Ale gdyby od razu postawić tamę,nie wpuścić żadnego uchodźcy,jakbyśmy się czuli my Europejczycy z naszymi ideałami demokracji,tolerancji itd.? Zabrakło kontroli i poszło na żywioł i to jest źle ,ale w Syrii też ginęli i giną niewinni ludzie...
15 listopada 2015 22:17 / 2 osobom podoba się ten post