15 listopada 2015 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
MartaLekkomyślność w tej polityce jest na pewno,niemniej intencje były szlachetne przecież - pomóc ludziom którzy uciekają przed wojną...Wymknęło sie to z rąk,to fakt.Ale gdyby od razu postawić tamę,nie wpuścić żadnego uchodźcy,jakbyśmy się czuli my Europejczycy z naszymi ideałami demokracji,tolerancji itd.? Zabrakło kontroli i poszło na żywioł i to jest źle ,ale w Syrii też ginęli i giną niewinni ludzie...
Marta, zgadzam sie z Toba w kwesti , ze politycy byli lekkomyslni itd. Od politykow zalezy stan zycia obywateli w danym kraju. To nie mogli tego przewidziec? Tez bys tak postapila , wprowadzajac ludzi do swego domu , bo Ci tak podpowiada Twoje dobre serce? Dla wielu z tych uchodzcow, wyrzadzono wielka krzywda. Mam na mysli tych, ktorzy rzeczywiscie szukaja tutaj spokoju i normalnego zycia. Nie mam nic przeciwko takim ludziom, ale nie wierze w dobre intencje wszystkich uchodzcow. Popatrz tylko co oznacza nasz pobyt tutaj, za granica , pracujemy dla kasy, zostawiamy najblizszych( Ty tez masz dzieci, ktore wolalyby miec Cie przy sobie), jedziemy tutaj, bo nie widzimy innego normalnego wyjscia do przezycia w naszym rodzimym kraju. Czy to nie jest jakis rodzaj wojny? Jest okay, niech Europa przetrzyma tych ludzi przez jakis czas i postara sie pomoc w uporzadkowaniu sytuacji w ich krajach, i wyjazd spowrotem tam, gdzie jest ich kraj. Dlaczego teraz na szybko trzeba pozyskiwac mieszkania dla uchodzcow? Czy mna sie bedzie ktos tutaj tak bardzo przejmowal? Tez przeszlam swoja wojne. Jesli chodzi o te przyslowiowa tame, o ktorej napisalas, jak sie czujemy dzisiaj , po kolejnym zamachu , gdzie zgineli niewinni ludzie tacy jak Ty i ja? Francja ma to na wlasne zyczenie , mam na mysli np Algierie jako kolonie francuska . Przed wielu laty sciagnieto Arabow do siebie i tego juz nie mozna cofnac niestety ale co sa winni cywile za bledna i pazerna polityke kraju? Nie zrozumiem tego swiata nigdy;(