Uchodźcy

15 listopada 2015 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
Marta

Lekkomyślność w tej polityce jest na pewno,niemniej intencje były szlachetne przecież - pomóc ludziom którzy uciekają przed wojną...Wymknęło sie to z rąk,to fakt.Ale gdyby od razu postawić tamę,nie wpuścić żadnego uchodźcy,jakbyśmy się czuli my Europejczycy z naszymi ideałami demokracji,tolerancji itd.? Zabrakło kontroli i poszło na żywioł i to jest źle ,ale w Syrii też ginęli i giną niewinni ludzie...

Marta, zgadzam sie z Toba w kwesti , ze politycy byli lekkomyslni itd. Od politykow zalezy stan zycia obywateli w danym kraju. To nie mogli tego przewidziec? Tez bys tak postapila , wprowadzajac ludzi do swego domu , bo Ci tak podpowiada Twoje dobre serce? Dla wielu z tych uchodzcow, wyrzadzono wielka krzywda. Mam na mysli tych, ktorzy rzeczywiscie szukaja tutaj spokoju i normalnego zycia. Nie mam nic przeciwko takim ludziom, ale nie wierze w dobre intencje wszystkich uchodzcow. Popatrz tylko co oznacza nasz pobyt tutaj, za granica , pracujemy dla kasy, zostawiamy najblizszych( Ty tez masz dzieci, ktore wolalyby miec Cie przy sobie), jedziemy tutaj, bo nie widzimy innego normalnego wyjscia do przezycia w naszym rodzimym kraju. Czy to nie jest jakis rodzaj wojny? Jest okay, niech Europa przetrzyma tych ludzi przez jakis czas i postara sie pomoc w uporzadkowaniu sytuacji w ich krajach, i wyjazd spowrotem tam, gdzie jest ich kraj. Dlaczego teraz na szybko trzeba pozyskiwac mieszkania dla uchodzcow? Czy mna sie bedzie ktos tutaj tak bardzo przejmowal? Tez przeszlam swoja wojne.  Jesli chodzi o te przyslowiowa tame, o ktorej napisalas, jak sie czujemy dzisiaj , po kolejnym zamachu , gdzie zgineli niewinni ludzie tacy jak Ty i ja? Francja ma to na wlasne zyczenie , mam na mysli np Algierie jako kolonie francuska . Przed wielu laty sciagnieto Arabow do siebie i tego juz nie mozna cofnac niestety ale co sa winni cywile za bledna i pazerna polityke kraju? Nie zrozumiem tego swiata nigdy;(
16 listopada 2015 09:09 / 6 osobom podoba się ten post
Leni, winni tej popapranej polityki są nie tylko finansiści patrzący za zyskiem i politycy sprzedający się za poparcie. Dużo złego robi również tzw. poprawność polityczna. Wielu ludzi jest tak zapatrzonych w te kilka kobiet i dzieci, że nie widzi (lub nie che widzieć) setek młodych byczków wdzierających się za nimi. Mimo, że wszyscy wiedzą, że większość tych ludzi nie pochodzi z krajów zagrożonych i nie ma szans na azyl to z uporem maniaka powtarza się słowo "uchodźca". A bardziej odpowiedznie jest "nielegalny imigrant". Tyle, że słowami-wytrychami: hejt, rasista, ksenofob zakrzyczani zostali ci, którzy zwracali na to uwagę. Po co zastanawiać się co będzie za 10 lat skoro tak łatwo podnieść sobie samoocenę litując się nad "uchodźcami". A że potem są takie tragedie jak ta w Paryżu ..... Nikt nie chce powiązać tych skutków z bezmyślnym wpuszczaniem imigrantów. To nie pasuje do wizrunku "wrażliwego człowieka". A sprawa jest prosta: skoro ktoś daje pozwolenie na wypuszczenie lwa z klatki bo on taki biedny siedzi i pozwala mu krążyć po ulicach miast to jest winny temu co on zrobi.
Polityka asymilacji prowadzi donikąd bo aby to się powiodło to raz - potrzebny skuteczny program (nauka i praca zamiast pieniędzy za nic) i dwa - chęci, a tych nie ma po stronie tych "uchodźców".
Cytat bardzo mądry: Kryzys uchodźczy trzeba rozwiązać na miejscu, w Syrii. Najlepiej zbrojnie, choć bez bezpośredniego udziału Europy. - Czy wyobraża sobie pani, że wyślemy wojsko, aby biło się za Syrię, a kilkaset tysięcy Syryjczyków na Unter den Linden w Berlinie będzie piło kawę i przyglądało się, jak my walczymy o ich bezpieczeństwo? Nikt nie domaga się, żeby walczyły kobiety i dzieci, ale dziesiątki tysięcy młodych Syryjczyków, którzy wyskakują z pontonów z iPadami i pytają się nie o wodę, żywność i ubranie, ale gdzie można naładować komórkę, mogłyby z naszą pomocą odwojować sobie państwo.
Tylko po co cokolwiek robić skoro w Europie pieniądze są za nic. Ta postawa roszczeniowa jaką widać wynika z koranu. Nakazuje on muzułmanom żyć na koszt niewiernego bo takie jego prawo. Stąd problemy w pracy (jeśli podejmą) bo podległość służbowa niewiernemu jest zła, podobnie jak podległość kobiecie. Problemy z czasem pracy bo nijak ma się to do systemu zmianowego gdy trzeba kilka razy dziennie stukać glową w podłogę, a już ramadan i jego wymogi to całkowita tragedia.
A podstawowym problemem jest fakt, że system demokratyczny jest sprzeczny z koranem. Jedyny jaki dopuszczają to kalifat. I jeśli ktoś ma jakieś złudzenia to proponuję zapytać pierwszego z brzegu muzułmanina o system demokratyczny i równość płci. Odpowiedź, najczęściej po długi wiciu się i rzucaniu wytartych hasełek, jest zawsze jednoznaczna.
16 listopada 2015 09:28 / 3 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Leni, winni tej popapranej polityki są nie tylko finansiści patrzący za zyskiem i politycy sprzedający się za poparcie. Dużo złego robi również tzw. poprawność polityczna. Wielu ludzi jest tak zapatrzonych w te kilka kobiet i dzieci, że nie widzi (lub nie che widzieć) setek młodych byczków wdzierających się za nimi. Mimo, że wszyscy wiedzą, że większość tych ludzi nie pochodzi z krajów zagrożonych i nie ma szans na azyl to z uporem maniaka powtarza się słowo "uchodźca". A bardziej odpowiedznie jest "nielegalny imigrant". Tyle, że słowami-wytrychami: hejt, rasista, ksenofob zakrzyczani zostali ci, którzy zwracali na to uwagę. Po co zastanawiać się co będzie za 10 lat skoro tak łatwo podnieść sobie samoocenę litując się nad "uchodźcami". A że potem są takie tragedie jak ta w Paryżu ..... Nikt nie chce powiązać tych skutków z bezmyślnym wpuszczaniem imigrantów. To nie pasuje do wizrunku "wrażliwego człowieka". A sprawa jest prosta: skoro ktoś daje pozwolenie na wypuszczenie lwa z klatki bo on taki biedny siedzi i pozwala mu krążyć po ulicach miast to jest winny temu co on zrobi.
Polityka asymilacji prowadzi donikąd bo aby to się powiodło to raz - potrzebny skuteczny program (nauka i praca zamiast pieniędzy za nic) i dwa - chęci, a tych nie ma po stronie tych "uchodźców".
Cytat bardzo mądry: Kryzys uchodźczy trzeba rozwiązać na miejscu, w Syrii. Najlepiej zbrojnie, choć bez bezpośredniego udziału Europy. - Czy wyobraża sobie pani, że wyślemy wojsko, aby biło się za Syrię, a kilkaset tysięcy Syryjczyków na Unter den Linden w Berlinie będzie piło kawę i przyglądało się, jak my walczymy o ich bezpieczeństwo? Nikt nie domaga się, żeby walczyły kobiety i dzieci, ale dziesiątki tysięcy młodych Syryjczyków, którzy wyskakują z pontonów z iPadami i pytają się nie o wodę, żywność i ubranie, ale gdzie można naładować komórkę, mogłyby z naszą pomocą odwojować sobie państwo.
Tylko po co cokolwiek robić skoro w Europie pieniądze są za nic. Ta postawa roszczeniowa jaką widać wynika z koranu. Nakazuje on muzułmanom żyć na koszt niewiernego bo takie jego prawo. Stąd problemy w pracy (jeśli podejmą) bo podległość służbowa niewiernemu jest zła, podobnie jak podległość kobiecie. Problemy z czasem pracy bo nijak ma się to do systemu zmianowego gdy trzeba kilka razy dziennie stukać glową w podłogę, a już ramadan i jego wymogi to całkowita tragedia.
A podstawowym problemem jest fakt, że system demokratyczny jest sprzeczny z koranem. Jedyny jaki dopuszczają to kalifat. I jeśli ktoś ma jakieś złudzenia to proponuję zapytać pierwszego z brzegu muzułmanina o system demokratyczny i równość płci. Odpowiedź, najczęściej po długi wiciu się i rzucaniu wytartych hasełek, jest zawsze jednoznaczna.

Zgadzam się z Tobą Wstążko! Poprawność polityczna też ma tutaj wiele do gadania. Europejscy przywódcy chcą być w ten dziwny sposób "nowowcześni" co politycy z USA. Po wydarzeniach w Paryżu można w zasadzie stwierdzić że ponad 100 istnień ludzkich zostało poświęconych w imię poprwności politycznej. Radykalne rozwiązanie Francji? http://o2.pl/news/szybka-reakcja-francji-beda-zamykac-meczety-5929584065421953a Przemoc rodzi przemoc!

16 listopada 2015 09:33 / 1 osobie podoba się ten post
Słusznie nie powiązuje sie tragedii w Paryżu z uchodźcami.Wszystko na to wskazuje że terroryści to ludzie urodzeni we Francji! Tropy prowadzą też do Belgii.
16 listopada 2015 09:43 / 6 osobom podoba się ten post
Marta

Słusznie nie powiązuje sie tragedii w Paryżu z uchodźcami.Wszystko na to wskazuje że terroryści to ludzie urodzeni we Francji! Tropy prowadzą też do Belgii.

Marta, raz - nie wszyscy bo zidentyfikowano dwóch jako "uchodźców" zarejestrowanych na greckich wyspach, dwa - ci urodzeni we Francji nie wzięli się z Marsa tylko są potomkami imigrantów wobec których system asymilacji zawiódł. To że ci panowie mają paszporty francuskie czy belgijskie nie znaczy, że są europejczykami bo się z nimi nie utożsamiają. Opisano rodzinę jednego z nich: ojciec i brat mają swoje domy, zakładam więc że nie mają źle. A jednak to ciągle im mało mimo, że we własnych krajach prawdopodobnie mieliby mniej. Gdzieś spotkałam wypowiedź durnego polityka, który twierdził, że młodzi emigranci chcą żyć na poziomie francuskiej klasy średniej a zasiłki są za niskie i to rodzi frustrację. Głupszej wypowiedzi nie słyszałam. Na poziom życia trzeba zapracować, a nie liczyć na zaisiłki. Doprowadziłoby to do sytuacji, że normalni ludzie musieliby pracować aby "opłacać się" nierobom by ci żyli na wysokim poziomie. To prawie jak ten wydumany koranowy podatek od niewiernych.
16 listopada 2015 09:57 / 2 osobom podoba się ten post
W każdym razie nie są uchodźcami przybyłymi w ostatnim czasie.A jedt to prawda bardzo niewygodna dla wielu.Dla tych którzy chętnie zakrzyknęliby: Wpuściliście uchodźców to teraz macie! Wymordowali ponad setkę Francuzów.
A nie ma takiej prostej prawdy.
Terroryzm to bardzo złożone zjawisko.Ma źródło nie tylko w polityce ale też w ludzkiej psychice.
16 listopada 2015 10:04 / 3 osobom podoba się ten post
http://www.dziennikbaltycki.pl/

Niedawno chciałam żeby moje dzieci emigrowały a teraz myślę że najlepszym pomysłem jest inwestycja w nieruchomości w Polsce. Niedługo ceny domów i gruntów zaczną iść u nas w górę.

;feature=youtu.be

a ja jak jadę to dowód głupia pokazuję :)
16 listopada 2015 10:08 / 3 osobom podoba się ten post
A skąd przekonanie, że informacje jakie dostają się do mediów to najszczersza prawda? Jeśli jakieś fakty będą niewygodne dla obecnie prowadzonej polityki i propagandy równocześnie to politycy zrobią wszystko, by podać nam dokładnie takie fakty, jakie są im obecnie wygodne. Jeśli wśród zamachowców byli też jacyś uchodżcy, to jaki problem dorobić im inną tożsamość i życiorysy. Jeżeli chce ktoś dłużej pomyśleć jak to funkcjonuje, to proponuję obejrzeć film Argo. Film oparty na faktach. Historia sprzed wielu lat. Opisuje kulisy polityki i manipulację ludżmi przez media, które teoretycznie w demokracji mają być obiektywne i niezależne. Wszystko, co przekazują nam dziennikarze jest najpierw filtrowane zanim trafi do ogólnej wiadomości. No to gdzie jest ta prawda? Wierzę, że gdzieś po środku.
16 listopada 2015 10:12 / 3 osobom podoba się ten post
Marta

W każdym razie nie są uchodźcami przybyłymi w ostatnim czasie.A jedt to prawda bardzo niewygodna dla wielu.Dla tych którzy chętnie zakrzyknęliby: Wpuściliście uchodźców to teraz macie! Wymordowali ponad setkę Francuzów.
A nie ma takiej prostej prawdy.
Terroryzm to bardzo złożone zjawisko.Ma źródło nie tylko w polityce ale też w ludzkiej psychice.

Nie wiem skąd czerpiesz informacje. Dwóch przybyło w ostatnim czasie z falą uchodźców. Pierwszego zidentyfikowano jeszcze w noc zamachu, przekroczył granicę w październiku.
16 listopada 2015 10:13
Ale dla polityków właśnie byłoby wygodne zwalić na uchodźców.Bo juz szukają przeciez pretekstów by ograniczyć tę falę przybywających
16 listopada 2015 10:16
sas-anka

Nie wiem skąd czerpiesz informacje. Dwóch przybyło w ostatnim czasie z falą uchodźców. Pierwszego zidentyfikowano jeszcze w noc zamachu, przekroczył granicę w październiku.

Ale po co Francuz miałby przybywać z falą uchodźców? Tak - Francuz ,mimo że nazwisko nie francuskie
16 listopada 2015 10:26 / 3 osobom podoba się ten post
Marta

Ale po co Francuz miałby przybywać z falą uchodźców? Tak - Francuz ,mimo że nazwisko nie francuskie:-)

Nie o tym pisze, a reszta masz rację fakt niezaprzeczalny sami europejczycy z dziada pradziada :)

16 listopada 2015 10:32 / 3 osobom podoba się ten post
Marta

Ale dla polityków właśnie byłoby wygodne zwalić na uchodźców.Bo juz szukają przeciez pretekstów by ograniczyć tę falę przybywających

Czy to się podoba czy nie to ta fala musi być ztrzymana. Nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich chętnych. W tym roku przybyło 1.5 mln. Przewidują że w przyszłym może to być 4mln (zapewne są to zaniżone jak zwykle szacunki). Obecnie na całym świecie żyje w biedzie 10 miliardów ludzi. Naprawdę sądzisz że damy radę każdemu zapewnić dom, samochód i 1000e zasiłku?
16 listopada 2015 10:34 / 5 osobom podoba się ten post
sas-anka

Nie o tym pisze, a reszta masz rację fakt niezaprzeczalny sami europejczycy z dziada pradziada :)

Masz rację: Abdeslam Salaha - typowe, francuskie nazwisko
16 listopada 2015 10:41 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

http://www.dziennikbaltycki.pl/

Niedawno chciałam żeby moje dzieci emigrowały a teraz myślę że najlepszym pomysłem jest inwestycja w nieruchomości w Polsce. Niedługo ceny domów i gruntów zaczną iść u nas w górę.

;feature=youtu.be

a ja jak jadę to dowód głupia pokazuję :)

Ach te zmasowane kontrole graniczne, aż serce rośnie jak widzi się to bezpieczeństwo na granicach. Od razu wierzę, że kontrola i bezpieczeństwo obywateli są wartością najwyższą a służby graniczne mają wpływ na to kto dostaje się do Europy