Uchodźcy

16 listopada 2015 16:52 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Ty widzisz jakiś rasistowski spisek mający na celu wymordowanie imigrantów, a ja widzę pijanego idiotę, któremu poszło na mózg. Prócz tego pamiętam, że ten pan to chyba sam stwierdził, że poszło o turban (o ile dobrze pamiętam bo raczej nie czytuję takich artykułów). Skoro ten pan myśli mieszkać w Polsce to może warto by ograniczyć demonstrowanie odmienności? To samo usłyszysz lądując w Arabii Saudyjskiej, gdzie na lotnisku wciskają czarne prześcieradło mamrocząc o zasadach. I tak samo dostaniesz po głowie jeśli w Indiach wpadniesz na pomysł by nosić na szyi krzyżyk. A tam jakoś prasa nie rozpływa się nad każdym tekim zdarzeniem.
Dla mnie we wszystkim istnieje zasada wzajemności: skoro ja muszę w Indiach czy Arabii dostosować się do tamtejszych wymogów to tutaj oczekuję tego samego: żadnych burek i turbanów. A jeśli ktoś nie zgadza się z panującymi zwyczajami to odsyłam do wypowiedzi panującego obecnie króla Arabii: nikogo nie zmuszmy aby tu przyjeżdżał.

Prosto i jasno. Nic dodać, wystarczy zastosować. 
16 listopada 2015 16:56 / 2 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Ty widzisz jakiś rasistowski spisek mający na celu wymordowanie imigrantów, a ja widzę pijanego idiotę, któremu poszło na mózg. Prócz tego pamiętam, że ten pan to chyba sam stwierdził, że poszło o turban (o ile dobrze pamiętam bo raczej nie czytuję takich artykułów). Skoro ten pan myśli mieszkać w Polsce to może warto by ograniczyć demonstrowanie odmienności? To samo usłyszysz lądując w Arabii Saudyjskiej, gdzie na lotnisku wciskają czarne prześcieradło mamrocząc o zasadach. I tak samo dostaniesz po głowie jeśli w Indiach wpadniesz na pomysł by nosić na szyi krzyżyk. A tam jakoś prasa nie rozpływa się nad każdym tekim zdarzeniem.
Dla mnie we wszystkim istnieje zasada wzajemności: skoro ja muszę w Indiach czy Arabii dostosować się do tamtejszych wymogów to tutaj oczekuję tego samego: żadnych burek i turbanów. A jeśli ktoś nie zgadza się z panującymi zwyczajami to odsyłam do wypowiedzi panującego obecnie króla Arabii: nikogo nie zmuszmy aby tu przyjeżdżał.

Nie widzę rasistowskiego spisku. Widzę, że stosunek Kaczyńskiego, prawicowych pism i dużej części społeczności internetowej w stosunku do uchodźców przynosi takie właśnie żniwo. O żadnym turbanie nic nie czytałam i żadnego Hindusa w turbanie u nas nie widziałam. To są menedżerowie hinduskiej firmy, która prowadzi u nas działalność. Chyba nawet 2 takie firmy są. I są to Hindusi wyglądający po europejsku. No oprócz koloru skóry. A nawet gdyby sobie ten turban miał na głowie, to chyba nie powód do ataku. Mianujemy się w końcu ludźmi cywilizowanymi, w przeciwieństwie to tej tak zwanej dziczy. 
16 listopada 2015 17:06 / 4 osobom podoba się ten post
"Światu grożą trzy plagi,trzy zarazy.Pierwsza-to plaga nacjonalizmu.Druga--to plaga rasizmu.Trzecia-to plaga religijnego fundamentalizmu.Te trzy plagi mają tę samą cechę,wspólny mianownik-jest nim agresywna,wszechwładna,totalna irracjonalność.Do umysłu porażonego jedyną z tych plag nie sposób dotrzeć.W takiej głowie pali się święty stos,który tylko czeka na ofiary... Umysł tknięty taką zarazą to umysł zamknięty,jednowymiarowy,monotematyczny,obracający się wyłącznie wokół jednego wątku-swojego wroga.Myśl o wrogu żywi nas,pozwala nam istnieć.Dlatego wróg jest zawsze obecny,jest zawsze z nami."

Ryszard Kapuściński,Imperium

do przemyślenia

16 listopada 2015 17:06 / 3 osobom podoba się ten post
Tyle, że każda akcja powoduje reakcję. Skoro panowie o ciemnej karnacji przyjmowani pod hasłami pomocy sieją zamęt i terror to nie ma siły by nie spowodowalo to reakcji zwrotnej. Prócz tego tolerancja też ma swoje granice. Mam wrażenie, że ciągle pod tym hasłem promuje się znaczne ulgi dla przybyłych tłumiąc wszelkie protesty słowami-wytrychami: nazizm, rasizm, ksenofobia.
W tym wypadku, gdyby ten pijak nie trafił na turban to pewnie czepiłby się brązowych butów przechodnia, czy za długich nóg psa. Facet miał ochotę na zaczepkę i koniec.
A cywilizowane zachowanie nie wyklucza poszanowania dla własnych tradycji. Skoro Polska jest chrześcijańska to przyjeżdżający wiedzą o tym i powinni dostosować się do naszego stylu życia czytaj: nie demonstrować agresywnie swojej odmienności. Tym bardziej w czasie gdy sytuacja jest zaogniona. Równie dobrze można wejść w mini i bluzce z dekoltem do pępka do męskiego więzienia i domagać się swobody w ubiorze.
A Arabia podobno też jest cywilizowana, nawet przewodniczy obecnie ONZ. Kto ma ochotę na zwiedzanie miasta w europejskim stroju z krzyżykiem na szyi?
16 listopada 2015 17:12 / 3 osobom podoba się ten post
Nie wiem Wstenga o czym Ty piszesz. Hindus nie miał na sobie żadnego turbanu. Syryjczyk z Poznania też z pewnością wyglądał normalnie, bo muzułmanie ubierają się jak i my. Raczej w galabiji nie paradował. Naprawdę nie widzisz, że pobito ich bezsensownie i że to jest złe?
16 listopada 2015 17:14 / 2 osobom podoba się ten post
hogata76

"Światu grożą trzy plagi,trzy zarazy.Pierwsza-to plaga nacjonalizmu.Druga--to plaga rasizmu.Trzecia-to plaga religijnego fundamentalizmu.Te trzy plagi mają tę samą cechę,wspólny mianownik-jest nim agresywna,wszechwładna,totalna irracjonalność.Do umysłu porażonego jedyną z tych plag nie sposób dotrzeć.W takiej głowie pali się święty stos,który tylko czeka na ofiary... Umysł tknięty taką zarazą to umysł zamknięty,jednowymiarowy,monotematyczny,obracający się wyłącznie wokół jednego wątku-swojego wroga.Myśl o wrogu żywi nas,pozwala nam istnieć.Dlatego wróg jest zawsze obecny,jest zawsze z nami."

do przemyślenia

Mój idol:)
Te same słowa wkleiłam, tylko w formie obrazka. 
16 listopada 2015 17:18
wichurra2

Mój idol:)
Te same słowa wkleiłam, tylko w formie obrazka. 

Bo to mądre słowa są
16 listopada 2015 17:19 / 2 osobom podoba się ten post
Więc jeśli twierdzisz, że się nie wyróżniali to skąd pijaczek wiedział, że on innej nacji? Przy takim upojeniu to on raczej niezbyt składnie myślał. Z tego wniosek, że to pijacki wybryk i nie ma potrzeby dorabiać tutaj jakiejś ideologii. Gdyby wyglądali i zachowywali się normalnie to nie wiem skąd ktoś wiedział jakiej są narodowości. Na czole im pisału, że nie stąd, czy paszportami wymachiwali? I wśród Polaków jest sporo ciemnowłosych i ciemnookich o oliwkowej karnacji, a jak dostaną w krzakach po pysku to nikt nie zakłada, że wzieli ich za imigrantów.
Zapewne dostali za coś innego, a ideologię dorobiono potem na użytek artykułu. Jakoś nie wierzę w te rewealcje publikowane na łamach wybiórczej i tym podobnym szmatławcom.
16 listopada 2015 17:29 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Więc jeśli twierdzisz, że się nie wyróżniali to skąd pijaczek wiedział, że on innej nacji? Przy takim upojeniu to on raczej niezbyt składnie myślał. Z tego wniosek, że to pijacki wybryk i nie ma potrzeby dorabiać tutaj jakiejś ideologii. Gdyby wyglądali i zachowywali się normalnie to nie wiem skąd ktoś wiedział jakiej są narodowości. Na czole im pisału, że nie stąd, czy paszportami wymachiwali? I wśród Polaków jest sporo ciemnowłosych i ciemnookich o oliwkowej karnacji, a jak dostaną w krzakach po pysku to nikt nie zakłada, że wzieli ich za imigrantów.
Zapewne dostali za coś innego, a ideologię dorobiono potem na użytek artykułu. Jakoś nie wierzę w te rewealcje publikowane na łamach wybiórczej i tym podobnym szmatławcom.

Bo Hindusi przeważnie mają inny kolor skóry, mają inne oczy. No zlituj się Wstenga i nie mów, że nie idzie Polaka od Hindusa odróżnic.  
1,5 promila to nie jest aż tak bardzo dużo. Ludzie przy 3 na rowerze jeszcze jadą:)
Poza tym napastnik myślał, że to Syryjczyk, więc i tak się pomylił w swojej ocenie. Ale obcego rozpoznał jednak. Na pewno po mieście chodzili jeszcze inni ludzie, ale oberwał właśnie o innym kolorze skóry. 
Nie tylko Wyborcza podała ta informację - podają ją wszystkie wrzesińskie źródła informacji. No ale na pewno sobie to wymyślili. 
16 listopada 2015 17:37 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

No tak - jasno media donoszą, że Hindus został pobity, a napastnik jest zatrzymany, ale Ty wiesz lepiej.
Sugerujesz zatem, że należałoby nie pisać o takich zdarzeniach, czy też media mają donosić o każdym pobiciu. To chyba absurd by był. Fakt jest taki, że mowa nienawiści przenosi się na ulice. Jeszcze dobrze u nas uchodźców nie widać, a już innych biją.

Takie zdarzenia świadczą jedynie jasno o tym że nigdy się nie zasymilujemy. Nie wszyscy w Polsce czytają gazetę wyborczą i są kulturalni, nie wszystkim powodzi się dobrze, mamy od groma młodych ludzi którzy mają problemy co ze soba począć bo ani perspektywy na dobre zarobki ani na wyprowadzenie się ani na założenie rodziny. Są sfrustrowani i tak samo podatni na wszelkiego rodzaju manipulacje jak ci wszyscy śliczni chłopcy łudzeni obietnicami jeszcze piękniejszych dziewic.
16 listopada 2015 17:43 / 2 osobom podoba się ten post
Szczerze wątpię by pijak był, aż tak bystry, gdyby niczym się nie wtróżniał. Można jeźdźić po takiej dawce, ale nie sądzę by pijaczek miał szansę z trzeźwym człowiekiem. Według mnie to zwykła pijacka bójka a resztę ideologii dorobiono na potrzeby artkułu. A pijak pewnie nawet nie pamięta co wygadywał i wszystko można mu wmówić.
Rysy Polaków są różne, znam dziewczynę która ma wiele cech kaukazkich mimo, że jest rodowitą Polką. I nikt jej nie bije z tego powodu.
Tyle, że fajnie wygląda na nagłówkach: Rasistowski napad w Polsce.
16 listopada 2015 17:53 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

Takie zdarzenia świadczą jedynie jasno o tym że nigdy się nie zasymilujemy. Nie wszyscy w Polsce czytają gazetę wyborczą i są kulturalni, nie wszystkim powodzi się dobrze, mamy od groma młodych ludzi którzy mają problemy co ze soba począć bo ani perspektywy na dobre zarobki ani na wyprowadzenie się ani na założenie rodziny. Są sfrustrowani i tak samo podatni na wszelkiego rodzaju manipulacje jak ci wszyscy śliczni chłopcy łudzeni obietnicami jeszcze piękniejszych dziewic.

I tu się z Tobą zgodzę. Nie widzę tej integracji, nie mówiąc już o asymilacji. Lepiej dla uchodźców, żeby do nas nie przyjeżdżali.
16 listopada 2015 17:55
WSTENGA

Szczerze wątpię by pijak był, aż tak bystry, gdyby niczym się nie wtróżniał. Można jeźdźić po takiej dawce, ale nie sądzę by pijaczek miał szansę z trzeźwym człowiekiem. Według mnie to zwykła pijacka bójka a resztę ideologii dorobiono na potrzeby artkułu. A pijak pewnie nawet nie pamięta co wygadywał i wszystko można mu wmówić.
Rysy Polaków są różne, znam dziewczynę która ma wiele cech kaukazkich mimo, że jest rodowitą Polką. I nikt jej nie bije z tego powodu.
Tyle, że fajnie wygląda na nagłówkach: Rasistowski napad w Polsce.

No wyróżniał się kolorem skóry. Ale nie ciągnę tego tematu, bo o czym tu dyskutować. 
16 listopada 2015 18:08
wichurra2

No wyróżniał się kolorem skóry. Ale nie ciągnę tego tematu, bo o czym tu dyskutować. 

Nie ma sensu. Ja widzę tu tylko pijacką burdę, którą wykreowano na pogrom imigrantów. Natomiast w przypadku burd dokonanych przez azylantów są to wybryki huligańskie. I o ile jedne lądują na pierwszych stronach ogólnopolskich gazet to te drugi nieśmiało opisywane są w lokalnych mediach. A gdyby nie internet  nigdy nie ujrzałyby światła dziennego.
16 listopada 2015 19:27 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

do przemyślenia

<3