Na wyjeździe #29

25 października 2015 22:48
wichurra2

Nie chodzi mi o wolność w sensie zabrania nam państwowości. Chodzi mi o ogólnie pojętą wolność - wolność sumienia, wolność mediów itd. 

zawsze będą istniały wartości uniwersalne, mam nadzieję.
Cenzura to naganne zjawisko, ale teraz tez byliśmy manipulowaniu, poprzez dobór wiadomości, rangę im nadawaną
25 października 2015 22:49 / 5 osobom podoba się ten post
Bardziej niż to co czeka nasze podwórko wewnętrznie, niepokoi mnie jaki kierunek przybierze nasza polityka zagraniczna wobec sąsiadów.Guru nienawidzi Rosjan,za Niemcami też nie przepada,Czesi to nas od lat nie lubią.....Sam fakt ,ze jesteśmy wschodnia granicą UE nie wystarczy do utrzymania z sąsiadami dobrych stosunków.Jedno co jest bardziej niż pewne to to,ze w ciągu tych 4 lat nie wejdziemy do strefy euro. Do tego problem uchodźców przed którymi PIS będzie się bronił rekami i nogami-to wszystko z pewnością przyjaciół naszemu krajowi nie przysporzy......A mocarstwem jak wiadomo nie jesteśmy.....
25 października 2015 22:50
doda1961

Otóż to. Własnie dlatego wygrał PIS. Trudno się jednak dziwić ludziom, że umęczeni ogromną biedą, brakiem pracy, brakiem perspektyw (praca na smieciówce za 1750 brutto, nie jest perspektywą optymistyczną) odsunęli całkowicie od władzy Platformę Oszustów.

Tak ,kiedyś nawet tutaj czytałam wpisy, umowa zlecenie to dar niebios, niskie składki to wyższa pensja
25 października 2015 22:52 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Cenzura to naganne zjawisko, ale teraz tez byliśmy manipulowaniu, poprzez dobór wiadomości, rangę im nadawaną

A kiedy nie byliśmy?:)Od 1945 codziennie,niezależnie od tego jaka opcja stała u steru.Gdybyśmy byli swiadomi tego wszystkiego, co skrzetnie sie ukrywa przed społeczenstwem 3/4 Polaków na piechote poszłoby na Nową Zelandię byle jak najdalej stąd,pozostała 1/4 padłaby na zawał z nadmiaru informacji.
25 października 2015 22:53 / 3 osobom podoba się ten post
Chyba mieszkam w Polsce A, bo tej ogromnej biedy u nas nie widzę. Bezrobocie coś koło 9%, a ilu jeszcze pracuje na czarno, będąc zarejestrowanym w PUP.
25 października 2015 22:53 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Bardziej niż to co czeka nasze podwórko wewnętrznie, niepokoi mnie jaki kierunek przybierze nasza polityka zagraniczna wobec sąsiadów.Guru nienawidzi Rosjan,za Niemcami też nie przepada,Czesi to nas od lat nie lubią.....Sam fakt ,ze jesteśmy wschodnia granicą UE nie wystarczy do utrzymania z sąsiadami dobrych stosunków.Jedno co jest bardziej niż pewne to to,ze w ciągu tych 4 lat nie wejdziemy do strefy euro. Do tego problem uchodźców przed którymi PIS będzie się bronił rekami i nogami-to wszystko z pewnością przyjaciół naszemu krajowi nie przysporzy......A mocarstwem jak wiadomo nie jesteśmy.....

No i na 150% stracimy to, co do tej pory ( wizerunkowo ) mimo wszystko wypracowaliśmy. Inaczej będziemy postrzegani, niestety. Już tyle stereotypów mamy poprzyklejane do pleców. Teraz będzie tego wiecej, niech tylko minie te 4 lata. Masakra....
25 października 2015 22:58
Nikt nie idzie spać dzisiaj? Dobranoc Opiekunkow
25 października 2015 23:04
dorotee

I to nas gubi-- brak zainteresowania:-)

No, nie wiem. Moja najbliższa rodzina była na głosowaniu, z 8 osób tylko jedna głosowała na PiS, jedna nie była (ja ;(), więc jakby frekwencja i polityczne wybory były takie, to nie możnaby mówić o braku zainteresowania..
Zasadniczo i tak nic z tego nie wyszło, bo jest jak jest, więc od jutra z ciekawością się przyglądam :/.
25 października 2015 23:06
dorotee

bardzo zawezona jest teraz cenzura w dobie dostepu do internetu.............
25 października 2015 23:08
doda1961

Otóż to. Własnie dlatego wygrał PIS. Trudno się jednak dziwić ludziom, że umęczeni ogromną biedą, brakiem pracy, brakiem perspektyw (praca na smieciówce za 1750 brutto, nie jest perspektywą optymistyczną) odsunęli całkowicie od władzy Platformę Oszustów.

Dobra, tylko, że do wyborów nie stawały tylko dwie partie. Spuść powietrze umęczona biedą kobieto :D.
25 października 2015 23:11 / 5 osobom podoba się ten post
wichurra2

Chyba mieszkam w Polsce A, bo tej ogromnej biedy u nas nie widzę. Bezrobocie coś koło 9%, a ilu jeszcze pracuje na czarno, będąc zarejestrowanym w PUP.

Bo mieszkasz na zachodzie kraju,przyjedź tu, na wybrzeże środkowe albo na wschód od Wisły.....Bezrobocie jest  i to spore,a nawet jak juz sie te robotę znajdzie to zarobki bardzo sie rożnia od tych ,które mają pracujacy wzdłuz Odry.I to w tych samych zawodach....O tym ,że w całym kraju osoby w moim wieku czyli 50+ nie mają szans na pracę prawie żadnych,nawet  w wyuczonym zawodzie to nawet nie ma dyskutować-za starzy na pracę ,za młodzi na emeryturę.Zresztą jakiej by się nie tknąc dziedziny wszędzie braki.Jeden wielki bajzel i chocby nauczciwszy z uczciwych doszedł do władzy to z pustego i Salomon nie naleje.Najbardziej deprawujące jest to ,że pracy nie maja młodzi-kończą szkoły,uczelnie i od razu na bezrobocie....To co sie dziwic ,ze wyjeżdżają prawie wszyscy.Ty np. miałaś pracę,stały etat,comiesięczna pensję i też wyjechałaś.....Dla kaprysu czy z braku wystarczających środków do godnego życia?Godnego, czyli takiego gdzie nie trzeba liczyc każdej złotówki ,żeby wystarczyło do kolejnej wypłaty.Rozejrzyj się Wichurko uwazniej,to że Twoje miasto pięknieje to nie znaczy ,że biedy w nim nie ma.....Jest wszedzie wystarczy sie rozejrzeć dobrze.
25 października 2015 23:14 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Nikt nie idzie spać dzisiaj? Dobranoc Opiekunkow:-)

O!  I to jedyna chyba rozsądna myśl tego wieczora :)Jeszcze się Modi wkurzy za to politykowanie i nogi nam z dup powyrywa zostawiwszy jeno kikuty zielonkawe:):):):)Ide spać ,dobranoc:)
25 października 2015 23:19
kasia63

Bo mieszkasz na zachodzie kraju,przyjedź tu, na wybrzeże środkowe albo na wschód od Wisły.....Bezrobocie jest  i to spore,a nawet jak juz sie te robotę znajdzie to zarobki bardzo sie rożnia od tych ,które mają pracujacy wzdłuz Odry.I to w tych samych zawodach....O tym ,że w całym kraju osoby w moim wieku czyli 50+ nie mają szans na pracę prawie żadnych,nawet  w wyuczonym zawodzie to nawet nie ma dyskutować-za starzy na pracę ,za młodzi na emeryturę.Zresztą jakiej by się nie tknąc dziedziny wszędzie braki.Jeden wielki bajzel i chocby nauczciwszy z uczciwych doszedł do władzy to z pustego i Salomon nie naleje.Najbardziej deprawujące jest to ,że pracy nie maja młodzi-kończą szkoły,uczelnie i od razu na bezrobocie....To co sie dziwic ,ze wyjeżdżają prawie wszyscy.Ty np. miałaś pracę,stały etat,comiesięczna pensję i też wyjechałaś.....Dla kaprysu czy z braku wystarczających środków do godnego życia?Godnego, czyli takiego gdzie nie trzeba liczyc każdej złotówki ,żeby wystarczyło do kolejnej wypłaty.Rozejrzyj się Wichurko uwazniej,to że Twoje miasto pięknieje to nie znaczy ,że biedy w nim nie ma.....Jest wszedzie wystarczy sie rozejrzeć dobrze.

Jeżeli o mnie chodzi to straciłam prace w szkole. Mogłam poszukać pracy w okolicy, ale nie zrobiłabym tyle co w Niemczech, a chciałam wprowadzić się no nowego domu i potrzebowałam pieniędzy na umeblowanie go i na inne związane z nowym życiem przedmioty. W Polsce musiałabym dłużej na to pracować. 
Ja nie mówię, że biedy nie ma, ale nie jest taka powszechna. Pracując w szkole, będąc wychowawcą, miałam kontakt z całym przekrojem społeczeństwa i biednych rodzin naprawdę mało było.  
25 października 2015 23:19
Polski dobrobyt https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12065505_865135910221930_3229975980121638158_n.jpg?oh=a6cd390407e1258ecb05a0efcf073154&oe=56BC14D2
25 października 2015 23:20
Napiszę jeszcze na szybko .Frekwencja wyborcza 51,6-to całkiem niezły wynik w sumie.