Tajenładnie to ujęłaś - rodzaj "niemocy"
... a ze to wątek muzyczny ?
napedza mnie również ten artysta, poznałem ich kiedyś będąc bardzo młodym - jako Bjelo Dougme
ale śledzę to co się działo dalej ?
https://youtu.be/EQmVtjUjCGw
Ale co Ciebie napędza? Artysta, czy sama czynność badania sprawy, czy może jedno i drugie ?

To akurat może i rozumiem, bo są grupy zawodowe, które rzucanie ziarenka na grunt i przyglądanie się co z tego wyrośnie mają wyuczone, a może i z powodu jakichs predyspozycji we krwi :) Mnie samej praca na neuroglogii , sam kontakt z pacjentem nie tylko neurologicznym oraz koniecznosc zrozumienia tego co mu jest, co chce przekazac-( nie zawsze słowami , a jeśli to był komunikat, to tez nie była rozmowa wprost- raczej trzeba się było przedzierac przez róznego rodzaju afazje itp) wyrobiła jakies skrzywienie zawodowe, które nie powiem-jest bardzo pomocne w pracy z osobami z otępieniami- ale z takich podróży wracam cała i zdrowa , ale zmysl obserwacji lata jak trzeba- można się naciąć :) To już taki offtop z przymrużeniem oka, nie to, żebym podstępnie wyciągała od Ciebie co robiłeś w poprzednim wcieleniu czy co :)
No to wracamy do muzyki i odpowiem jednym cięgiem :)
Bregovic artysta wielki- nie interesowałam się nim na tyle , aby znac początki jego kariery, ale to zrobię-zaciekawiłes mnie i podałeś trop.
Michał Lorenz, Enrico Morricone to coś czego lubię słuchac- moze nie porywa , ale odpręża .
Coś co na pewno znasz, mnie się juz dawno rzuciło na uszy- że tak powiem i chętnie wracam

Amy Whinehouse i klub 27...bardzo skoncentrowana na sobie i swoich emocjach co jest charakterystyczne dla pewnego rodzaju stanow. Tu umilkne, bo to do tematu nie należy . Jeżeli ktoś odczuwa potrzebę jakiegoś rozdrapywania ran- sama nie wiem? Pewnie tego często słucha. Świetny głos i muzyka też, ale nie oscyluje w moich klimatach, do których zdecydowanie należy Maanam i Kora. Tu napiszę , że wielokrotnie wyspiewywała moje przemyślenia- te buntownicze zwlaszcza :)
A teraz coś z innej beczki- kiedyś odkryty Blackjazz i Shinning Noir- i tu cover- pewnie uslyszysz jaki

Jesli lubisz zabarwienia industrialowe w muzyce-Covenant, tez Skandynawowie . Cover starej piesni w ich wykonaniu-uważam że świetny-ma ten klimat. W ogóle warto ich sobie posłuchać .