Muzyka, która dodaje Ci sił 7

14 marca 2022 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
W 1983 byłam jeszcze za smarkata, żeby na koncerty jeżdzić, a jakbym to zrobiła samowolnie, to czekałoby mnie odrabianie słupków przez 2 dni  Ale w moim domu oprócz klasyki, jazzu rodzice słuchali tez polskiego rocka. Repertuar Kory jest mi bardzo dobrze znany -nikt nie zaprzeczy-że żaden cover nie dorówna oryginałowi , choć jest wyjątek potwierdzający regułę -Steczkowska. 
Tu jeden z moich ulubionych utworów Kory

A tu Justynka :)
14 marca 2022 21:30 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

W 1983 byłam jeszcze za smarkata, żeby na koncerty jeżdzić, a jakbym to zrobiła samowolnie, to czekałoby mnie odrabianie słupków przez 2 dni :-) Ale w moim domu oprócz klasyki, jazzu rodzice słuchali tez polskiego rocka. Repertuar Kory jest mi bardzo dobrze znany -nikt nie zaprzeczy-że żaden cover nie dorówna oryginałowi , choć jest wyjątek potwierdzający regułę -Steczkowska. 

Haha, ja w 1983 już synkom  noski wycierałam ?
A Kora, na koncercie w Hali Urania w Olsztynie, była dla nas jak Bogini. Pamiętam jak schodziła z góry ,wśród publiczności na scenę,wyciągaliśmy ręce, żeby chociaż jej dotknąć. Oj,tęskno mi do niej 
A Justynka, nie dość że śpiewa, to jeszcze wygląda. Przecież to aż grzech mieć taką figurę  
14 marca 2022 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

A Kora, na koncercie w Hali Urania w Olsztynie, była dla nas jak Bogini. Pamiętam jak schodziła z góry ,wśród publiczności na scenę,wyciągaliśmy ręce, żeby chociaż jej dotknąć. Oj,tęskno mi do niej :-(
A Justynka, nie dość że śpiewa, to jeszcze wygląda. Przecież to aż grzech mieć taką figurę :lol1: 

Nie dość że grzech, to jeszcze opciah  Na koncercie Kory w Jarocinie bylam w 2010 roku .
A tu jeszcze kawałek, który mnie sie podobuje- w duciecie z Kasią Nosowską. I jak tu nie twierdzić, że polscy twórcy są najepsi? Nie da się i koniec. 
14 marca 2022 21:54 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nie dość że grzech, to jeszcze opciah :-) Na koncercie Kory w Jarocinie bylam w 2010 roku .
A tu jeszcze kawałek, który mnie sie podobuje- w duciecie z Kasią Nosowską. I jak tu nie twierdzić, że polscy twórcy są najepsi? Nie da się i koniec. 

Nie umiem z Youtube wstawiać, ale z tego samego koncertu,25-lecie Maanamu, z Justyną też super, tak raz dwa, "Raz dwa, raz dwa "zaśpiewały 
14 marca 2022 22:01 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Nie umiem z Youtube wstawiać, ale z tego samego koncertu,25-lecie Maanamu, z Justyną też super, tak raz dwa, "Raz dwa, raz dwa "zaśpiewały 

Swietnie zaspiewane -inaczej być nie mogło- normalka :)

i coś na dobranoc - z Nosowską. Boli mnie to czy tamto, po "rewerku " np . i czas na odpoczynek :)
15 marca 2022 17:44 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nie dość że grzech, to jeszcze opciah :-) Na koncercie Kory w Jarocinie bylam w 2010 roku .

Mamy wiele świetnych artystek i artystów - lata 80-te były szczególne, rodzaj buntu na istniejący  system władzy, dziś więcej się tego im dopisuje, ale muzyka była świetna i pozwolono im grać ??? 
Dzisiaj nie jest inaczej - system jak system ale
muzyka jest w stanie sama się obronić. Wielu już było, wiele jeszcze będzie. I choć kiedyś można rzec było fatwiej - zgłoszenie na koncert - wpisowe i grali, dzisiaj już nie jest to takie proste, takie tanie.
Zalewski ponad 10 late temu startował u W.Mana Podsiadlo, czy Bednarek również w "mam talent"... niektórzy próbują w YT ?
Fajnie
15 marca 2022 17:46 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

W 1983 byłam jeszcze za smarkata, żeby na koncerty jeżdzić, a jakbym to zrobiła samowolnie, to czekałoby mnie odrabianie słupków przez 2 dni :-) Ale w moim domu oprócz klasyki, jazzu rodzice słuchali tez polskiego rocka. Repertuar Kory jest mi bardzo dobrze znany -nikt nie zaprzeczy-że żaden cover nie dorówna oryginałowi , choć jest wyjątek potwierdzający regułę -Steczkowska. 

Nic nie szkodzi - ja byłem tez "nielatem" ale rodziców miałem "tolerancyjnych" i na wakacje pod chmurami mi pozwalali ?
15 marca 2022 19:15 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

A Kora, na koncercie w Hali Urania w Olsztynie, była dla nas jak Bogini. Pamiętam jak schodziła z góry ,wśród publiczności na scenę,wyciągaliśmy ręce, żeby chociaż jej dotknąć. Oj,tęskno mi do niej :-(
A Justynka, nie dość że śpiewa, to jeszcze wygląda. Przecież to aż grzech mieć taką figurę :lol1: 

Zacytuje tu fragment z którym się utożsamiam 

"nikt nie zaprzeczy-że żaden cover nie dorówna oryginałowi"

Zgadzam sie - nie tylko dlatego, ze nowe pokolenie nie potrafi dobrze śpiewać czy tworzyć, ( mimo splendoru jaki wokół siebie odtwórca tworzy i wielkich ukłonów w kierunku powielanych twórców i hitów ) ale sadze ze latwiej jest coś odtworzyć, coś... co już zdobyło swoje brawa, niźli samemu wykreować. 
Tak na prawdę nie wiem z jakich przyczyn artyści sięgają po stare dobre kawałki - z braku własnych pomysłów pewnie tez. Dla ukłonu dla największych pewnie tez. 
Niemena już chyba wszyscy próbowali. Jakiś taki mam niesmak jak słucham kolejnego covera- ale to moje bardzo subiektywne zdanie. Grupa młodych ludzi tworząc koncert "męskie granie " choć sami posiadają wielki potencjał - co już zdążyli udowodnić - to jednak tez sięgnęli po stare kawałki. Nie rozumiem. Brzmi to średnio. Za każdym razem i w każdej aranżacji choćby mocno i dobrze wykonanej. 
Zrozumiem tylko jeden argument - kasa dla twórców ( zgoda na cover przynosi tantiemy dla twórców lub ich rodzin za prawa autorskie) 
Alez się rozpisałem - sorki ?

16 marca 2022 07:13
Tajen

Zacytuje tu fragment z którym się utożsamiam 

"nikt nie zaprzeczy-że żaden cover nie dorówna oryginałowi"

Zgadzam sie - nie tylko dlatego, ze nowe pokolenie nie potrafi dobrze śpiewać czy tworzyć, ( mimo splendoru jaki wokół siebie odtwórca tworzy i wielkich ukłonów w kierunku powielanych twórców i hitów ) ale sadze ze latwiej jest coś odtworzyć, coś... co już zdobyło swoje brawa, niźli samemu wykreować. 
Tak na prawdę nie wiem z jakich przyczyn artyści sięgają po stare dobre kawałki - z braku własnych pomysłów pewnie tez. Dla ukłonu dla największych pewnie tez. 
Niemena już chyba wszyscy próbowali. Jakiś taki mam niesmak jak słucham kolejnego covera- ale to moje bardzo subiektywne zdanie. Grupa młodych ludzi tworząc koncert "męskie granie " choć sami posiadają wielki potencjał - co już zdążyli udowodnić - to jednak tez sięgnęli po stare kawałki. Nie rozumiem. Brzmi to średnio. Za każdym razem i w każdej aranżacji choćby mocno i dobrze wykonanej. 
Zrozumiem tylko jeden argument - kasa dla twórców ( zgoda na cover przynosi tantiemy dla twórców lub ich rodzin za prawa autorskie) 
Alez się rozpisałem - sorki ?

Wśród młodego pokolenia są bardzo dobrzy artysci- jak napisałes- Podsiadło, Zalewski, Zawiałow i paru innych. Potrafią robic dobre covery jak juz, ale ich własna tworczość to są własnie oni. Pokazują siebie,  a odtwórczośc, jezeli ktoś ma tylko taki repertuar,  to pewien przejaw niemocy artystycznej. Tak uważam. 
16 marca 2022 07:15 / 1 osobie podoba się ten post
Tajen

Nic nie szkodzi - ja byłem tez "nielatem" ale rodziców miałem "tolerancyjnych" i na wakacje pod chmurami mi pozwalali ?

W 1983 roku byłam bardzo nieletnia- nawet mnie nie ciągnęło na takie koncerty- dopiero w liceum zaczęłam jeżdzic . 
16 marca 2022 15:03 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Wśród młodego pokolenia są bardzo dobrzy artysci- jak napisałes- Podsiadło, Zalewski, Zawiałow i paru innych. Potrafią robic dobre covery jak juz, ale ich własna tworczość to są własnie oni. Pokazują siebie,  a odtwórczośc, jezeli ktoś ma tylko taki repertuar,  to pewien przejaw niemocy artystycznej. Tak uważam. 

ładnie to ujęłaś - rodzaj "niemocy"

... a ze to wątek muzyczny ?
napedza mnie również ten artysta, poznałem ich kiedyś będąc bardzo młodym - jako Bjelo Dougme

ale śledzę to co się działo dalej ?

https://youtu.be/EQmVtjUjCGw

16 marca 2022 15:05
tina 100%

W 1983 roku byłam bardzo nieletnia- nawet mnie nie ciągnęło na takie koncerty- dopiero w liceum zaczęłam jeżdzic . 

Rozumiem ?
16 marca 2022 15:21
"Muszę stwierdzic, że odmienne gusta to dobra rzecz. Można się powymieniac poglądami, poszerzyc horyzonty" ? aby na pewno Tak mocno odmienne ?

https://youtu.be/namFjcOgHSE

w sumie nie wiem jak to się wstawia te linki do muzyki - u Was widzę i obrazki - a jak ja wstawiam to widzę tylko link?
16 marca 2022 17:09
Tajen

ładnie to ujęłaś - rodzaj "niemocy"

... a ze to wątek muzyczny ?
napedza mnie również ten artysta, poznałem ich kiedyś będąc bardzo młodym - jako Bjelo Dougme

ale śledzę to co się działo dalej ?

https://youtu.be/EQmVtjUjCGw

Ale co Ciebie napędza? Artysta, czy sama czynność badania sprawy, czy może jedno i drugie ?  To akurat może i rozumiem, bo są grupy zawodowe, które rzucanie ziarenka na grunt i przyglądanie się co z tego wyrośnie mają wyuczone, a może i z powodu jakichs predyspozycji we krwi :) Mnie samej praca na neuroglogii , sam kontakt z pacjentem nie tylko neurologicznym oraz koniecznosc zrozumienia tego co mu jest, co chce przekazac-( nie zawsze słowami , a jeśli to był komunikat, to tez nie była rozmowa wprost- raczej trzeba się było przedzierac przez róznego rodzaju afazje itp) wyrobiła jakies skrzywienie zawodowe, które nie powiem-jest bardzo pomocne w pracy z osobami z otępieniami- ale z takich podróży wracam cała i zdrowa , ale zmysl obserwacji lata jak trzeba- można się naciąć :) To już taki offtop z przymrużeniem oka, nie to, żebym podstępnie wyciągała od Ciebie co robiłeś w poprzednim wcieleniu czy co :) 
No to wracamy do muzyki i odpowiem jednym cięgiem :)
Bregovic artysta wielki- nie interesowałam się nim na tyle , aby znac początki jego kariery, ale to zrobię-zaciekawiłes mnie i podałeś trop. 
Michał Lorenz, Enrico Morricone to coś czego lubię słuchac- moze nie porywa , ale odpręża .
Coś co na pewno znasz, mnie się juz dawno rzuciło na uszy- że tak powiem i chętnie wracam

Amy Whinehouse i klub 27...bardzo skoncentrowana na sobie i swoich emocjach co jest charakterystyczne dla pewnego rodzaju stanow. Tu umilkne, bo to do tematu nie należy . Jeżeli ktoś odczuwa potrzebę jakiegoś rozdrapywania ran- sama nie wiem? Pewnie tego często słucha. Świetny głos i muzyka też, ale nie oscyluje w moich klimatach, do których zdecydowanie należy Maanam i Kora. Tu napiszę , że wielokrotnie wyspiewywała moje przemyślenia- te buntownicze zwlaszcza :) 
A teraz coś z innej beczki- kiedyś odkryty Blackjazz  i Shinning Noir- i tu cover- pewnie uslyszysz jaki 

Jesli lubisz zabarwienia industrialowe w muzyce-Covenant, tez Skandynawowie . Cover starej piesni w ich wykonaniu-uważam że świetny-ma ten klimat. W ogóle warto ich sobie posłuchać .

16 marca 2022 17:12
Tajen

"Muszę stwierdzic, że odmienne gusta to dobra rzecz. Można się powymieniac poglądami, poszerzyc horyzonty" ? aby na pewno Tak mocno odmienne ?

https://youtu.be/namFjcOgHSE

w sumie nie wiem jak to się wstawia te linki do muzyki - u Was widzę i obrazki - a jak ja wstawiam to widzę tylko link?

U góry edytora tabelka "dodaj filmik" . Klikasz na to, wklejasz link z jutuba, potem dodaj i to wszystko.