Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

02 października 2025 09:30 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Dziś w końcu robię swoją ulubioną zupę pomidorowa 🍅 bo już chodzi za mną od kilku dni. 🤣
Do niej może kluski lane. :mniam:

Lubię pomidorową z ryżem 
03 października 2025 08:23 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj spaghetti z sosem bolognese .
Bez zupki . Zaczynam jeść co poniektóre dania z mięsem , gdyż poczułam smak prawdziwy .
Mój siostrzeniec hoduje bydło/nie wiem jaka to rasa ,  takie co to do obory nie zagląda . Pasą się na łąkach bez dozoru fizycznego . Zaczęli mnie zaopatrywać na zapas . Poczułam smak jaki dawniej bywał w potrawach mięsnych .
Życzę sobie smacznego .

03 października 2025 08:48 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj najprościej czyli spagetti z mięsem mielonym 
03 października 2025 08:51 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dzisiaj spaghetti z sosem bolognese .
Bez zupki . Zaczynam jeść co poniektóre dania z mięsem , gdyż poczułam smak prawdziwy .
Mój siostrzeniec hoduje bydło/nie wiem jaka to rasa ,  takie co to do obory nie zagląda . Pasą się na łąkach bez dozoru fizycznego . Zaczęli mnie zaopatrywać na zapas . Poczułam smak jaki dawniej bywał w potrawach mięsnych .
Życzę sobie smacznego .

Taka wołowinka na pewno i wygląda,i pachnie ,i smakuje inaczej niż ta ze sklepu,nawet "prosto od hodowcy". Choć dzień tutaj świąteczny ,to nie będzie jakiegoś specjalnego menu. Ziemniaki,sznycle,wieprzowe tym razem . Nie mam pomysłu na surówkę ale mam spitzkohl,to zrobię jarzynkę,jako dodatek. No i deserek jakiś. Wynalazłam na YouTube filmiki ze słodkościami dla cukrzyków i wypróbowuję codziennie coś nowego. Smakują seniorom i mnie też,chociaż mało słodkie 
03 października 2025 11:47 / 2 osobom podoba się ten post
Obiad dzisiaj w powitajkach 
04 października 2025 10:23 / 2 osobom podoba się ten post
Mielone, ziemniaki, surówka z pora . 
04 października 2025 11:43 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Mielone, ziemniaki, surówka z pora . :mniam:

Też mieliśmy taki obiad któregoś dnia w tym tygodniu 
A dzisiaj szybko. 🥫,kremowa albo bardziej płynna,zobaczę jaka wyjdzie . Jak będzie "zu flussig",to dorobię lane kluseczki. I 🍕 pizza,gotowa,mrożona ,"prosto z pieca" od Wagnera 
04 października 2025 11:57 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Taka wołowinka na pewno i wygląda,i pachnie ,i smakuje inaczej niż ta ze sklepu,nawet "prosto od hodowcy":oczko:. Choć dzień tutaj świąteczny ,to nie będzie jakiegoś specjalnego menu. Ziemniaki,sznycle,wieprzowe tym razem . Nie mam pomysłu na surówkę ale mam spitzkohl,to zrobię jarzynkę,jako dodatek. No i deserek jakiś. Wynalazłam na YouTube filmiki ze słodkościami dla cukrzyków i wypróbowuję codziennie coś nowego. Smakują seniorom i mnie też,chociaż mało słodkie :-)

Tak Gusiu  jest inna w smaku i zapach przy obróbce też inny . Bydło nie dostaje  dodatków na szybki wzrost masy.  

04 października 2025 12:06 / 1 osobie podoba się ten post
Wątróbka z cebulką i jabłkiem .Ja taka zjem 
Nie lubię suchej wątróbki i nie lubię w sosie  .Lubię taka w cebulce z dodatkiem .
Ziemniaki tłuczone z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty..

Cała sztuka w krojeniu wątróbki.
Musi być cieniutko krojona a na patelni powiększa swoją objętość .

04 października 2025 12:27 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Wątróbka z cebulką i jabłkiem .Ja taka zjem 
Nie lubię suchej wątróbki i nie lubię w sosie  .Lubię taka w cebulce z dodatkiem .
Ziemniaki tłuczone z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty..

Cała sztuka w krojeniu wątróbki.
Musi być cieniutko krojona a na patelni powiększa swoją objętość .

Też taką właśnie lubię-z cebulką i jabłkiem. Najpierw moczę ją w mleku,później bardzo dokładnie osuszam przed obtoczeniem mąką. Jak sucha,to nie nie pryska i nie strzela,ani nie podskakuje na patelni,jakby chciała z niej uciec .
05 października 2025 08:35 / 2 osobom podoba się ten post
Naszła  mnie ochota na  rybke. 

Będzie dorsz tłuczone ziemniaki i surówką z kiszonej kapusty .

Jakoś u mnie utarło się , że mielony z buraczkami a rybka z kiszoną 
05 października 2025 09:04 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Naszła :-) mnie ochota na  rybke. 

Będzie dorsz tłuczone ziemniaki i surówką z kiszonej kapusty .

Jakoś u mnie utarło się , że mielony z buraczkami a rybka z kiszoną 
:mniam::mniam:

U mnie podobnie . Jak rybka,tokiszona kapusta. I ziemniaki koniecznie tłuczone . A do mielonych buraczki. Chociaż tutaj zrobiłam ostatnio duszona kapustkę,Spitzkohl,do mielonych i też było pysznie 
05 października 2025 10:44 / 1 osobie podoba się ten post
Kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i surówką z pora dla mnie. Senior żadnych !!!! ale to żadnych warzyw nie jada😧😥 . Trudno. Ja lubię i jem. 
05 października 2025 11:09 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i surówką z pora dla mnie. Senior żadnych !!!! ale to żadnych warzyw nie jada😧😥 . Trudno. Ja lubię i jem. :mniam:

Moja seniorka przeciwnie. Do śniadania i kolacji zjada całą paprykę,kawałek kalarepki,2 rzodkiewki i 2-3 pomidorki. Twarde warzywa pokrojone w słupki,rzodkiewki na pół . Ale poza tym,stałe menu-fruhlings quark od Milram. Śniadanie i kolacja . Nie mam pojęcia,jak Jej się to nie nudzi. Ogólnie jedzą bardzo dużo warzyw i owoców. Tylko na owoce wydaję 30-40 euro tygodniowo !
05 października 2025 13:22 / 2 osobom podoba się ten post
Indyk z warzywami w sosie śmietanowym. Dla M zmiksowany .  Dla mnie sałata z żurawiną i oliwka z cytryną