Powitajki przy kawie 79

05 lipca 2025 07:43 / 3 osobom podoba się ten post
melania

Dzisiaj rano minęło 12 lat jak po raz pierwszy wsiadłam do busa i pojechałam z pożyczonymi/od córki pracującej w Irlandii/ 100 euro na ewentualny powrót na mój koszt .. zmienniczki już nie było , odjechała z płaczem i pretensjami jaka to sztela mina..ja wysiadłem z busa , czekal na  mnie białowlosy jegomosc około 80..oopieka byla nad jego żona....na wieczór zaprosil do leśnej restauracji, czekali tam już jego dlugoleyni znajomi z Polski...przy dobrym jedzeniu dowiedziałem się czego ode mnie oczekuje, jakie będą moje obowiązki,  ...wszystkie domowe sprawy /przychodziła tam 3 razy w tygodniu sprzataczka....zostalam  tam 1,5 roku do śmierci podpnej.. /on nie potrzebował pomocy, wystarczyłoj yo co robiła Aleksandra sprzątaczka one sumie przyjaciółka todxiny../z Omcią mialam kontrakt do końca jego życia..często jak mi było pod drodze to wyjeżdżałam go odwiedzić, nawet jak musiałem zboczyć z 50 km...to było najcudowniejsze moje miejsce pracy...teraz historia zatoczyła koło i znów mam tak samo cudowną seniorke do które wracam z niesamowitą przyjemnością niech żyje jak najdłużej....12 lat..bilans zysków i strat ...nie potrafię zrównoważyć...wiem ze na pewno nie miałabym wypracowanej tak zacnej emerytury...ale ja od początku jeździłam z jedną tylko  firmą , która płaciła uczciwe składki emerytalne i rentowe..warto było nie skakać co zlecenie to inna firemka , bo 50 euro więcej na rękę obiecali...

Jednak się oplaciło - nie tylko praca ale dobre rozeznanie też. Tak bywa, że w życiu trzeba dokonywać wyborów :)
A ja witam z rana przy kawie po oględzinach ogródka- mam już ogóry i to wcale niemałe :) Będzie salatka, wrzucę wszystkie do jednej michy - czy im się to podoba czy nie.Juz mam urlop, ale do Polski na tydzien jedziemy w środę.
Jeszcze foty pięknie prowadzonych oleandrów i dipladenii. Niedaleko ode mnie z pracy. Spokojnego dnia . 

05 lipca 2025 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

Dziękuję, już mi przesłała:-)

I co , podoba się ten typ  ?
05 lipca 2025 12:26 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

I co , podoba się ten typ :-) ?

Tak,jak najbardziej. 
05 lipca 2025 12:27 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry że polskiego skwaru .Dzisiaj 32 st . Siedzę w ciemnym pokoju i nosa nie wysciubiam na dwór . Wodę po wystawiałam w głębszych podstawkach , parę patyków włożyłam to miało być dla ptaków .Widziałam tylko pszczoły przy tej wodzie .Dobre i to . 
Chłodu życzę wg upodobania .
06 lipca 2025 04:06 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry niedzielnie. Spałam kiepsko,nawet kubka z kawą nie przyniosłam sobie wczoraj. I kawę wypiję później  Sobie I Wam życzę spokojnego dnia. 
06 lipca 2025 10:11 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry niedzielne to znaczy bardziej uroczyście 
Jak na razie fajnie na dworze
Nic nowego u mnie ,ugotowałam bob i będę podgryza .
Dobrej,spokojnej niedzieli 
06 lipca 2025 10:51 / 3 osobom podoba się ten post
Dzindoberek. Pogoda Perfekt. Około 26 stopni , łagodny wietrzyk i chmurki. A oto jeden z ogórow , który wyrósł pod moją troska.  Na upaly - polecam sałatkę albo albo tak zwyczajnie bez męczenia  😆 , temu, kto marzy o odrobinie chłodu :))))
Tylko spokojnie, znaczy takiego dnia życzę :)
07 lipca 2025 04:33 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry poniedziałkowo.Sparzyłam kawę,ale coś mi nie smakuje,chyba ograniczę jej picie.Przedemną kolejny,pełen napięć dzień. Zobaczymy  co przyniesie a Wam życzę spokojnego poniedziałku i całego tygodnia 
07 lipca 2025 07:03 / 3 osobom podoba się ten post
Seniorka odeszła krótko przed szóstą.Taka kolej rzeczy  a ja cóż,będę się pakować. 
07 lipca 2025 10:09 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Seniorka odeszła krótko przed szóstą.Taka kolej rzeczy  a ja cóż,będę się pakować. 

Hej Kruszyno. Lajf ist lajf . Nic nie poradzisz, ale choć w chwilach zmęczenia marzą nam się cieple kapcie i tv, to taka popelina na dłuższą metę nie wychodzi na dobre. Kiedyś jak jeszcze się opiekowałam w DE, a mój pierworodny zaczynał studia - powiedzial - mamo , jestes najtwardszą kobietą na świecie. I prawda, dla najbliższych sterroryzowałabym diałbła , może mi trochę szczescie pomaga, ale bardziej upór i rozeznanie, bo nie raz bywało, że rzucałam życiu niebybredną ripostę i szłam do celu z zacisniętymi zębami. To wpędzilo mnie w schemat, że zasady, że smak , że klasa. Trochę w tym wszystkim zapomniałam o sobie- całe szczęscie instynkt samozachowaczy działa dobrze. Czy bym coś zmieniła? Chyba nie, bo każde doświadczenie mnie kształtowało. Moze i u Ciebie jeszcze nie czas , żeby się gdzieś wygodnie rozgościć, a bywają lekcje trudniejsze niż szkolne. Powodzenia życzę we wszystkim i dbaj o siebie. Jestem pewna, że seniorka odeszla po cichu czując obok siebie dobrą duszę. 

A forum dzien dobry- ja się dzis obijam, a wy? 
07 lipca 2025 10:51 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

Tak często i konczy się praca przy ciężko chorych . To tylko praca , szkoda każdego człowieka ,ale takie jest prawo natury . Jedyna pociecha to , to,, że podopieczna już nie cierpi ,a ty nie patrzysz na to bezradnie .Trzymaj się i myśl o sobie .
07 lipca 2025 10:54 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry w dobry dzień .Czekam na deszcz , który niewątpliwie dzisiaj zaszczyci swoją obecnością wysuszone ogrody i pola . 
Dobrego dnia .
07 lipca 2025 12:12 / 2 osobom podoba się ten post
Wiekokrotnie czułam bezsilność wobec czyjejś śmierci. Pierwsze doswiadczenie zwaliło mnie z nóg, bo dotyczyło osoby bardzo bliskiej. Potem już pracując , zgodnie z obserwacją i doświadczeniem byłam obok, jeśli była taka potrzeba. Zwilzałam usta, podawałam leki ( są takie aby ulżyc w cierpieniu) . Tu zawziętośc nic nie da wobec nieuchronnego ani zupka z kluseczkami. Zepsuć można bardzo szybko a zaradzic nie można i tak.

U mnie pada - wtedy kiedy trzeba. 
08 lipca 2025 05:12 / 2 osobom podoba się ten post
Witam z domku.Dojechałam szczęśliwie.Teraz trochę odsapnę,a potem muszę pozamykać pewne sprawy. 
08 lipca 2025 10:35
Maluda

Witam z domku.Dojechałam szczęśliwie.Teraz trochę odsapnę,a potem muszę pozamykać pewne sprawy. 

Rozglądaj się za robotą, nim coś wybierzesz zdarzyć odpocząć 
powodzenia .