Czy Niemcy rzeczywiście tak nas postrzegają?

21 sierpnia 2013 21:14 / 3 osobom podoba się ten post
IGGA

Czytam te dzisiejsze wpisy i muszę bardzo podziękować rodzicom moim i dziadkom moim, że potrafili przekazać mi tak dużo życiowych mądrości. Że świat jest piękny i bardzo duży, że ludzie są dobrzy,i zawsze dobrze jest tam gdzie jest miłość, szacunek i zrozumienie.
Histori uczyła mnie moja babcia. Tej pięknej histori. Snułyśmy sobie wieczorkami długie opowieści. Znam historie wielu niezapmnianych miłości.O tych cudownych miłościach opowiadano, pisano książki. Bo one nie zdarzają się często. Ja pokochałam historię Barbary i Zygmunta. Babcia mi opowiadała a ja płakałam. Kiedy jako już dorosła dziewczyna zobaczyłam w Muzeum Narodowym obraz Śmierć Barbary Radziwiłłówny stałam i znowu płakałam. I takich łeż nie nalezy się wstydzić, bo wielkim darem jest umieć kochać i życie przeżyć pieknie.
Ja tez mam swojego króla, ktorego kocham bardzo,i który mnie kocha miłością wielką. Mamy swoje małe królestwo i złoty łańcuszek.On urodził sie w Polsce, ja nie. Ale nie ma między nami żadnych podziałów. Nigdy nikt mi nie dał odczuć, że gdzieś tam jest granica.Jesteśmy ludźmi szczęśliwymi, naszą ojczyzną jest cały świat.
Znam swoja wartość, jestem stanowcza w swoich poglądach, zawsze biorę odpowiedzialność za słowa wypowiedziane. Nie gardzę ludźmi, nie oczerniam, nie wchodzę w żadne intrygi. A czy ze wszystkimi mi po drodze? Tak. Każdy człowiek wnosi coś nowego a poznawanie świata i ludzi to cel piękny.
Wyjeżdżam z moim hrabią do cudownej nadmorskiej miejscowości. Będziemy zatrzymywać lato. Kupiłam farby, pędzle. Mam na czym utrwalać piękne chwile. Może nawet doczekam sie swojej wystawy.Takie mam plany. I pomalutku je realizuję.
Realizujcie się, kochajcie, bądźcie kochane, nie czepiajcie się jedna drugiej i najważniejsze czytajcie ze zrozumieniem. :)

Wlasnie czytalam dzisiejsze posty nie logujac sie,ale to nie ma znaczenia.Dziwicie sie,ze Polakow postrzegaja w taki sposob,bo jest madre powiedzenie Polak-Polakowi wilkiem.Obcokrajowcy sa mili serdeczni,nie obmawiaja,a tu na forum jeden drugiego utopilby w lyzce wody,za swoje racje,poglady.Ile ludzi tyle charakterow,i wiem doskonale,ze nie wszystkim sie dogodzi,ale nalezy szanowac wszystkich poglady bez wzgledu na to jakej sa nacji.Igga,pieknie piszesz masz prawo do wyrazania swoich opinii i pogladow i nie wszyscy musza sie z tym zgadzac,ale powinni to uszanowac,a nie huzia na Jozia to jest wielki nietakt.Wlasnie tu na forum uwazam,ze nastepuja podzialy na tych lepszych i gorszych.Coz My Polacy.....Samo Zycie!
21 sierpnia 2013 21:28 / 8 osobom podoba się ten post
Oooooo,Madziulka -nie do końca się zgodzę ,że obcokrajowcy nie obmawiają.Obrabiają du...sąsiadom,znajomym i rodzince dokładnie tak samo jak my!!!!!!!!!!!!!!I tak samo dziela ludzi na lepszych i gorszych....juz tak ich nie wybielajmy,co?To tacy sami ludzie jak my tylko nie gadają po naszemu:)
21 sierpnia 2013 21:37 / 7 osobom podoba się ten post
Dzisiaj w tym temacie napisalm cos,co moze niekoniecznie sie podobac,ale mam czasem dziwne poczucie humoru,ale ja nie o tym chcialam.
Jestem Polka,jedni mnie kochaja inni nienawidza.Ja bede teraz szczera-tez niektorych kocham ,a innych nienawidze.Kazdy czlowiek tak ma.To sa nasze emocje.Przepraszam za wyrazenie-nikogo nie chce urazic,ale pierdzielenie farmazonow,ze trzeba wszystkich kochac itd-to jest poprostu oklamywanie siebie samego.Nie uwazam,ze jakikolwiek czlowiek na swiecie jest gorszy(inny kolor skory,inna kultura).Wszyscy nalezymy do tego swiata i musimy sie z tym pogodzic,a to ze czasem obgadujemy(plotkujemy)ze ktos cos,taka nasza natura,taka natura ludzi.Nie ma co rozgrzebywac tematu,bo to jest temat ktory sie nigdy nie skonczy.Tak jak napisala Madziulka60"ile ludzi,tyle charakterow".
Jedni uwazaja,ze lepiej sprzataja,inni ze lepiej gotuja i tak mozna pisac bez konca.Tak naprawde,wszyscy jestesmy ludzmi co oznacza ,ze wiele rzeczy umiemy,bo jestesmy istotami rozumnymi.
21 sierpnia 2013 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Oooooo,Madziulka -nie do końca się zgodzę ,że obcokrajowcy nie obmawiają.Obrabiają du...sąsiadom,znajomym i rodzince dokładnie tak samo jak my!!!!!!!!!!!!!!I tak samo dziela ludzi na lepszych i gorszych....juz tak ich nie wybielajmy,co?To tacy sami ludzie jak my tylko nie gadają po naszemu:)

Kasia,byc moze masz,racje,ale mnie osobiscie nie zdarzylo sie spotkac takich ludzi,pisze tu oczywiscie o obczyznie,chociaz na niej troche przebywam.Zawsze sptykalam ludzi zyczliwych,serdecznych,pomocnych i nie slyszalam od kogokolwiek aby komus obrabiano tylek,a tym bardziej tylek swoich bliskich,ale to zalezy od poziomu ludzi i tyle.
21 sierpnia 2013 22:35 / 3 osobom podoba się ten post
Madziulka60

Kasia,byc moze masz,racje,ale mnie osobiscie nie zdarzylo sie spotkac takich ludzi,pisze tu oczywiscie o obczyznie,chociaz na niej troche przebywam.Zawsze sptykalam ludzi zyczliwych,serdecznych,pomocnych i nie slyszalam od kogokolwiek aby komus obrabiano tylek,a tym bardziej tylek swoich bliskich,ale to zalezy od poziomu ludzi i tyle.

Madziula ja niestety tu w Niemczech się z tym spotkałam... i w sumie to byli ludzie na poziomie... 

A ja nie chciałam na nikogo wskakiwać, ani obrażać, ani urażać... odniosłam się ogólnie do tematu... staram się żyć w zgodzie ze wszystkimi, nawet tymi, których nie zawsze rozumiem, czy trawię...
22 sierpnia 2013 10:30 / 4 osobom podoba się ten post
Madziulka i Kasia63 obie mozecie miec racje . Ja też sie nie spotkałam z jakims obmawianiem , ale czy to ze sie z tym nie spotkałam, to oznacza że tego nie robia ? Mysle że sa ludzie i ludziska - jak w Polsce tak i wszędzie . Pamietajmy że to my jestesmy dla nich obcymi więc może przed nami nie obmawiają i nie otwierają się tak.
22 sierpnia 2013 10:38 / 8 osobom podoba się ten post
Jeśli się ktoś plotami nie zajmuje to i plotów nie słyszy. Plotkarz musi mieć słuchacza. A tym słuchaczem może być tylko drugi plotkarz. Plota, plotę goni i z głupota się przeplata. Bo w tym biegu nie wszystko plotkara do końca powie a nastepna plotkara już nie znając prawdy do końca opowiada pierdy. I tu nie należy szukać podłoża w kulturze narodu tylko zwyczajnie są wszędzie ludzie ale są też i parapety. :)
22 sierpnia 2013 11:01
IGGA

Jeśli się ktoś plotami nie zajmuje to i plotów nie słyszy. Plotkarz musi mieć słuchacza. A tym słuchaczem może być tylko drugi plotkarz. Plota, plotę goni i z głupota się przeplata. Bo w tym biegu nie wszystko plotkara do końca powie a nastepna plotkara już nie znając prawdy do końca opowiada pierdy. I tu nie należy szukać podłoża w kulturze narodu tylko zwyczajnie są wszędzie ludzie ale są też i parapety. :)

Prawda, ale nie do końca. Opalam się na balkonie i z dwóch stron sąsiedzi prowadzą życie towarzyskie na tarasach. Sporo słyszę, choć nie zawsze chcę :) Kiedyś nawet słyszałam jak ta, która jako ostatnia z sąsiadów zaczęła mnie pozdrawiać, opowiadała o mnie. Odwiedza nas dwójka dalszych sąsiadów. Poza opowieściami o dzieciach własnych i sobie, snują też różne opowieści o dalszych znajomych, czy są one do końca prawdziwe? Niekoniecznie. Panowie z Stehkaffee, codziennie ta sama czwórka, też nie dzielą się tylko emocjami z ostatnich meczów. Może ostrożniej tylko są dobierani słuchacze i mniej jest narzucania przymusowego wysłuchwania plot.
22 sierpnia 2013 11:03 / 6 osobom podoba się ten post
Nie slyszalam tu w A czy w D,zeby ktoś posadzał opiekunke o plotkarstwo, a na czyj temat? pracodawcy? ploty w moim rozumieniu to przekazywanie nawet prawdziwej informacji wbrew woli tej osoby.A wypowiadanie sie na forum o sytuacjach zastanych czy o postepowaniu podopiecznego czy rodzin to nie jeste plotkarstwo.W koncu  nie bedzie o czym pisać,Pania boli głowa - juz plotka?
Brak kasy- już plotka?nikt tu jak do tej pory nie postrzega opiekunek jako plotkarek i niech tak zostanie.Miejscowi nie interesuja sie naszym zyciem,nie mialam przypadku zeby ktos szczegolowo wypytywał o  moja rodzine czy warunki w Polsce i przekazywal innym .Ich to nie interesuje.Mnie tez nie interesuje ich zycie,jedynie co mnie interesuje, to to,co dotyczy osoby oddanej mi pod opieke.Mam kolege ktory mowil: powiedział dzień dobry i już sklamal.
22 sierpnia 2013 11:22 / 3 osobom podoba się ten post
Akurat obecnie jestem w rodzinie, gdzie córka mojej zmarłej Panny o wszystko wypytuje i sama opowiada każdemu wokół łącznie ze mną rzeczy, które tak naprawdę nie powinna... np. o problemach małżeńskich swoich synów i obgaduje do mnie swoje synowe... ogólnie babeczkę lubię,bo jest luzarą, ale naprawdę przesadza... ostatnio opowiadała mi ile kasy dostali jej synowie od babci i ile ona im dla takie tam... no ja Cię proszę!!! Ja nie chcę tego wiedzieć!!! I staram się na takie tematy nie rozmawiać... Staram się jej nie mówić za dużo, bo wiem, że wygada wsio każdej napotkanej duszyczce...
BaskaS i Igga dobrze napisały... są ludzie i ludziska, parapety i taborety... nie ma tu znaczenia narodowość...
Mleczko zgadzam się z Tobą, my tu nie plotkujemy, bo musimy wywalić to co mamy na wątrobie inaczej się pochorujemy...
22 sierpnia 2013 11:56 / 2 osobom podoba się ten post
Swiat jest dzisiaj w takim pedzie,sytuacje zmieniaja sie z minuty na minute,wiec jest co czytac,ogladac i sluchac.tak jak napisala Igga,plotka rodzi nastepna plotke i to z nawiazka.Dletego,tez szkoda czasu zawracac sobie glowy bzdetami.Ci co plotkuja niech to robia dalej widocznie lezy to w ich naturze i uwazaja ze dzien bez plotek,to dzien stracony.Szkoda czasu,Interesuje mnie tylko osobiscie osoba oddana mi pod opieke,a to czy pozostali plotkuja,czy kogos obmawiaja,to dla mnie nie ma znaczenia.Jestem tutaj po to aby wywiazac sie z moich obowiazkow jak najlepiej,przeciez rodzina mi za to placi.
22 sierpnia 2013 14:08 / 3 osobom podoba się ten post
Madziulka60

Swiat jest dzisiaj w takim pedzie,sytuacje zmieniaja sie z minuty na minute,wiec jest co czytac,ogladac i sluchac.tak jak napisala Igga,plotka rodzi nastepna plotke i to z nawiazka.Dletego,tez szkoda czasu zawracac sobie glowy bzdetami.Ci co plotkuja niech to robia dalej widocznie lezy to w ich naturze i uwazaja ze dzien bez plotek,to dzien stracony.Szkoda czasu,Interesuje mnie tylko osobiscie osoba oddana mi pod opieke,a to czy pozostali plotkuja,czy kogos obmawiaja,to dla mnie nie ma znaczenia.Jestem tutaj po to aby wywiazac sie z moich obowiazkow jak najlepiej,przeciez rodzina mi za to placi.

Ja dodam jeszcze, że płacą mi za moja pracę dużo i często wynagradzają dodatkowo. I wszyscy sa zadowoleni.
Ja może nie zawsze, bo obwiązków jest dużo i duża odpowiedzialność. :(
Do wczoraj myślałam,że można tu wpaść, popisać, pogadać. Że wszystkie mają ten sam cel. Odreagować, zapytać, podpowiedzieć, opowiedzieć. Tak normalnie wygadać się. Wielka szkoda, że panie podchodzą do tego forum jak do własnego folwarku.
Przeczytałam dzis regulamin, Zapoznałam się z zasadami obowiązującymi i nie ma nic, że mniejszości narodowe nie mogą uczestniczyc w życiu forum.Co wcale nie znaczy, że będę się kurczowo trzymała Opiekunek24.
Jednak mam tu swoje koleżanki, mam grupę znajomych mi osób nie tylko wirtualnie ale  i w realu. Pozdrawiam dziewczyny i chłopacy serdecznie. Same widzicie, nie moge dla jednej czy kilku osób zostawiać tego co miłe i sympatyczne.
Nie wypisuję się z tego forum. :)
A plotkary omijać należy szerokim łukiem, szkoda czasu, życie jest zbyt piękne i bogate. :)

22 sierpnia 2013 15:54 / 1 osobie podoba się ten post
Ale się tu "zakręciło". No, no !! Fajnie tak czasami na ostro podyskutować sobie. Zaraz po wszystkim powietrze się czystsze robi
;-))) Tak z innej beczki to jesień już czuć w powietrzu. Uwielbiam takie poranki i wieczory, zimne powietrze i tak cudnie pachnie. Trochę jestem dzisiaj padnięta. Byliśmy z dziadkiem u lekarza na badaniach kontrolnych w klinice. Strasznie "spokojnie" tam pracują, haha. Szanują się ;-))
22 sierpnia 2013 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Ale się tu "zakręciło". No, no !! Fajnie tak czasami na ostro podyskutować sobie. Zaraz po wszystkim powietrze się czystsze robi
;-))) Tak z innej beczki to jesień już czuć w powietrzu. Uwielbiam takie poranki i wieczory, zimne powietrze i tak cudnie pachnie. Trochę jestem dzisiaj padnięta. Byliśmy z dziadkiem u lekarza na badaniach kontrolnych w klinice. Strasznie "spokojnie" tam pracują, haha. Szanują się ;-))

W Berlinie  żółte liście się już na ziemi szwędają, ale słońce świeciło dzisiaj  cudnie; super , po gorącym lecie , piękna polska jesień w Niemczech:D
23 sierpnia 2013 08:28
daisy_44

W Berlinie  żółte liście się już na ziemi szwędają, ale słońce świeciło dzisiaj  cudnie; super , po gorącym lecie , piękna polska jesień w Niemczech:D

Ale byka strzeliłam, szendać się pisze a nie inaczej!Wstyd :(Dopiero dzisiaj rano zajarzyłam...