Czy Niemcy rzeczywiście tak nas postrzegają?

25 sierpnia 2013 18:29 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Jak to co zrobil Hitler?Pranie mozgu zrobil,poprostu,tak samo jak Stalin i inni dyktatorzy.

Wielu sie nie poddawalo dyktatorstwu,co przyplacili zyciem,inni czapkowali i udawali,zeby przezyc i chronic rodziny.Taka jest wojna niestety-to pieklo na ziemi:(
25 sierpnia 2013 18:49 / 2 osobom podoba się ten post
Ja często spotykałam na mojej drodze życia ludzi, którym komunizm spaprał mózgi. Też fajna odmiana. Nie wspomnę o tych z lat pięćdziesiątych. I tych późniejszych, donoszących na lewo i prawo, bo tak chciał system.
Nie każdy potrafi być osobowością. Pamiętajmy "czym skorupka za młodu tym na starość trąci". Daleka jestem od tłumaczenia czy bronienia kogokolwiek. Zmieniło się tylko moje ogólne pojęcie krzywd wojennych. Niemcy od wieków byli napastnikami "zza miedzy". I to się nigdy w historii nie zmieni.
25 sierpnia 2013 18:54
He,he Tych donoszacych to do dzisiaj sporo jeszcze zostalo.
Sasiadow mam niby OK.Ale kiedys uszykowalam plastikowe butelki zeby je wyniesc do kontenera i coby Mi sie w domu nie szwedaly wstawilam przed swoje drzwi.Tak na pare minut.Mysle sobie pewnikiem zaraz psina bedzie chciala na dwor to zrobie dwie rzeczy za jednym zamachem.
Nie minelo 10 minut puk,puk do drzwi.Otwieram a to policja municypalna.Pogadalismy i tyle.
Wiec i do dzis ORMO czuwa.
25 sierpnia 2013 18:57
Niektorzy czerpia niewyslowiona przyjemnosc ze szkodzenia sasiadom, moze to pieniactwo lezy w naszej naturze?
Chociz w De tez sporo jest wasni o spadajce liscie, krzyczace dzieci itp
25 sierpnia 2013 18:58
No własnie. W sumie wcale się aż tak nie różnimy od siebie. Wystarczy, że jeden będzie silniejszy lub bogatszy i problemik gotowy. Pozostaje tylko pytanie w jakiej skali ?? I tak jest wszędzie.
25 sierpnia 2013 19:02 / 4 osobom podoba się ten post
Mądrze piszesz, Hogata, a ja dzisiaj muszę się na Niemców pożalić. Nie na moich, tylko tak ogólnie. Zbliża się kolejna rocznica wybuchu II wojny światowej i mój ulubiony program austriacki 3SAT daje z tej okazji filmy dokumentalne i fabularne poświęcone zagadnieniu. Jeden - "Kobieta w Berlinie", o masowych gwałtach Rosjan i taktykach przetrwania zaraz po wyzwoleniu oglądałam jeszcze w Polsce. Tutaj spotkał się z wrogością, bo pokazuje prawdę, że część kobiet oddawała się dobrowolnie jakiemuś Rosjaninowi, by mieć spokój od innych jako jego kochanka. Uznano, że "Niemieckie kobiety tak się nie zachowywały", a sam temat aż do niedawna był przemilczany jako tabu. To mi już zapaliło czerwoną lampkę, a dzisiaj kulminacja. Najpierw film dokumentalny "Dziewczyny dla Hitlera", o wszechstronnym wychowaniu małych kobiet do współdziałania żołnierzami w dziele podbijania świata. Opowiadają istoty w wieku naszych podopiecznych, jakie to piękne czasy przed wojną były, gdy na obozy jeździły, chodziły na zajęcia sportowe i taneczne, na polach pomagały, płakały na widok swego dobroczyńcy -Hitlera ze wzruszenia. Zero refleksji i wstydu, że ten cudny czas ich młodości doprowadził do zabicia wielu milionów ludzi...

Drugi film dokumentalny -"Ojciec został na wojnie". Jadą do Mińska niemieccy emeryci, myślę, pewnie by przeprosić za to, że ich tatusiowie ukatrupili tamtejszych tatusiów i utrudnili życie wielu maluchom i ich mamom. Oj, naiwnaś ty Romano jak dzidziuś! O swoich poległych ojcach będą opowiadać, i jak ciężko im było bez rodziciela, a matki musiały ostro zasuwać, by wychować kilkoro dzieci. A rosyjskim i polskim matkom zabitym przez wasze wojska, bez mężów było łatwo? Ale się wkurzyłam, o Jezu! Nie mogłabym zamieszkać dobrowolnie w takim kraju, niech sobie będzie pełen dobrobytu, zamożność to nie wszystko!
25 sierpnia 2013 19:02 / 2 osobom podoba się ten post
Jakie piekne podsumowanie! jak mawia przyslowie, u sasiada widzi sie igle w stogu siana u siebie nie widzi sie belki w oku.
Im dluzej pracuje w De tym bardziej nabieram prawie pewnosci, ze jestesmy podobni, oni juz spoleczenstwo konsumpcyjne, zindywidualizowne my poprzez pewien dobrobyt do tego dochodzimy.
25 sierpnia 2013 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Miałam na myśli raczej swoje odczucia.Kiedy oglądałam film o Hiroshimie miałam ściśnięte gardło,było żal tych ludzi,a tu nic.

Ja cie rozumiem...czasem mam to samo ale ich tez rozumiem ...Powiem ze trochew mnie zatkalo jak rozmawialismy o czasach juz powojennych...opowiadalam jak babcia sama z 5 dzieci zostala i ze po prostu głodowali (mama do dzis nie moze patrzec na czarna fasole). I pani Skarb powiedziala ze oni tez głodowali po wojnie. W czasie wojny nie ale po wojnie to ciezko było oj ciezko. Przemilczalam...ale mnie zdenerwowal ton jakim niechcacy chyba powiedziala jak dobrze sie im pwodzilo w czasie wojny. No pewnie...a dziadek z narazeniem zycia krowe chowal w lesie zeby mu nie zabrali jako kontyngent :)
25 sierpnia 2013 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
Tylko najgorsze jest to,ze Ja wiem kto Mnie podkablowal.I ta osoba codziennie robila do MNie slodka minke,a idzrzesz.....w cholere.
Mi to by do glowy nie przyszlo,zeby zakablowac sasiada.Zawisc ludzka nie zna granic..Ludzka a ile jest przypadkow w rodzinie.
Powodzi Ci sie troche lepiej to zaraz jestes WIELKIE PANSTWO

25 sierpnia 2013 19:12 / 3 osobom podoba się ten post
Romana, hehehe i tak Ci nie uwierzę !! Za moment wróci Twoje uwielbienie niemieckiego społeczeństwa. przejdzie Ci.
25 sierpnia 2013 19:14
Asik

Ja cie rozumiem...czasem mam to samo ale ich tez rozumiem ...Powiem ze trochew mnie zatkalo jak rozmawialismy o czasach juz powojennych...opowiadalam jak babcia sama z 5 dzieci zostala i ze po prostu głodowali (mama do dzis nie moze patrzec na czarna fasole). I pani Skarb powiedziala ze oni tez głodowali po wojnie. W czasie wojny nie ale po wojnie to ciezko było oj ciezko. Przemilczalam...ale mnie zdenerwowal ton jakim niechcacy chyba powiedziala jak dobrze sie im pwodzilo w czasie wojny. No pewnie...a dziadek z narazeniem zycia krowe chowal w lesie zeby mu nie zabrali jako kontyngent :)

Ja się zaczynam Niemców bać. Nie przestaję ich cenić za to, co osiągnęli, lecz zatwardziałość ich serc wobec krzywd jakich się dopuścili, czy to nasi podopieczni, czy częściej ich ojcowie i dziadkowie,  budzi we mnie ciche przerażenie i dystans. Kiedyś koleżanka germanistka powiedziała mi, że oni nie rozliczyli się z II wojny światowej, lecz ja jestem niedowiarek i lubię wszystko sama sprawdzić. Nie wiem, może mieli czas, gdy było inaczej, lecz teraz to, co dają w masowym medium i chyba jednak najbardziej wpływym, czyli w tv, nie najlepiej o nich świadczy. Z drugiej strony powinniśmy produkować od groma filmów o tym, jak się żyło naszym babciom bez ich zabitych mężów i dawać je im w podarunku dobrosąsiedzkim.

Myszko, to że podziwiam nowoczesne, zamożne, obecne Niemcy nie pozbawia mnie krytycyzmu.
25 sierpnia 2013 19:18
romana

Ja się zaczynam Niemców bać. Nie przestaję ich cenić za to, co osiągnęli, lecz zatwardziałość ich serc wobec krzywd jakich się dopuścili, czy to nasi podopieczni, czy częściej ich ojcowie i dziadkowie,  budzi we mnie ciche przerażenie i dystans. Kiedyś koleżanka germanistka powiedziała mi, że oni nie rozliczyli się z II wojny światowej, lecz ja jestem niedowiarek i lubię wszystko sama sprawdzić. Nie wiem, może mieli czas, gdy było inaczej, lecz teraz to, co dają w masowym medium i chyba jednak najbardziej wpływym, czyli w tv, nie najlepiej o nich świadczy. Z drugiej strony powinniśmy produkować od groma filmów o tym, jak się żyło naszym babciom bez ich zabitych mężów i dawać je im w podarunku dobrosąsiedzkim.

Myszko, to że podziwiam nowoczesne, zamożne, obecne Niemcy nie pozbawia mnie krytycyzmu.

Romano, odnies poczucie wyrzadzonej krzywdy, winy i odpowiedzialnosci na Polske, okres wojenny?
Czy sa winni? Przeciez ci ludzie tez mieli rodziny , dzieci?
Podobnie z Niemcami do roku 1968 ok nie bylo mowy o tych "czasach", dopiero czesto pokolenie wnukow pyta? Co robiles diadku w 1939 roku?
25 sierpnia 2013 19:18 / 3 osobom podoba się ten post
Romana Ty sie Niemcow nie boj,To wrog.,ale swoj wrog.My juz Go znamy:)
Ja sie boje Chin,kurcze naprawde,a jeszcze jak sie z Rosjanami zgadaja,to ja odpalam miotle i w kosmos lece.I jeszcze obroce pare razy ,coby swoich zabrac.
25 sierpnia 2013 19:21
Niedawno emitowany film "Unsere Muetter, unsere Vaeter" tez nie dal pelnej odpowiedzi o roli zwyklego obywatela Rzeszy w machunie smierci.
Porzadny dokument ZDf nadal ok 23,40 , znikome szanse na szersza publicznosc.
25 sierpnia 2013 19:22 / 3 osobom podoba się ten post
No i jak nas wezma pod swe zabory ,to bedziemy ryz jesc spirytusem zapijac,ha,ha.
I porobia sie Nam takie czerwone nochiiiii