Czy Niemcy rzeczywiście tak nas postrzegają?

01 listopada 2014 19:14
salazar

Chyba ich jednak obrażasz :/.
Domagamy się szacunku dla siebie, a sami siedzimy w dziwnych wyobrażeniach i stereotypach często zupełnie nie przystających do rzeczywistości..

takie mam zdanie na ich temat....a czy domagam sie szacunku od nich? nie zalezy mi na tym....pracuje w de tylko dla pieniedzy....a szanuje sie sama i to mi wystarcza...
01 listopada 2014 19:25 / 1 osobie podoba się ten post
ania52

takie mam zdanie na ich temat....a czy domagam sie szacunku od nich? nie zalezy mi na tym....pracuje w de tylko dla pieniedzy....a szanuje sie sama i to mi wystarcza...

Obawiam się, że kompletnie nie zrozumiałaś mojego posta :).
01 listopada 2014 19:28
salazar

byc moze...slowo pisane ma to do siebie,ze interpretujemy je tak jak rozumiemy.
01 listopada 2014 19:28 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

byc moze...slowo pisane ma to do siebie,ze interpretujemy je tak jak rozumiemy.
01 listopada 2014 21:02 / 6 osobom podoba się ten post
ania52

zawsze uwazalam ze niemce to murzynski kraj.....nie obrazajac murzynow....

Wcisnę swoje pięć groszy bo mnie palce swędzą jak czytam takie obelgi. Jak możesz tak pisać! Niemiec, Rosjanin czy Polak zawsze znajdzie się taki co  mu słoma z buta wystaje i to nie ma znaczenia gdzie się mieszka. A jak to taki "Murzyński kraj" jak to określiłaś to po jakiego grzyba tutaj pracujesz ???
01 listopada 2014 21:11 / 3 osobom podoba się ten post
Acha i jeszcze jedno ania52 na twoim profilu widnieje " kocham życie i ludzi" czy nie mijasz się z prawdą ?
01 listopada 2014 21:44 / 1 osobie podoba się ten post
IWA

Wcisnę swoje pięć groszy bo mnie palce swędzą jak czytam takie obelgi. Jak możesz tak pisać! Niemiec, Rosjanin czy Polak zawsze znajdzie się taki co  mu słoma z buta wystaje i to nie ma znaczenia gdzie się mieszka. A jak to taki "Murzyński kraj" jak to określiłaś to po jakiego grzyba tutaj pracujesz ???

napisalam wczesniej ze dla pieniedzy pracuje....i nie uwazam ze komus ublizylam...napisalam murzynski kraj a to ty zinterpretowalas,ze murzynski to cos zlego.ja tego nie napisalam.z tego wynika,ze zle o murzynach myslisz.a dla mnie murzynski kraj to z lekka egzotyczny,z odmiennymi obyczajami.a to nie jest obelga.tak wiec zamiast mnie atakowac za niby moje ublizanie sama przemysl co dla ciebie oznacza murzynski kraj...chyba nic dobrego...no i faktycznie kocham zycie i ludzi....
01 listopada 2014 22:29 / 9 osobom podoba się ten post
ania52

zawsze uwazalam ze niemce to murzynski kraj.....nie obrazajac murzynow....

Taki wpis jest wyraznie negatywny, i z deczka ublizajacy. Przedstawia Twoje podejscie do okreslonej nacji, do kraju, w ktorym pracujesz. I dzieki TEJ pracy mozesz lepiej zyc.
Juz pisalam w tym temacie, ale napisze swoje zdanie raz jeszcze, wyrazniej. Tak nas widza wszedzie za granica, jak sobie na to pozwalamy. Jesli odnosilabym sie z pogarda do jakiegokolwiek narodu, no to na 100% nie pracowalabym w tym kraju, ktorego obywateli nie jestem w stanie szanowac. I jestem pewna, ze takie podejscie (pogarda), odbija sie bardzo negatywnie na pracy.
Pracuje za granica, ale to nie znaczy, ze moim pracodawcom wolno mi na glowe na...c. Szanuje siebie i otoczenie. A jesli nie jestem w stanie tak ulozyc stosunkow w pracy, zeby obydwie strony czuly sie usatysfakcjonowane - trudno, pracy nie brakuje, jak nie to miejsce, to inne. Teraz jestem w miejscu, z ktorego pomimo pewnych trudnosci., nie odejde, bo mam dobrze. Dobrze, to znaczy jestem tu nie jakas tam opiekunka, ale pania B.... J....., ktora sie tu szanuje za wykonywanie opieki, za prowadzenie domu, za inteligencje, za dosc szerokie horyzonty i tak dalej. Tak, wystawiam sobie laurke, ale ja znam swoja wartosc, a moja praca i osobowosc przeklada sie na korzysci finansowe i nie tylko finansowe.

Moim zdaniem, praca w opiece wykonywana "tylko za kase" i z wrogim nastawieniem do otoczenia to jest jakis zupelny obled.
01 listopada 2014 23:00
ania52

napisalam wczesniej ze dla pieniedzy pracuje....i nie uwazam ze komus ublizylam...napisalam murzynski kraj a to ty zinterpretowalas,ze murzynski to cos zlego.ja tego nie napisalam.z tego wynika,ze zle o murzynach myslisz.a dla mnie murzynski kraj to z lekka egzotyczny,z odmiennymi obyczajami.a to nie jest obelga.tak wiec zamiast mnie atakowac za niby moje ublizanie sama przemysl co dla ciebie oznacza murzynski kraj...chyba nic dobrego...no i faktycznie kocham zycie i ludzi....

01 listopada 2014 23:01 / 5 osobom podoba się ten post
Czy Wy czasem nie przesadzacie??? Czy w zdaniu ,,niemce to murzynski kraj,, nie widzicie żartu z lekką domieszką ironii??? Robicie z niewinnego moim zdaniem postu dziewczyny historię, jakby była rasistką, pogardliwą i złośliwą osobą, wykorzystującą biednych, niemieckich podopiecznych i ich rodziny jedząc ich chleb i zabierając pracę sympatycznym i życzliwym niemieckim opiekunkom. Chyba co niektóre pogięło i to ostro. Gdzie Ania napisała, że pogardza Niemcami??? W którym słowie ublizyła ??? Czytałam na tym forum wiele postów, gdzie epitety pod adresem Niemców roiły się od nienawiści, żalu i niesprawiedliwości. Szanowna moja przedmówczyni, mówiłaby zupełnie innym głosem i innymi słowami, gdyby była traktowana z wyższoscią, gdyby miała wyliczane jedzenie, gdyby nie wolno jej było zjeść ciastka w dowolnej porze dnia. A myslałam, że spokojnie zasnę dzisiaj, no nie da się, jak słowo daję , nie da się, jak się czyta takie głupoty! Miał rację pewien parlamentarzysta, Polska to dziki kraj i dzicy ludzie w nim mieszkają,słomkę dojrzą w cudzym oku, a belki we własnym nigdy!
01 listopada 2014 23:11 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

Czy Wy czasem nie przesadzacie??? Czy w zdaniu ,,niemce to murzynski kraj,, nie widzicie żartu z lekką domieszką ironii??? Robicie z niewinnego moim zdaniem postu dziewczyny historię, jakby była rasistką, pogardliwą i złośliwą osobą, wykorzystującą biednych, niemieckich podopiecznych i ich rodziny jedząc ich chleb i zabierając pracę sympatycznym i życzliwym niemieckim opiekunkom. Chyba co niektóre pogięło i to ostro. Gdzie Ania napisała, że pogardza Niemcami??? W którym słowie ublizyła ??? Czytałam na tym forum wiele postów, gdzie epitety pod adresem Niemców roiły się od nienawiści, żalu i niesprawiedliwości. Szanowna moja przedmówczyni, mówiłaby zupełnie innym głosem i innymi słowami, gdyby była traktowana z wyższoscią, gdyby miała wyliczane jedzenie, gdyby nie wolno jej było zjeść ciastka w dowolnej porze dnia. A myslałam, że spokojnie zasnę dzisiaj, no nie da się, jak słowo daję , nie da się, jak się czyta takie głupoty! Miał rację pewien parlamentarzysta, Polska to dziki kraj i dzicy ludzie w nim mieszkają,słomkę dojrzą w cudzym oku, a belki we własnym nigdy!

Twoja przedmowczyni nie dalaby sie wmanewrowac w prace, gdzie nie mialaby co jesc, pomijajac inne sprawy. Reszta - bez komentarza.
01 listopada 2014 23:30 / 2 osobom podoba się ten post
Ja też nie, ale nie znaczy to, ze trwam w zachwycie, bo w Niemczech dobrze zarabiam.
02 listopada 2014 06:42 / 4 osobom podoba się ten post
Drogie panie ,"zejdzcie "z Ani 52 .Dorosla kobieta ,napisala co mysli i niech tak zostanie.Wasze dopisane idee typu -tu masz prace tu Cie zywia sa z "deczka " dziecinne.Niech kazda pozostanie przy Swoim zdaniu i bedzie OK.Zdanie -Ich erlaube nicht ,su mit mir umzugehen -dotyczy " mniemam" 80%.
02 listopada 2014 07:16 / 6 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

Drogie panie ,"zejdzcie "z Ani 52 .Dorosla kobieta ,napisala co mysli i niech tak zostanie.Wasze dopisane idee typu -tu masz prace tu Cie zywia sa z "deczka " dziecinne.Niech kazda pozostanie przy Swoim zdaniu i bedzie OK.Zdanie -Ich erlaube nicht ,su mit mir umzugehen -dotyczy " mniemam" 80%.

Posta " Ani 52 " przeczytałam wczoraj , nie zobaczyłam w nim nic zdrożnego , bo odebrałam to jak żart !.... Nie pamiętam w jakim filmie te słowa padły również , ale to była jakaś nasza , polska komedia i nic , żadnych protestów po tych słowach nie było ! Czytam dzisiaj z boku : każda z Was napisała mądre słowa z którymi zgadzam się w 100% , ale post Ani miał służyć jako dowcip !!!!!!.... Nie bierzmy sobie do serca wszystkiego , bo już strach mnie ogarnia , czy mozna żartować , czy nie , bo ostatnio ludzie na forum zaczynają coś za bardzo brać niektóre wpisy , które były napisane w formie żartu - zupełnie na poważnie !......A swoją drogą , dyskusja rozwinęła się bardzo ciekawie , tylko prośba : nie atakujcie Ani , bo żartowała !!!!!!! Przypomniało mi się , jak parę lat temu , jedna z posłanek próbowała atakować jednego z " Teletubisi " -:))))))))
02 listopada 2014 07:18 / 6 osobom podoba się ten post
emilia

Twoja przedmowczyni nie dalaby sie wmanewrowac w prace, gdzie nie mialaby co jesc, pomijajac inne sprawy. Reszta - bez komentarza.

piszesz o mnie tak jakbys mnie znala,wiesz nawet kim gardze,w co nie dalabym sie wmanewrowac,itd..a nie znasz mnie i probujesz w Pana Boga sie zabawic,bo tylko on nas zna....do nikogo pogardy nie czuje ,wyjasnilam w poprzednich wpisach co dla mnie oznacza murzynski kraj...nie bede sie tlumaczyc.ze nie jestem wielbladem.a Ty droga Emilio onego czasu jak wyupowiadalas sie o zmienniczce.z miloscia ?a czy nie z pogarda piszesz o mnie?zastanow sie zanim o kims wydaqsz osad,bo ktoz pozwolij nam osadzac innych?pozdrawiam cie i zapewniam,ze jest wiele ciekawszych tematow w zyciu niz analiza mojej osoby....