09 stycznia 2013 14:07 / 1 osobie podoba się ten post
Ja również spotkałam się z argumentem o przegranej wojnie i naszej pracy u nich mimo że byliśmy po stronie wygranych .Widocznie często poprawiają sobie tak samopoczucie .Ten temat -jak nas Niemcy widzą -to temat rzeka .Czasem odnoszę wrażenie że oni wręcz są zadowoleni gdy gdzieś natrafią na jakieś ,,kwiatki'' na nasz temat .To tak jakby szukali potwierdzenia starych stereotypów -Polak to pijak , złodziej , głupek .A jak widzą coś innego- coś co im nie pasuje do obrazu całości -uważają to za wyjątek potwierdzający regułę . Przykro to mówić ale wielu Polaków pracuje na te stereotypy . Na 100 ,uczciwych solidnych opiekunek trafi się jedna ,, czarna owca ''- Niemcy to o tej właśnie będą opowiadać i podejrzliwie patrzeć na inne .Ostatnio przed świętami zjawił się z karteczką napisaną po niemiecku ,,polski student'' żebrzący o pieniądze-tu ,w Szwajcarii bo w DE to by już nic nie wyżebrał .Młody ,ale bez honoru .Zamiast pracę znaleźć nawet za granicą -lepiej robić z siebie dziada i mieć łatwe pieniądze.Ale miał pecha bo na mnie trafił .Po upewnieniu się że to Polak pojechałam sobie po nim ',oj pojechałam !Ale było mi wstyd za rodaka . Co do Niemców-są różni Spotkałam bardzo wartościowych i takich o których lepiej zapomnieć.Ja ani ich nie kocham ani nie nienawidzę ale też nie oczekuję żadnych wielkich przyjaźni .Oczekuję uprzejmości ,uczciwości i poszanowania mnie i mojej pracy-ze swej strony oddam tyle ile otrzymałam .I w sumie dobrze mi z tym .