Przeczytalam uwaznie wypowiedzi Nagato. Z moich obserwacji wynika, ze w pewnym stopniu jest to prawda, ze dla agencji kobieta w wieku +50 to mniej klopotliwy "element" ukladanki. Wiem, bo mialam propozycje zmienienia pani, ktora podczas 3 miesiecznego kontraktu nie wychodzila, mlodsza ode mnie ledwo o 3 lata, na przedmiesciach Zurichu. Stwierdzila, ze nie ma po co... Z rozmowami telefonicznymi (agencja do niej dzwonila i ja tez zreszta), ledwo sobie radzila. Tu na forum tego az tak nie widac, ale my jestesmy tylko wycinkiem rzeczywistosci. Ile jest takich osob w tej ogromnej masie opiekunek? Do tej pory, jak jestesmy teraz gdzies z wizyta u rodziny, ktora mnie jeszcze nie zna - szok sprawiam swoja znajomoscia kraju, tym, co widzialam, co chce jeszcze zobaczyc. Fakt, ze dla agencji osoba lekko wiekowa to mniej klopotow, mamy w wiekszosci wieksze doswiadczenie zyciowe, a ze nie wszystkie mamy komputery i inne bajery w jednym palcu - to tez jest prawda, zalezy od punktu "siedzenia". Jest wiele rejonow PL, gdzie kobiety mlodsze ode mnie nie potrafia, bo nie mialy sie tego gdzie nauczyc, a same, coz, ciagle cos innego na glowie. Nie czuje sie obrazona postami Nagato, jest rozzalony, jest na tym rynku trudno znalezc dobry kontrakt facetowi, ktory jest w dodatku taki mlody ! A jeszcze ma wbite to glowy praworzadne zasady. Dobrze, ze jest dociekliwy, mnie te umowy "na niemieckich warunkach + umowa o dzielo" od razu czyms niepokojacym smierdzialy, prznajmniej nie dal sie na mine wsadzic. A dzis w TV byl krotki reportaz o pani, ktora 15 lat pracowala w Italii, a teraz jest tu, w Szwajcarii, zatrudniona przez jakas tam agencje od 3 lat. Ponoc przez caly ten czas pracuje po 16 - 18 godzin na dobe i na obiad ma ryz z niewielkim dodatkiem. Pani juz w wieku dobrze ponad 50 lat. Bo ponoc boi sie, ze innej pracy nie znajdzie ... Inny przyklad - moj slubny byl teraz w Hamburgu. W sklepiku zgadal sie z polska sprzedawczynia, ma 53 lata, dorywczo pracuje, zeby dostawac zasilek. Chcialaby byc opiekunka, ale ... nie ma kto za reke poprowadzic, zalatwic. Narzeka, ze mieszkaja w bloku w kilka, zeby czysz jakos oplacic, a ona by chciala - tylko nie umie !