Ciekawostki z języka niemieckiego

19 czerwca 2013 10:09
tina 100%

http://www.ebon-app.com/home
Teraz link jest bez przecinka,powinien się otworzyć.

Popatrz Tina, to ja nawet nie wiedziałam, że moje butki do biegania zakupiłam z rabatem 20 euro właśnie na podstawie wycinka z lokalnej gazetki czyli e-bonu. No proszę, proszę. Potwierdzam, to działa. Wydawało mi się dziwne, że jak wytnę jakiś kuponik z gazety, to wybrane sklepy dadzą rabat ;-)) Ale dają !!  

19 czerwca 2013 10:28
Myszko, zapytaj o to naszego Misia, jego zmarły Hans miał opiekuna prawnego. W Polsce ustanawia go sąd, jednak dzieje się to na czyjś wniosek, czyli często pracowników opieki społecznej, tu jest pewnie podobnie. Kontroli chyba nie ma, albo jest rzadko, Misiek tę opiekunkę widział tylko raz na oczy, nie odwiedzała w ogóle swego podopiecznego, przynajmniej wtedy, gdy Misio pracował. Teoretycznie powinny być rachunki, na co wydają pieniądze, zwłaszcza tutaj.

Dziewczyny i chłopaki, jak jest po niemiecku - opiekun prawny?
19 czerwca 2013 10:45 / 1 osobie podoba się ten post
Widziałam w pismach niemieckich zwrot gesetzlichen Vertreter,autor miał na mysli własnie opiekuna prawnego.
Chodziło o prawne zastępstwo członków rodziny,których pacjent nie posiadał,albo mieszkali zbyt daleko i ustanowili własnie takiego zastępcę.
19 czerwca 2013 10:48
Mycha

Popatrz Tina, to ja nawet nie wiedziałam, że moje butki do biegania zakupiłam z rabatem 20 euro właśnie na podstawie wycinka z lokalnej gazetki czyli e-bonu. No proszę, proszę. Potwierdzam, to działa. Wydawało mi się dziwne, że jak wytnę jakiś kuponik z gazety, to wybrane sklepy dadzą rabat ;-)) Ale dają !!  

Kurde ,to trzeba wycinać.20 eur ,to spory rabat.
19 czerwca 2013 10:53
Rabat jest zależny od kwoty zakupu. Np do 50 euro - 10 euro rabatu. Powyżej 100 euro - 20 euro rabatu. Tak to u mnie było. A powiedziała mi o tym masażystka babci, bo ja pewnie bym to ominęła w gazecie.
19 czerwca 2013 11:49
tina 100%

Kurde ,to trzeba wycinać.20 eur ,to spory rabat.

Coś mi się wydaje, ze mi się też już "zachce" wycinać. Trzeba mieć szacunek do pieniądza. Skoro dają, grzechem by było nie przyjąć :)
19 czerwca 2013 12:48
Ale z tego co wyczytałam pobieżnie na tej stronie, to tylko w kilku miastach taka akcja jest i to głównie na Bawarii. Czy też się mylę?
19 czerwca 2013 12:52
na dole str jest informacja,że jezeli chce się wiedzieć ,czy ebon jest równiez w innych obszarach Niemiec,to trzeba się dowiadywać w miejscowych mediach.Mam nadzeje ,że u mnie jest.
19 czerwca 2013 19:55
Kurcze,ja akurat jestem na terenie obok pinesek...
19 czerwca 2013 19:56 / 1 osobie podoba się ten post
Czy Wy piszac eban, macie na mysli Gutschein?
19 czerwca 2013 19:57
A ja się kurcze jednak nie załapię.
19 czerwca 2013 20:27
mam nowe pytanko do Was, światowe istoty! dostałam kartkę z Tagesheimu babci, aby nie dawać jej nowych Oberhose, bo mają zapas w szafie. Co to jest to Oberhose? Górna część ubrań? Bo babcia dostaje raz w tygodniu całą zmianę odzieży ze sobą, gdyż ma tam prysznic i mycie głowy.
19 czerwca 2013 20:31
http://de.wikipedia.org/wiki/Hose
19 czerwca 2013 20:45
margolcia

Czy Wy piszac eban, macie na mysli Gutschein?

Margolcia,tak to e-bon,teraz śmiać mi się chce za kazdym razem jak cos Twojego czytam,wybacz kochana
19 czerwca 2013 20:48
Weszłam tam, stron od cholery i trochę, i nie znalazłam, nie mogłeś napisać jeśli wiesz? Ale może nie wiesz...