Ciekawostki z języka niemieckiego

29 października 2013 17:02
ivanilia40

A na "zaczarowany flet" mówią zachlastana fifulka :)

Normalnie się poryczałam !!!!!!!!!Ale mi poprawiłaś humor hahahahahahahahahahaha
29 października 2013 17:04 / 1 osobie podoba się ten post
iwunia

Normalnie się poryczałam !!!!!!!!!Ale mi poprawiłaś humor hahahahahahahahahahaha

Ja to wiedzialam,ale jak pierwszy raz uslyszalam jakies 8 lat temu,to rylam:D:D:D:D:D:DD
29 października 2013 17:08
iwunia

Ja za kazdym razem się śmieję,choć tak jak Hogata znam to od kilku lat hehe.
Jak to dobrze,że pracujemy w Niemczech a nie w Czechach bo wszystkie wrociłybyśmy ze zmarszczochami od śmiechu hehe
29 października 2013 17:09 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Ja to wiedzialam,ale jak pierwszy raz uslyszalam jakies 8 lat temu,to rylam:D:D:D:D:D:DD

A ja co na to spojrze to cały czas rycze,ale muszę głupio wyglądać .hehehehehehhe
29 października 2013 17:10 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Ja za kazdym razem się śmieję,choć tak jak Hogata znam to od kilku lat hehe.
Jak to dobrze,że pracujemy w Niemczech a nie w Czechach bo wszystkie wrociłybyśmy ze zmarszczochami od śmiechu hehe

Przestań Ivanila ,bo sie normalnie cała pomarszczyłam .......a babcia na mnie patrzy i się dziwi-odbiło jej czy co?????hehheheheh
29 października 2013 17:12 / 1 osobie podoba się ten post
iwunia

Przestań Ivanila ,bo sie normalnie cała pomarszczyłam .......a babcia na mnie patrzy i się dziwi-odbiło jej czy co?????hehheheheh

A co brakoskor twarzowy Cie dopadl?:D:D:D:DD
29 października 2013 17:16
Nooooo.heheheheheheh
03 listopada 2013 09:48
Znalazlam wlasnie ciekawy blog jezyka niemieckiego,w tym jest tez czesc dla opiekunek opracowana http://deutsch-auf-polnisch.blogspot.de/... W taka pogode jak dzis mozna poczytac
03 listopada 2013 18:08
Prowincjusz

:))))))) muszę wypróbowac, ale tak zeby nie widzial jak tłumię smiech :)

A co do Czechów, no jak nie zartowac jak na teatr mówią : diwadlo ;)

A na czekoladę - kakaowa deska.
03 listopada 2013 18:36
z Czeskiego pamiętam przystanek- zastawka ( chyba dobrze pamietam)
03 listopada 2013 18:54 / 3 osobom podoba się ten post
Znalazłam w necie:
Elektronicki mordulec-Robocop
Laska se ne wpina i ne wydyma se-W liście do Koryntian-Hymn do miłosci-"miłość się nie obraża i gniewem nie unosi".
Smerdoucy nagabivac-menel
03 listopada 2013 21:35
kattti82

Znalazlam wlasnie ciekawy blog jezyka niemieckiego,w tym jest tez czesc dla opiekunek opracowana http://deutsch-auf-polnisch.blogspot.de/... W taka pogode jak dzis mozna poczytac

Dzieki katti,przelecialam sobie testy,znowu po raz kolejny przerazilam sie,ze tak malo kumam z niemieckiego,a najgorsze ze nie moglam za zadne skarby zarejestrowac sie i posprawdzac prawidlowe odpowiedzi,ale strona super!
04 listopada 2013 10:54
kruszynka1964

Dzieki katti,przelecialam sobie testy,znowu po raz kolejny przerazilam sie,ze tak malo kumam z niemieckiego,a najgorsze ze nie moglam za zadne skarby zarejestrowac sie i posprawdzac prawidlowe odpowiedzi,ale strona super!

Nie ma sprawy.Akurat na tym blogu byly tlumaczone tez ciezkie teksty ,ale zawsze mozna tez cos powtorzyc:)
04 listopada 2013 17:46 / 1 osobie podoba się ten post
swego czasu pracowałam z czechami i mówie do niego Pan poszuka tych dokumentów.A facet ryknął śmiechem. Potem zastępowałam innym słowem :-P   z słówek
Vlak to pociąg
Hranolki- frytki
żizek -kotlet.Żizek z czampionami- wiadomo co
No a sklep to piwnica. Zaś laska....ach laski to nam wszystkim tu brakuje.Ale wbrew pozorom to po prostu miłość.
Milaczku ( kochany) 
Zabawne,że Karel Gott jest dość często zapraszany do Austrii i śpiewa po niemiecku.Tak samo jakMirelle Mathieu ( ona też śpiewa dojczem z akcentem francuskim)
20 listopada 2013 21:15
tina 100%

Używany jest też zwrot"das ist nicht in Ordnung",jeźeli ktoś postępuje nie fair.A może chodziło Tobie o zwrot"keine Ahnung"-co znaczy-"nie mam pojęcia".Brzmi podobnie ,a dla początkujących, na "ucho" bywa często nie do odróznienia.

Tinka,
to "keine Ahnung" to strzał w dziesiątkę.

Nastepne łamigłówki, może ktoś rozszyfruje, pisze jak słyszę:

- annika massen/ arnikamasen
-ślepsien
-pletziein

Za Chiny Ludowe nie moge tego rozgryźć.