Ciekawostki z języka niemieckiego

16 grudnia 2013 22:43 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Zu Deinem /Ihrem 78. Geburtstag wünsche ich Dir/Ihnen alles Beste, viel Gesundheit und nur schöne Momente im Leben. Mögen alle Deine/ Ihre Träume in Erfüllung gehen!
Z okazji twoich/pana 78 urodzin życzę tobie/panu wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i tylko pięknych chwil w życiu. Niech spełnią się wszystkie twoje/pana marzenia!

Wichurka,
Bozia Ci w dzieciach wynagrodzi.

Oczywiście w jakości, a nie ilości i w dogodnym dla Was terminie.

16 grudnia 2013 23:11
Jak najkorzystniej uczyc sie j. niemieckiego?Gdzie jest ten temat?Prosze o pomoc!
17 grudnia 2013 07:02 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Zu Deinem /Ihrem 78. Geburtstag wünsche ich Dir/Ihnen alles Beste, viel Gesundheit und nur schöne Momente im Leben. Mögen alle Deine/ Ihre Träume in Erfüllung gehen!
Z okazji twoich/pana 78 urodzin życzę tobie/panu wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i tylko pięknych chwil w życiu. Niech spełnią się wszystkie twoje/pana marzenia!

No,tych bede uczyla sie troche dluzej,ale mam jeszcze tydzien do urodzin.
17 grudnia 2013 07:46 / 1 osobie podoba się ten post
kaziulek R

Jak najkorzystniej uczyc sie j. niemieckiego?Gdzie jest ten temat?Prosze o pomoc!

17 grudnia 2013 08:39
Ja do swojej ostatniej Omi musze kartkę wysłać z życzeniami na świeta i na Jej urodziny ;) Ona nie zapomniała o moich urodzinach :) Kochana Omi :)
18 grudnia 2013 00:54
scarlet

Kaziulek,
mówisz i masz.
Czy to któryś z tych?

http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/192

http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/36

Dziekuje za wskazane,to dobre tematy.Moze znasz jeszcze jakies,bede bardzo wdzieczny.Pozdrawiam.
18 grudnia 2013 07:37 / 1 osobie podoba się ten post
kaziulek R

Dziekuje za wskazane,to dobre tematy.Moze znasz jeszcze jakies,bede bardzo wdzieczny.Pozdrawiam.

Znalazłam na foru tylko te dwa
18 grudnia 2013 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
Kaziulek R,ja przerabiam kurs niemieckiego busuu ,jest od poczatku do bardziej zaawansowanych,jest bezplatny,ale wielu ciekawych cwiczen nie mozna przerobic,bo trzeba wykupic konto Premium,ja chyba je kupie,bo juz mnie zaczynaja wkurzac-sprobuj,co ci szkodzi,pozdrawiam.
30 stycznia 2014 23:14
31 stycznia 2014 00:38
Dla tych, którzy chcą poćwiczyć niemiecki (stopień średnio zaawansowany): znalazłam niemiecko-polski blog wnętrzarski
http://myhouseofideas.blogspot.com/
Nie jestem właścicielką tego bloga ani jej nie znam. Największe "oh" dla mnie przy czytaniu, to fajne, elastyczne podejście do tłumaczenia. Można poćwiczyć język.
18 marca 2014 18:53
Myślałam, żeby zamieścić tego posta w temacie z opiniami o Aterimie, ale to w sumie nie jest opinia o firmie, a drżę przed panem M:)
No więc może się pobawimy w szukanie błędów w tym teście językowym?

http://www.opiekunki.aterima.pl/test-jezyka-niemieckiego

Pierwszy błąd znalazłam w odpowiedziach do pytania nr 18. Wszystkie możliwe odpowiedzi są tutaj błędne - kto wie dlaczego?:)

Pytanie nr 19 - dwa błędy w samym pytaniu - kto wychwyci?:)

Więcej nie znalazłam, ale może ktoś będzie miał bystrzejsze oko i coś jeszcze znajdzie.
18 marca 2014 19:04
tzn w 18 bo w pierwszym powinno byc Ihr Sohn und Enkelkindern zu Besuch kommen. 
18 marca 2014 19:08
Eee - zauważyłam, że pytania zamieniają kolejność, więc napiszę tego posta inaczej.

Tutaj są wszystkie odpowiedzi błędne.

1. Wie würden Sie auf Deutsch sagen: Ta sukienka będzie odpowiednia, kiedy dzisiaj wieczorem odwiedzą Panią goście. Przyjdzie Pani syn oraz wnuki." ?
Dieses Kleid wird gut, wenn heute abends die Gäste, Ihr Bekannte und Enkelkinder zu Besuch kommen.
Dieses Kleid wird gut, wenn heute abends die Gäste, Ihr Sohn und Enkelkinder zu Besuch kommen.
Dieses Kleid wird gut, als heute abends die Gäste, Ihr Sohn und Enkelkinder zu Besuch kommen.
Dieses Rock wird gut, wann heute abends die Gäste, Ihr Onkel und Enkelkinder zu Besuch kommen.

A tutaj są dwa błędy w pytaniu:

15. Ich stelle Ihnen Ihre Schlafmedikamente auf dem Nachttisch. Brauchen Sie Hilfe? Bevor Sie schlafen gehen, wechsle ich Ihnen noch Pampers. Vielleicht möchten Sie, dass ich Ihnen noch etwas vorlese? Wenn nicht, würde ich ins meine Zimmer gehen. Rufen Sie mich bitte, wenn Sie etwas brauchen. Gute Nacht!
18 marca 2014 19:09
a mozesz wyszczegolnic te bledy prosze:)

18 marca 2014 19:10
magdalena_k

tzn w 18 bo w pierwszym powinno byc Ihr Sohn und Enkelkindern zu Besuch kommen. 

Nie - to z "n" na końcu przy Kindern to się stosuje tylko w celowniku, a tutaj nie ma celownika.