Co wolno Opiekunowi ?

21 listopada 2013 18:20
Np Stowarzyszenie Opiekunek osób starszych z grupami : Niemcy , Austria , Szwajcaria ,Wielka Brytania , Włochy . Podział raczej logiczny z tego tytułu iż choćby w kazdym z tych krajów inne przepisy regulują pracę opiekunki .
21 listopada 2013 18:23 / 1 osobie podoba się ten post
mozah aM

Mycha , musielibyśmy znaleźć związki , w których interesie by to było .A jaka organizacja zechce brac sobie na głowę tak zroznicowane środowisko i to pod kazdym względem ?Mają dosć problemów z własnymi członkami konkretnego związku a i tak niewiele mogą zrobic.
Po drugie - formy zatrudnienia - jedne wł. działalność , drugie gewerbe , trzecie - polskie firmy - o zagranicznych nie wspomnę , no i na czarno.Tylko te pracujące w polskich agencjach mogłyby ewent liczyć na jakąś skuteczną interwencję - wiadomo kogo ewentualnie przycisnąć. Pozostałe nie - bo wobec kogo ? Niemieckiej rodziny ?
Chyba Romana próbowała niedawno rozeznać temat i okazało się że jeszcze są jakieś prawne warunki nie bardzo do ruszenia .
Tak więc pozostało liczyć na siebie - swoją siłę przebicia i zdrowy rozsądek.

Hehehe, zdrowy rozsądek to u mnie towar deficytowy ;-)))  ale postaram się go troszkę zachomikować, gdzies w moich zakamarkach ;-))
21 listopada 2013 18:37 / 1 osobie podoba się ten post
Usunięty

No niekieniecznie aż tak jest źle :) Moza założyć stowarzyszenie rejestrowe . Ma osobowośc prawną a w związku z tym może np być stroną w wszelkiego rodzaju postepowań . Podstawowym aktem prawnym regulującym tworzenie i funkcjonowanie stowarzyszeń jest ustawa z dn. 7 kwietnia 1989 r. Prawo o stowarzyszeniach.Poczytajcie dziewczyny o tym - bo to chyba właśnie jest tak jakby dla nas - bez względu na to jak jesteśmy zatrudnione i przez kogo . Wg tej przepisów tej ustawy stowarzyszenie jest odpowiednia formą prawną dla grupy osób, które maja wspólny cel lub problem i chcą podjąć wspólne działanie o charakterze sformalizowanym.Chyba warto powaznie nad tym się zastanowić i może zacząć działania ?

Stowarzyszenie tez nie jest złym wyjściem, ale jednak nie ma na tyle mocy prawnej by np.bronic opiekunke w razie potrzeby przed niewypąłcalnym pracodawca czy innymi problemami.I wciążpozostaje zasadnicza kwestia -kto sie za to zabierze ,za co,jak,kto weźmie na siebie papierkowe sprawy ,itd itp.....
21 listopada 2013 18:38 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

I impotencji.

Co do mnie, to jeszcze nie potrzebuję gipsu...
... wystarcza mi mleczko i cały robię się sztywny :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD.
21 listopada 2013 18:42 / 2 osobom podoba się ten post
misiekFfm

Och.
21 listopada 2013 18:45 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Och.

Ach!!!!!! hahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaa!
21 listopada 2013 18:46 / 1 osobie podoba się ten post
misiekFfm

Chwalipięta!Chwalipięta!
21 listopada 2013 18:53
kasia63

Stowarzyszenie tez nie jest złym wyjściem, ale jednak nie ma na tyle mocy prawnej by np.bronic opiekunke w razie potrzeby przed niewypąłcalnym pracodawca czy innymi problemami.I wciążpozostaje zasadnicza kwestia -kto sie za to zabierze ,za co,jak,kto weźmie na siebie papierkowe sprawy ,itd itp.....

Kasiu - Stowarzyszenie ale to rejestrowe - ma moc prawną aby bronić opiekunek i nie tylko  . To jest tzw osoba prawna . A co do tego : kto , za co i jak to chyba teraz nieokreslimy . Jeśt mysl i sposób , moze warto na ten temat podyskutowac . Dziewczyny - niech nas bedzie 150 000 - czu uważacie , że   politycy olali by taka ilośc potencjalnych wyborców ? Tutaj juz zaczynałaby sie twarda polityka . Powiecie - a co nam do polityki - o a to , że jak ktoś chce byc politykiem potrzebuje poparcia i przy tym ogniu "walki o stołki ' dlaczego nie upiec naszej pieczeni ? Mnie polityka nie interesuje ale jakbym mogła wykorzytać żadże władzy innych dla poprawy warunków opiekunek - to dlaczego nie
21 listopada 2013 18:57 / 3 osobom podoba się ten post
Usunięty

Np Stowarzyszenie Opiekunek osób starszych z grupami : Niemcy , Austria , Szwajcaria ,Wielka Brytania , Włochy . Podział raczej logiczny z tego tytułu iż choćby w kazdym z tych krajów inne przepisy regulują pracę opiekunki .

Czarno to widzę - każda grupa z oddzielna biurokracją , koniecznosc wspołpracy z prawnikami siedzącymi w prawie danego kraju ? A tacy pro bono nie pracują .To przeciw komu będzie sie walczyć ? Niemieckim pracodawcom ? Polskim agencjom ? Nie znam realiów wloskich czy angielskich , ale w Austrii jest niewiele opiekunek , w Szwajcarii też . Ja bym na pewno się w to nie angażowała - ani jako uczestnik tego stowarzyszenia a tym bardziej jako osoba wspoltworząca to wszysto. Tak myślę , jak Kasia -  można dzialać aktywnie i probować cos organizować tylko kiedy pracować ?

21 listopada 2013 18:58 / 1 osobie podoba się ten post
Usunięty

Kasiu - Stowarzyszenie ale to rejestrowe - ma moc prawną aby bronić opiekunek i nie tylko  . To jest tzw osoba prawna . A co do tego : kto , za co i jak to chyba teraz nieokreslimy . Jeśt mysl i sposób , moze warto na ten temat podyskutowac . Dziewczyny - niech nas bedzie 150 000 - czu uważacie , że   politycy olali by taka ilośc potencjalnych wyborców ? Tutaj juz zaczynałaby sie twarda polityka . Powiecie - a co nam do polityki - o a to , że jak ktoś chce byc politykiem potrzebuje poparcia i przy tym ogniu "walki o stołki ' dlaczego nie upiec naszej pieczeni ? Mnie polityka nie interesuje ale jakbym mogła wykorzytać żadże władzy innych dla poprawy warunków opiekunek - to dlaczego nie

Basia olali milion podpisów pod referendum o 6latkach , to myslisz ,że choc sekunde swojego cennego czasu poswięcą opiekunkom?????....
Co do pytania kto itd to nie jest prosta sprawa-dyskutowac mozemy i nie pierwsza to dyskusja na temat a chętnych jak nie ma tak nie ma....
21 listopada 2013 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Dokladnie:)
Wszedzie mozemy sie zarazic,ale nie mozna popadac w paranoje,bo inaczej bedziemy chodzic w kombinezonach ochronnych i maskach.Bez przesady.
Lezac w szpitalu,tez mozemy byc zarazeni,ehhhhhh,nie ma co tam sobie glowy zasmiecac..Co by bylo,gdyby bylo?????????????

Andrea,Hogata macie racje.Wszedzie mozna sie zarazic.Tylko nie wszedzie jest sie w pracy.Jesli w domu rozetniesz sobie reke przy krojeniu chleba,to nic takiego.Robisz sobie opatrunek.Jak w pracy to jest to wypadek przy pracy i naleza Ci sie swiadczenia.O to mi chodzi w tym marudzeniu o zarazkach ha ha.Jak jestes w pracy to powinnas byc chroniona przepisami.
21 listopada 2013 19:12 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Andrea,Hogata macie racje.Wszedzie mozna sie zarazic.Tylko nie wszedzie jest sie w pracy.Jesli w domu rozetniesz sobie reke przy krojeniu chleba,to nic takiego.Robisz sobie opatrunek.Jak w pracy to jest to wypadek przy pracy i naleza Ci sie swiadczenia.O to mi chodzi w tym marudzeniu o zarazkach ha ha.Jak jestes w pracy to powinnas byc chroniona przepisami.

Bystry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ORIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na premiera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Andrea!!!!!!!!!!!!!!!!!!Minister od pozytywnego myslenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hogata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lec na lysa gore,tam nie bedziesz sie martwila:):D:D:D:DD:D:D
21 listopada 2013 19:13
misiekFfm

Buahahahahahahahahahahahahah :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Leze i buahahahhahahahah:D:D:D:D:D:D
21 listopada 2013 19:45
hogata76

Bystry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ORIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na premiera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Andrea!!!!!!!!!!!!!!!!!!Minister od pozytywnego myslenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hogata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lec na lysa gore,tam nie bedziesz sie martwila:):D:D:D:DD:D:D

Bystry od pozytywnego myslenia,Andrea na prezydenta a Hogata jako niezalezny doradca:):):)
21 listopada 2013 19:51
kasia63

Bystry od pozytywnego myslenia,Andrea na prezydenta a Hogata jako niezalezny doradca:):):)

A daj Ty mi spokoj ,ja tam wylatuje na Lysa gore i w du....e mam rozmyslania i doradctwo hahahahahahahah:D:D:D:D:D:D:D