Ojciec chce mnie podać o alimenty

23 lutego 2014 20:30 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Pana zdaniem fakt ,że pracuję na działalności własnej wyklucza mnie z grona czytelników działu z opiniami?????????Nie dotyczy????A to niby czemu mam nie czytać?????Dobrze wiedziec na wszelki wypadek co w trawie piszczy-dla mnie to co najmniej dziwaczny argument....
Co do polecania firm wystepujących na forum - wiadomo ,że,jak ktos nowy pisze pochwalnego posta n.t danej firmy to wszyscy się z tego śmiejemy,ale kiedy swoją firmę poleca osoba będąca długo na forum i aktywnie sie udzielająca to jest coś złego?
Meile-połowicznie się zgadzam ,ale czasem ktoś chce,żeby druga osoba szybko odczytała,a nie ma innego sposobu na forum.Gorsze głupoty zaśmiecają forum,durne tematy,150 witajek czy szukam koleżanki - to jakoś nie jest piętnowane....
Reasumując, to czasem mam wrażenie,że ma nas Pan za zbiorowsko głupich bab ,które przysparzają dodatkowej pracy.....Ale cóż rozumiem tez ,ze jako płec odmienna nie może Pan akceptowac naszej odwiecznej skłonnosci do bałaganienia:)

Postaram się odpowiedzieć po kolei, cytując fragmenty Twojego posta, do których się odnoszę, ponieważ nie chcę znów zostać źle zrozumiany.

Pana zdaniem fakt ,że pracuję na działalności własnej wyklucza mnie z grona czytelników działu z opiniami?????????Nie dotyczy????A to niby czemu mam nie czytać?????

A kto Kasiu broni Ci czytać? Ja uważam za nietrafione opiniowanie firm, w których się nie pracowało, bo ile w tym merytoryki, a ile plotek i domysłów? A skoro czytasz, to sama widzisz zapewne czasami że niektórzy piszą o firmach z którymi nie miały do czynienia, że są one "be" albo "cacy". Moderator

Dobrze wiedziec na wszelki wypadek co w trawie piszczy-dla mnie to co najmniej dziwaczny argument.... Co do polecania firm wystepujących na forum - wiadomo ,że,jak ktos nowy pisze pochwalnego posta n.t danej firmy to wszyscy się z tego śmiejemy,ale kiedy swoją firmę poleca osoba będąca długo na forum i aktywnie sie udzielająca to jest coś złego?

O ile wiem, to nie coś złego, a dobrze płatnego - i to jest informacja od kilku opiekunek z tego forum, którym akurat wierzę. Można napisać co jest w firmie pozytywne i negatywne, ale polecać, albo pisać, że się poleci dobrą firmę na e-mail, to po prostu jest nieuczciwe, zwłaszcza, że osoby nowe na forum, często takim osobom wierzą na słowo. Niejednokrotnie wywalałem wpisy, które jednoznacznie polecały nielegalnego pośrednika. Myślę że pozwoliło to wielu osobom uniknąć zostania oszukanym, czy wykorzystanym. Gdyby osoby poszukujące pracy łaskawie zechciały zapoznać się z treściami opinii o kilku czy kilkunastu firmach, to mogłyby podjąć świadomą i bardziej rozsądną decyzję. Moderator

Meile-połowicznie się zgadzam ,ale czasem ktoś chce,żeby druga osoba szybko odczytała,a nie ma innego sposobu na forum.Gorsze głupoty zaśmiecają forum,durne tematy,150 witajek czy szukam koleżanki - to jakoś nie jest piętnowane.... Reasumując, to czasem mam wrażenie,że ma nas Pan za zbiorowsko głupich bab ,które przysparzają dodatkowej pracy.....Ale cóż rozumiem tez ,ze jako płec odmienna nie może Pan akceptowac naszej odwiecznej skłonnosci do bałaganienia:)

Wcale nie uważam że jesteście zbiorowiskiem głupich bab. Wręcz przeciwnie, czytam wszystkie posty na forum i czasem wręcz mnie żal ogarnia, że niektóre z Was - osoby bardzo inteligentne i uzdolnione muszą pracować za granicą. Niektóre osoby na forum są czasami nieobyte z zasadami działania portalu oraz z jego "mechaniką". Dlatego niekiedy tłumaczę powoli i dokładnie, a czasami wystarczy "Marsz do regulaminu" - co moim zdaniem bardziej zmusza samodzielne przemyślenie swoich wpisów - uwierz mi - działa! Niektóre rzeczy kasuję, niektóre zostawiam, staram się to robić tak żeby każdy mógł się rozeznać i nie czuł pokrzywdzony - nie zawsze mi to wychodzi - wiem. Jeśli ktoś założy temat: "poszukuję koleżanki z miasta (jakaś mała mieścinka)" to czasem to przenoszę od razu do "szukam koleżanki". Ale jak wejdę na forum i widze taki temat i zapisanych 2-3 strony z odpowiedziami, to go po prostu zostawiam, by opiekunki z tego miasta mogły się łatwiej odszukać. Moderator

23 lutego 2014 20:37 / 5 osobom podoba się ten post
ania37

toz napisalam ze Pan postronny !!!!!!!!

a jak firma nie ma wpisu do odpowiednich instytucji to tym bardziej Pan powinien zalozyc temat,aby ja zniszczyc tu na forum czyz sie myle ?

Nie mylisz się, ale zapewniam Cię, że marginalizowanie patologii jest lepsze niż pisanie o nich i nagłaśnianie. Poza tym wielu firmom się na forum niesłusznie dostało, na skutek czyjejś pomyłki albo zwyczajnych pomówień - sytuacje takie dokładnie sprawdzam i weryfikuję, dlatego czasami muszę usuwać niektóre wpisy. Przecież jeśli jakaś firma ma zatrudnionych kilkadziesiąt, czy kilkaset opiekunek, to logicznym jest że nie każda z nich będzie zadowolona. Zwłaszcza że opiekunka, która trafi do podopiecznego, przy którym praca jest niemożliwa, pisze czasami pod wpływem emocji straszne rzeczy i zwyczajnie przekolorowane. Czytając forum sama zapewne zauważysz, że piszą tutaj różne osoby. Jaki sens ma wpis: "Uciekajcie od nich, to oszuści, bo nie dostałam zwrotu 80 euro za podróż" - wiele osób może sobie pomyśleć że to firma, w której pracują złodzieje, którym zalezy tylko na oszukaniu opiekunki na 80 euro. A ja potem otrzymuję od firmy maila z zawiadomieniem, że zdarzył się błąd i że chodzi o panią pracującą w mieście takim i takim oraz że wszystko zostało wyjaśnione. Pani opiekunka zamiast napisać albo zadzwonić do firmy i wyjaśnić, rzuca od razu gromami na forum, jakby jej firma rodzinę wymordowała conajmniej. Bądźmy ludźmi! Pomyłki zdarzają się każdemu, jak firma przesadzi, nie wypłaci pieniędzy raz, drugi i trzeci to prawda i tak wyjdzie na jaw wcześniej czy później i wówczas już nie ma odwrotu - sytuacja znajdzie się na forum. Zarówno po stronie firm, jak i opiekunek mogą się zdarzać różne sytuacje, ale trzeba być sprawiedliwym dla obydwu stron. Uwierz mi że średnio co drugi dzień jest sytuacja, którą muszę rozwikłać jak węzeł gordyjski, a pomysłowość niektórych podmiotów w Waszej branży wciąż nie przestaje mnie zadziwiać.

23 lutego 2014 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
No dobra,Szefie -powiedzmy,że jestem usatysfakcjonowana:)
ps.nie pisałam o polecaniu nielegalnych pośredników,tylko firm ogłaszających się na forum,gwoli sprostowania:)
ps2-jak zobaczyłam takie ilosci czerwonego wpisu to myśle sobie BAN GIGANT:):):):):):)
ps3 - osobiście nie opiniuję żadnych firm,poza tą jedną z która kiedyś współpracowałam:)
i wreszcie ps4 - mi siebie nie żal w związku z pracą za granica,żal mi tylko,że tak późno wpadłam na ten pomysł,bo już dawno mogłam zarabiac tyle co dziś:):):):)
Miłego wieczoru:)
23 lutego 2014 21:10 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

No dobra,Szefie -powiedzmy,że jestem usatysfakcjonowana:)
ps.nie pisałam o polecaniu nielegalnych pośredników,tylko firm ogłaszających się na forum,gwoli sprostowania:)
ps2-jak zobaczyłam takie ilosci czerwonego wpisu to myśle sobie BAN GIGANT:):):):):):)
ps3 - osobiście nie opiniuję żadnych firm,poza tą jedną z która kiedyś współpracowałam:)
i wreszcie ps4 - mi siebie nie żal w związku z pracą za granica,żal mi tylko,że tak późno wpadłam na ten pomysł,bo już dawno mogłam zarabiac tyle co dziś:):):):)
Miłego wieczoru:)

Masz chody u Moderatora, tyle uwagi Ci poświęcił :)
Ale dobrze, że sobie wyjaśniliście.
23 lutego 2014 21:13 / 4 osobom podoba się ten post
Moderatorze Kochany! Polacy są bardzo kreatywnym narodem i nie tylko Pana zaskakuje pomysłowość naszych rodaków i rodaczek.Czasem in plus, czasem in minus. Kasiu63 z tym żalem to chyba chodzi o to, że musimy pracować za granicą bo mimo , że jesteśmy inteligentne i wykształcone to nie ma dla nas  dobrze płatnej pracy w kraju. Pod tym względem jest mi siebie też  żal bo wolałabym mieć ośmiogodzinny czas pracy, godną pensję i cieszyć się rodziną oraz ogrodem, a nie tańczyć wokół niemieckiej staruszki 24 h. Jest iestety u nas tak jak jest i dobrze, że mamy możliwość wyjazdu, pracy i godnego życia, a nie siedzenia na ulicy z wyciągniętą ręką albo wiszenia na klamce u wejścia do MOPS-u.
23 lutego 2014 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Moderatorze Kochany! Polacy są bardzo kreatywnym narodem i nie tylko Pana zaskakuje pomysłowość naszych rodaków i rodaczek.Czasem in plus, czasem in minus. Kasiu63 z tym żalem to chyba chodzi o to, że musimy pracować za granicą bo mimo , że jesteśmy inteligentne i wykształcone to nie ma dla nas  dobrze płatnej pracy w kraju. Pod tym względem jest mi siebie też  żal bo wolałabym mieć ośmiogodzinny czas pracy, godną pensję i cieszyć się rodziną oraz ogrodem, a nie tańczyć wokół niemieckiej staruszki 24 h. Jest iestety u nas tak jak jest i dobrze, że mamy możliwość wyjazdu, pracy i godnego życia, a nie siedzenia na ulicy z wyciągniętą ręką albo wiszenia na klamce u wejścia do MOPS-u.

Alinka , a MOPS w pl to napewno .by nam pomógł ......chyba umrzeć
23 lutego 2014 21:58 / 3 osobom podoba się ten post
Jak dla mnie to wygląda to tak, że nie można pomóc komuś potrzebującemu i polecić mu lepszej firmy niż ma obecnie, chociaż sam prosi o takie informacje, bo to niby "nieuczciwe" jest. Już nie mówię, że publicznie na forum, ale broń Boże również wspomnieć o wymianie maili na ten temat.
Więc jak komuś innemu jest źle, to morda w kłódkę i siedź cicho, ciesząc się, że ty masz dobrze. A on niech sobie sam radzi i czyta opinie o firmach.
Przyswoiłam sobie tą lekcję, ale z uczciwością to ma dla mnie mało wspólnego.

Co do opłacalności takiego polecania to nie wiem jak to jest, ale tylko na stronie jednej lub góra dwóch firm znalazłam informację, że za przyprowadzenie do firmy nowej opiekunki ma się z tego jednorazowy profit.
23 lutego 2014 21:59
emi

W Mopsie nikt nikogo do niczego nie zmusza. Sugerują, ale nikogo do niczego zmusić nie mogą. Zresztą oni sami sprawdzają możliwości alimentacyjne rodziny,
przychodzą na wywiad i wówczas widzą czy dzieci/rodzice maja takie luksusy, żeby mieli możliwość, żeby wspierać rodzinę.
Gdyby pracownik socjalny przyszedł do Nianty i zobaczył jej dochody, wydatki, nakazy komornicze zostawiliby ją w spokoju.

Chyba nie wiesz co piszesz? Znam pewnego donżuana: co strona to zona a co parafia tam dziecko i chyba sam się ich nie doliczy ile i  skad ma dzieci  i dlaczego i co? Jedna z kobiet ma z nim 1 dziecko i nie wie że ten ma już ich kilkoro duzo wczesniej. I zalega delikwent ZUS owi z alimentami, które wcześniej przyznano jego dzieciom.
I kiedy ta kobieta traci pracę i znajduje się w sytuacji bez wyjścia, zgłasza się do MOPsu i niestety musi go podać o alimenty w przeciwnym wypadku nie otrzyma żadnej pomocy!!!!!!!!  Ponieważ facet ma zoobowiązań ponad swoją miarę kobitka otrzymuje alimenty z Funduszu Alimentacyjnego!
I jest to zmuszanie bo chociaż facet niewypłacalny to gdyby nie oddała go  do sądu o alimenty to nie otrzymałaby żadnej pomocy z Funduszu Alimentacyjnego ani z MOPsu a z powietrza nie da się wyżyc, niestety!
23 lutego 2014 22:05
Pomoc forum1

Postaram się odpowiedzieć po kolei, cytując fragmenty Twojego posta, do których się odnoszę, ponieważ nie chcę znów zostać źle zrozumiany.

Pana zdaniem fakt ,że pracuję na działalności własnej wyklucza mnie z grona czytelników działu z opiniami?????????Nie dotyczy????A to niby czemu mam nie czytać?????

A kto Kasiu broni Ci czytać? Ja uważam za nietrafione opiniowanie firm, w których się nie pracowało, bo ile w tym merytoryki, a ile plotek i domysłów? A skoro czytasz, to sama widzisz zapewne czasami że niektórzy piszą o firmach z którymi nie miały do czynienia, że są one "be" albo "cacy". Moderator

Dobrze wiedziec na wszelki wypadek co w trawie piszczy-dla mnie to co najmniej dziwaczny argument.... Co do polecania firm wystepujących na forum - wiadomo ,że,jak ktos nowy pisze pochwalnego posta n.t danej firmy to wszyscy się z tego śmiejemy,ale kiedy swoją firmę poleca osoba będąca długo na forum i aktywnie sie udzielająca to jest coś złego?

O ile wiem, to nie coś złego, a dobrze płatnego - i to jest informacja od kilku opiekunek z tego forum, którym akurat wierzę. Można napisać co jest w firmie pozytywne i negatywne, ale polecać, albo pisać, że się poleci dobrą firmę na e-mail, to po prostu jest nieuczciwe, zwłaszcza, że osoby nowe na forum, często takim osobom wierzą na słowo. Niejednokrotnie wywalałem wpisy, które jednoznacznie polecały nielegalnego pośrednika. Myślę że pozwoliło to wielu osobom uniknąć zostania oszukanym, czy wykorzystanym. Gdyby osoby poszukujące pracy łaskawie zechciały zapoznać się z treściami opinii o kilku czy kilkunastu firmach, to mogłyby podjąć świadomą i bardziej rozsądną decyzję. Moderator

Meile-połowicznie się zgadzam ,ale czasem ktoś chce,żeby druga osoba szybko odczytała,a nie ma innego sposobu na forum.Gorsze głupoty zaśmiecają forum,durne tematy,150 witajek czy szukam koleżanki - to jakoś nie jest piętnowane.... Reasumując, to czasem mam wrażenie,że ma nas Pan za zbiorowsko głupich bab ,które przysparzają dodatkowej pracy.....Ale cóż rozumiem tez ,ze jako płec odmienna nie może Pan akceptowac naszej odwiecznej skłonnosci do bałaganienia:)

Wcale nie uważam że jesteście zbiorowiskiem głupich bab. Wręcz przeciwnie, czytam wszystkie posty na forum i czasem wręcz mnie żal ogarnia, że niektóre z Was - osoby bardzo inteligentne i uzdolnione muszą pracować za granicą. Niektóre osoby na forum są czasami nieobyte z zasadami działania portalu oraz z jego "mechaniką". Dlatego niekiedy tłumaczę powoli i dokładnie, a czasami wystarczy "Marsz do regulaminu" - co moim zdaniem bardziej zmusza samodzielne przemyślenie swoich wpisów - uwierz mi - działa! Niektóre rzeczy kasuję, niektóre zostawiam, staram się to robić tak żeby każdy mógł się rozeznać i nie czuł pokrzywdzony - nie zawsze mi to wychodzi - wiem. Jeśli ktoś założy temat: "poszukuję koleżanki z miasta (jakaś mała mieścinka)" to czasem to przenoszę od razu do "szukam koleżanki". Ale jak wejdę na forum i widze taki temat i zapisanych 2-3 strony z odpowiedziami, to go po prostu zostawiam, by opiekunki z tego miasta mogły się łatwiej odszukać. Moderator

Odniosę się do ostatniej części Twojej wypowiedzi..

Czy ma być mi też miło?Kurde mać ,bo nie wiem do jakiej grupy forumowiczów się zaliczam?:):):)

23 lutego 2014 22:25 / 5 osobom podoba się ten post
Oj, Hogata, przecież Moderator wyraźnie napisał że do tych "bardzo inteligentych i uzdolnionych", czytać między wierszami przecież umiesz!!!
Chyba, że skromnie uważasz siebie za osobę zaledwie niegłupią, bo głupich wśród opiekunek - jak pisze wyżej- nie ma.
I to jest bardzo miłe docenienie nas na koniec dnia!
23 lutego 2014 22:27
MeryKy

Chyba nie wiesz co piszesz? Znam pewnego donżuana: co strona to zona a co parafia tam dziecko i chyba sam się ich nie doliczy ile i  skad ma dzieci  i dlaczego i co? Jedna z kobiet ma z nim 1 dziecko i nie wie że ten ma już ich kilkoro duzo wczesniej. I zalega delikwent ZUS owi z alimentami, które wcześniej przyznano jego dzieciom.
I kiedy ta kobieta traci pracę i znajduje się w sytuacji bez wyjścia, zgłasza się do MOPsu i niestety musi go podać o alimenty w przeciwnym wypadku nie otrzyma żadnej pomocy!!!!!!!!  Ponieważ facet ma zoobowiązań ponad swoją miarę kobitka otrzymuje alimenty z Funduszu Alimentacyjnego!
I jest to zmuszanie bo chociaż facet niewypłacalny to gdyby nie oddała go  do sądu o alimenty to nie otrzymałaby żadnej pomocy z Funduszu Alimentacyjnego ani z MOPsu a z powietrza nie da się wyżyc, niestety!

MeryKy wiem co piszę.
Nie pisałam o alimentowaniu niepełnoletnich dzieci i pobieraniu alimentów z Funduszu Alimentacyjnego.
Pisałam o obowiązku alimentacyjnym przez dorosłe dzieci na rodziców i odwrotnie
w przypadku otrzymywania pomocy socjalnej z Mops.
A jeżeli chodzi o to, o czym Ty piszesz to bardzo dobrze, że istnieje ta zasada.
Zabezpiecza przed niesłusznym pobieraniem środków z Funduszu przez tych, którym się nie należy.
23 lutego 2014 22:36
emi

MeryKy wiem co piszę.
Nie pisałam o alimentowaniu niepełnoletnich dzieci i pobieraniu alimentów z Funduszu Alimentacyjnego.
Pisałam o obowiązku alimentacyjnym przez dorosłe dzieci na rodziców i odwrotnie
w przypadku otrzymywania pomocy socjalnej z Mops.
A jeżeli chodzi o to, o czym Ty piszesz to bardzo dobrze, że istnieje ta zasada.
Zabezpiecza przed niesłusznym pobieraniem środków z Funduszu przez tych, którym się nie należy.

Nie ma zadnej róznicy w MOPsie w alimentowaniu pełnoletnich czy niepełnoletnich dzieci czy i nawet rodziców. Nie mam zamiaru się więcej wypowiadać skoro Ty wiesz wszystko najlepiej. EOT.
23 lutego 2014 22:40
http://prawodlakazdego.pl/content/obowi%C4%85zek-alimentacyjny-dzieci-wobec-rodzic%C3%B3w
 Może warto pocytać:)
23 lutego 2014 22:58
MeryKy

Nie ma zadnej róznicy w MOPsie w alimentowaniu pełnoletnich czy niepełnoletnich dzieci czy i nawet rodziców. Nie mam zamiaru się więcej wypowiadać skoro Ty wiesz wszystko najlepiej. EOT.

Wszystkiego nie wiem najlepiej, ale to akurat wiem.
23 lutego 2014 23:06 / 2 osobom podoba się ten post
emi

Wszystkiego nie wiem najlepiej, ale to akurat wiem.

Miałam się nie wypowiadać już ale....nie lubię takich sytuacji! Wiesz co w Niemczech ludziom pomagają są dopłaty do mieszkań dodatki na dzieci i nikt nie patrzy czy rodzice albo dzieci mają kilka groszy i nawet się nie wypowiadaj na ten temat bo ja też wiem co się dzieje w Polsce! A Twoja wypowiedź "Zabezpiecza przed niesłusznym pobieraniem środków z Funduszu przez tych, którym się nie należy" poraziła mnie jak pradem bo czesto jest tak że rodzina przymiera głodem a jakaś ustawowa złotówka bierze górę i jakby nie darczyńcy to niejeden biedny człowiek gryzłby ziemię od spodu!