Pomóżcie -co robić w tej sytuacji??

17 maja 2014 17:27 / 1 osobie podoba się ten post
anna1965

Mam pytanie do dziewczyn...otoz moja babcia ma duzy biust .przez 3 tyg bylo ok ale teraz zrobilo sie cieplo i sie pod biustem robi rozowo,ale ma jakies narosla prawie na calej skorze wiec nie moge jej myc tylko oklepywac raczej ,pod biustem posmarowalam penatenem i nie moge go teraz zmyc bo nie moge jej szorowac, ma bardzo cienka i delikatna skore ,jak ten krem w bardzo delikatny sposob usunąc nie uzywajac wody i mydla ,moze ktoras tak ma

Najlepiej spróbuj wacikami do zmywania makijażu, a pod biust podkładaj jej husteczki higieniczne (będą odbierać nadmiar potu).
17 maja 2014 17:30 / 1 osobie podoba się ten post
anna1965

Mam pytanie do dziewczyn...otoz moja babcia ma duzy biust .przez 3 tyg bylo ok ale teraz zrobilo sie cieplo i sie pod biustem robi rozowo,ale ma jakies narosla prawie na calej skorze wiec nie moge jej myc tylko oklepywac raczej ,pod biustem posmarowalam penatenem i nie moge go teraz zmyc bo nie moge jej szorowac, ma bardzo cienka i delikatna skore ,jak ten krem w bardzo delikatny sposob usunąc nie uzywajac wody i mydla ,moze ktoras tak ma

Ja mojej poprzedniej pdp też smarowałam penatenem  pod biustem bo skóra przebarwiała jej się od wyższej  tempertury. Pomiędzy pierś, a skórę aby się nie odparzało kładłam chusteczkę higieniczna złożoną na pół. Po pierwsze krem się trochę w nią z czasem wchłaniał po drugie ustępowało zaczerwienienie ale moja babcia cały dzień siedziała na takim cudownym rozkładanym fotelu, który dziwię się, że nie śpiewał jej jeszcze kołysanek, a może i spiewał bo babcia cały czas za wyjątkiem momentów gdy była złośliwa w nim sobie drzemała.
17 maja 2014 17:43
anna1965

Ja bym próbowała chusteczkami nawilżonymi. Ale to tak na czuja...
No i na pewno zasięgnęłabym opinii dermatologa w sprawie narośli, chyba że są już zdiagnozowane.
17 maja 2014 17:52 / 1 osobie podoba się ten post
Może masz mleczko do zmywania twarzy lub płyn micelarny? Jedno lub drugie powinno usunąć krem.
17 maja 2014 18:13
emi

No i na pewno zasięgnęłabym opinii dermatologa w sprawie narośli, chyba że są już zdiagnozowane.

Te narosla ma na całych plecach ,moze to faktycznie grzybica ,bo caly czas siedzi w fotelu rozkladanym a z przodu tego nie ma .Jestem tu tylko na zastepstwie ,ale opiekunka nic mi nie mowila zeby to smarowac,zreszta nic tu nie ma do smarowania tylko ten penaten , na udzie ma jakas rane ale sie nie paprze ,taka stara ,ani sie nie goi calkowicie ,pytalam synowej co to jest to machnela reką  ....................
17 maja 2014 18:17 / 1 osobie podoba się ten post
Dziekuje za wszystkie porady...
17 maja 2014 19:05
Dziękuję za porady kochane kobitki...
17 maja 2014 20:36 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Nawilżone, to chyba nie jest zbyt dobry pomysł. Skóra pod piersiami odparza się od potu, który jest wilgotny i raczej obstawiałabym osuszanie, a nie nawilżanie. Ja stosowałam suche chusteczki i to zdawało egzamin.
17 maja 2014 20:42 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Nawilżone, to chyba nie jest zbyt dobry pomysł. Skóra pod piersiami odparza się od potu, który jest wilgotny i raczej obstawiałabym osuszanie, a nie nawilżanie. Ja stosowałam suche chusteczki i to zdawało egzamin.

Bardziej chodziło mi o zebranie penatenu... Skóra oczywiście powinna tam być sucha
17 maja 2014 20:43 / 4 osobom podoba się ten post
Anna pytała, czym ma usunąć Penaten, a nie o to, co robić w razie odparzeń pod biustem.
17 maja 2014 20:47
Alina

Tez tak uważam . Można zwykłą , mąką ziemniaczaną lub zasypką taką dla niemowląt . O narosla bym się tak nie bała , bo ostatnio myłam takie plecy i PDP-na kazała się porządnie szorować , bo ją plecy swędziały .Obaw nie miałam , bo takie narośla ma wiele starych ludzi....takie życie :)
18 maja 2014 00:54
basiaburbis

ps. dodam , że Kasy Chorych w DE - mowa oczywiście o państwowych - chętnie wydają zgodę na leczenie w takich krajach jak Polska , Węgry , Słowacja . U nas koszty leczenia są niższe a dla niemieckiej Kasy Chorych to duża oszczędność .

Ja niestety dalej nie wiem co robić? Doinformowałam się już , że ubezpieczyciel męża musi wyrazić zgodę na leczenie i pobyt w Polsce, by wypłacać póżniej te świadczenia. Ja jednak mam teraz też dodatkowe dylematy. Chciałabym być teraz z mężem w Polsce, ale on bierze tutaj chemię- już trzeci rodzaj i sam też nie chce jej przerywać. Pani doktor (paliatywna) , która jest Polką odradza mi powrót do Polski. Ja narazie jeszcze pracuję, bo rodzina PDP idzie mi bardzo na rękę , bym nie rezygnowała z pracy .Mąż też mnie namawia, żebym pracowała( wie, że z kasą krucho). Po dzisiejszym dniu, spędzonym z mężem jest mi jednak cholernie cieżko.On jest dzielny i mocny, ale widzę jak słabnie.I tak- on w wynajętym mieszkaniu, ja na innym osiedlu u PDP. W Polsce jest dom, jest rodzina. Wiem , że nikt mi nie powie , co mam zrobić? Jednak wskazówki, zwłaszcza te prawne są  dla mnie cenne i bardzo za nie dziękuję.
18 maja 2014 01:27 / 1 osobie podoba się ten post
anna1965

Te narosla ma na całych plecach ,moze to faktycznie grzybica ,bo caly czas siedzi w fotelu rozkladanym a z przodu tego nie ma .Jestem tu tylko na zastepstwie ,ale opiekunka nic mi nie mowila zeby to smarowac,zreszta nic tu nie ma do smarowania tylko ten penaten , na udzie ma jakas rane ale sie nie paprze ,taka stara ,ani sie nie goi calkowicie ,pytalam synowej co to jest to machnela reką  ....................

Sądze że to są brodawki starcze,nie jest to grożne,tylko brzydko wygląda,możesz to myć normalni,nie szorować.Żadnych Penatenów,blokują dostęp powietrza,jeżeli już lekko natłuszczaj,jak ma suchą skóre,jeżeli nie posypuj pudrem dla dzieci,potem bawełniana podkoszulka. postaraj się troche odwodzić plecy,może jakiś jasiek tuż przy krzyżu zwinięty w rulon,drugi tuż w okolicy karku,powstanie przestrzeń umożliwiająca dostęp powietrza,ewentualnie kocyk zwinięty i włożony wzdłuż kręgosłupa,taki słupek,normalnie bywają takie rogale ze styropianowych kulek,ale potrzeba matką wynalazków.
18 maja 2014 16:18 / 1 osobie podoba się ten post
anna1965

Wszystko zostało napisane,ja jednak dodam swoje trzy grosze.Historia na przykladzie mojej mamy.Nie dopuścić by pod biustem zrobiła sie rana bo wtedy potrzeba więcej czasu by to wyleczyć i odpowiednie środki od dermatologa.Koniec końcem jesli nie ma rany a tylko róż,czerwień to polecam puder leczniczy,Mykodermina cena ok 10 zł bez recepty można dostać,grzybki jak maja ciepło i wilgotno lubią rosąć wszędzie:D Tylko nie wiem czy w D też można to kupić w Pl bez problemu.
20 maja 2014 07:34
Witam!
Jestem u babci od 10 maja i mam być do końca czerwca.Ja wyliczyłam że to 7 tyg i 2 dni, ale jej córka upiera się i mówi że to 6 tyg 5 dni. Kto ma rację? Może ja nie potrafię liczyć?