Moja pdp będzie piekła migdałowe,to podpatrzę jak i podam przepis.W sobotę mają byc goście,więc chyba w piątek będzie piekła..

Moja pdp będzie piekła migdałowe,to podpatrzę jak i podam przepis.W sobotę mają byc goście,więc chyba w piątek będzie piekła..
Migdałowe ciasto Annie ( mojej pdp)
400 g migdałów
200 g słodkiej śmietanki
200 g cukru
Kieliszek likieru pomarańczowego
Migdały zalać dwa razy wrzątkiem obrać ze skórek i zemleć
Dokładnie wymieszać ze śmietanką i cukrem
Masę wyłożyć na cienko rozwałkowane kruche ciasto ( nie podaję przepisu zakładam że umiecie zrobić)
Odpowiednia foremka to taka do tarty
Piec w 160 stopniach 20-25 min,gdyby sie za szybki zrumieniło przykryć folią aluminiową
I uwaga! To ciasto należy jeść na ciepło,od razu po upieczeniu,ewentualnie przed zjedzeniem podgrzać w piekarniku.
Jeszcze jedna uwaga,migdałów nie zastępować gotowymi zmielonymi,musza byc świeżo zmielone.
Nie- na surowe cieniutko rozwałkować wyłożyć foremkę,na to masa.Pytałam,moja pdp nigdy z gotowych masy nie robiła bo ona w ogóle żadnych półproduktów w kuchni nie używa.Ale w sumie,można spróbować z gotowych? Trochę roboty każdego migdala ze skóry obdzierać:-)
Może sie odważę. Sama "recepta" brzmi baaaardzo smakowicie. Smakowało, prawda ?
Ciasto mocno czekoladowe z kremem mascarpone i konfiturą malinową
ciasto:
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- pół słoiczka konfitury malinowej
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
polewa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18%
Mikserem utrzeć masło z miodem, dodawać cukier i miksować na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą- dodawać stopniowo do masy na przemian z jajkami. Na koniec dodać jogurt i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 21 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm przełożyć ciasto. Piec w 170 C około 40 min.
Serek mascarpone wymieszać z sokiem i cukrem. Przestudzone ciasto przekroić na 2 części, posmarować połową konfitury malinowej, wyłożyć krem mascarpone i wyrównać po czym posmarować pozostałą częścią konfitury. Przykryć 2 plackiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i wymieszać, lekko ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta, odczekać chwilę i wstawić gotowe ciasto do lodówki.
Pieknie, ja mialam za mala blaszke wiec kratki nie bylo. I to nie moj przepis tylko zdobyczny na winiary.pl
Smacznego :-)