Wypieki

09 stycznia 2016 14:06 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Moja pdp będzie piekła migdałowe,to podpatrzę jak i podam przepis.W sobotę mają byc goście,więc chyba w piątek będzie piekła..

Marta wyciagnelam wypieki ,sama jestem ciekawa tego przepisu,ja dzisiaj szybka szarlotke zrobilam bo nie moge sie jeszcze rozkrecic po urlopie:)
09 stycznia 2016 18:02 / 2 osobom podoba się ten post
Migdałowe ciasto Annie ( mojej pdp)
400 g migdałów
200 g słodkiej śmietanki
200 g cukru
Kieliszek likieru pomarańczowego
Migdały zalać dwa razy wrzątkiem obrać ze skórek i zemleć
Dokładnie wymieszać ze śmietanką i cukrem
Masę wyłożyć na cienko rozwałkowane kruche ciasto ( nie podaję przepisu zakładam że umiecie zrobić)
Odpowiednia foremka to taka do tarty
Piec w 160 stopniach 20-25 min,gdyby sie za szybki zrumieniło przykryć folią aluminiową
I uwaga! To ciasto należy jeść na ciepło,od razu po upieczeniu,ewentualnie przed zjedzeniem podgrzać w piekarniku.
Jeszcze jedna uwaga,migdałów nie zastępować gotowymi zmielonymi,musza byc świeżo zmielone.
09 stycznia 2016 18:23
Marta

Migdałowe ciasto Annie ( mojej pdp)
400 g migdałów
200 g słodkiej śmietanki
200 g cukru
Kieliszek likieru pomarańczowego
Migdały zalać dwa razy wrzątkiem obrać ze skórek i zemleć
Dokładnie wymieszać ze śmietanką i cukrem
Masę wyłożyć na cienko rozwałkowane kruche ciasto ( nie podaję przepisu zakładam że umiecie zrobić)
Odpowiednia foremka to taka do tarty
Piec w 160 stopniach 20-25 min,gdyby sie za szybki zrumieniło przykryć folią aluminiową
I uwaga! To ciasto należy jeść na ciepło,od razu po upieczeniu,ewentualnie przed zjedzeniem podgrzać w piekarniku.
Jeszcze jedna uwaga,migdałów nie zastępować gotowymi zmielonymi,musza byc świeżo zmielone.

A już myślałam, że wykorzystam gotowe, mielone migdały. mam ich 3 paczki.
Tę masę migdałową wykłada się na podpieczone ciasto kruche ?
09 stycznia 2016 18:27 / 1 osobie podoba się ten post
Nie- na surowe cieniutko rozwałkować wyłożyć foremkę,na to masa.Pytałam,moja pdp nigdy z gotowych masy nie robiła bo ona w ogóle żadnych półproduktów w kuchni nie używa.Ale w sumie,można spróbować z gotowych? Trochę roboty każdego migdala ze skóry obdzierać
09 stycznia 2016 18:33
Marta

Nie- na surowe cieniutko rozwałkować wyłożyć foremkę,na to masa.Pytałam,moja pdp nigdy z gotowych masy nie robiła bo ona w ogóle żadnych półproduktów w kuchni nie używa.Ale w sumie,można spróbować z gotowych? Trochę roboty każdego migdala ze skóry obdzierać:-)

Może sie odważę. Sama "recepta" brzmi baaaardzo smakowicie. Smakowało, prawda ?
09 stycznia 2016 18:55
wypróbuję to ciacho ,ale jadłam inne w kształcie naszego wianuszka i masa była w środku,na wierzchu kruszonka i lukier.Ciasto miało smak ciacha drożdzowego....
09 stycznia 2016 19:38 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Może sie odważę. Sama "recepta" brzmi baaaardzo smakowicie. Smakowało, prawda ?

Czy ja wiem? Troche nie w moim typie bo ja wole takie z owocami,galaretką.Jak dla mnie  za słodkie,podobne troche w smaku do tureckiej baklavy,ale lepsze.W każdym razie gościom smakowało,każdy pożarł dwa kawałki
10 stycznia 2016 15:43 / 1 osobie podoba się ten post
CIASTO JABŁKOWE NA DUŻĄ BLACHĘ

cała nietopiona margaryna/masło
4 całe jaja
1,5 szkl.cukru
3 szkl.mąki
mleka ile wejdzie w ciasto
1 łyżeczka proszku do piecz.
wiórki kokosowe,cynamon
ok.10-12 jabłek startych na dużych oczkach

Cukier zmix.z masłem na puch dodając kolejno po 1 jajku,dodać mąkę,proszek do pieczenia i stopniowo dolewać mleka tak,żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.Połowę ciasta wylać na blachę,na to jabłka wymieszane z cynamonem i wiórkami,można dodać wymoczone rodzynki też.Na to resztę ciasta i posypac po wierzchu wiórkami ,ale symbolicznie.Piec w nagrzanym do 180st.piekarniku,po 10-15 min zmniejszyć do 150.W sumie piec ok.1,5 godziny.Zostawić w piekarniku do ostygniecia.Mozna posypac c.pudrem.
11 stycznia 2016 21:25
Barbara48

Ciasto mocno czekoladowe z kremem mascarpone i konfiturą malinową

ciasto:
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- pół słoiczka konfitury malinowej

krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru

polewa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18%

Mikserem utrzeć masło z miodem, dodawać cukier i miksować na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą- dodawać stopniowo do masy na przemian z jajkami. Na koniec dodać jogurt i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 21 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm przełożyć ciasto. Piec w 170 C około 40 min.
Serek mascarpone wymieszać z sokiem i cukrem. Przestudzone ciasto przekroić na 2 części, posmarować połową konfitury malinowej, wyłożyć krem mascarpone i wyrównać po czym posmarować pozostałą częścią konfitury. Przykryć 2 plackiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i wymieszać, lekko ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta, odczekać chwilę i wstawić gotowe ciasto do lodówki.

Dziekuje bardzo za wyslany przepis, ale niestety nie zdazylam ciasta upiec....za duzo spraw przed wyjazdem i czasu za malo!:(
11 stycznia 2016 21:45 / 1 osobie podoba się ten post
W gościach jadłam dziś fajne ciasto bezowo- agrestowe.Oraz spróbowałam ciastek które koleżanka mojej pdp dostała w prezencie od znajomych z Japonii.Nie macie pojęcia jakie wstrętne
11 stycznia 2016 21:56 / 4 osobom podoba się ten post
Ubiłem śmietanę, twarożek z roztopioną galaretką i dwiema łyżkami cukru pudru. Położyłem biszkopty, na to tę miksturę, wrzuciłem w to maliny. Do lodówki.
Jak zgęstło to raz jeszcze maliny i roztopioną galaretkę na to!
Bardzo rześkie puchate i dobre. Roboty mało. Czyli doskonały deser.
13 stycznia 2016 09:46 / 2 osobom podoba się ten post
Ciasto z przepisu natkiherbatki
13 stycznia 2016 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
Patrzę łakomym okiem na te fotki i myślę sobie, jakie to szczęście że nie mam talentu do ciast
13 stycznia 2016 10:26
Barbara48

Ciasto z przepisu natkiherbatki

Pieknie, ja mialam za mala blaszke wiec kratki nie bylo. I to nie moj przepis tylko zdobyczny na winiary.pl 
Smacznego
13 stycznia 2016 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
natkaherbatka4

Pieknie, ja mialam za mala blaszke wiec kratki nie bylo. I to nie moj przepis tylko zdobyczny na winiary.pl 
Smacznego :-)

Kratka nie jest wazna,wazniejszy jest smak,probowalam jeszcze cieple, jest pyszne.Juz mi brakowalo pomyslow,spadlas jak z nieba z tym przepisem,dzieki:)