Wypieki

13 lutego 2016 17:13 / 3 osobom podoba się ten post
Basia-co to,to niebieskie?:):):):)
13 lutego 2016 17:46 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Jak Basia " galaretkie " nakładała to się jej przez przypadek trochę tuszu do drukarki skapnęło
13 lutego 2016 17:49 / 1 osobie podoba się ten post
Są takie specjalne barwniki do ciast i nie tylko- ja ich osobiście nie używam, ale  niedawno np. upiekłam ciasto w-z.
13 lutego 2016 18:55 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

To jest kolor moich oczu   
15 lutego 2016 13:55 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Galaretka Kasiu:)
15 lutego 2016 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Galaretka Kasiu:)

Basia - prosze - napisz mi jakis prosty przepis na ciasto . Ale opisze Ci o co mi chodzi. Moi pdp to bardzo leciwi ludzie. Im juz wszystko szkodzi. Chociaż pdp to łasuch nie z tej ziemi i to ja musze czuwac teraz ,  żeby za dużo słodkości nie zjadła . Z kremem odpada. Z serem  odpada (zgaga). Jabłecznik - odpada . Może jakąś piaskową babke masz pod ręką
15 lutego 2016 15:23 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Basia - prosze - napisz mi jakis prosty przepis na ciasto . Ale opisze Ci o co mi chodzi. Moi pdp to bardzo leciwi ludzie. Im juz wszystko szkodzi. Chociaż pdp to łasuch nie z tej ziemi i to ja musze czuwac teraz ,  żeby za dużo słodkości nie zjadła . Z kremem odpada. Z serem  odpada (zgaga). Jabłecznik - odpada . Może jakąś piaskową babke masz pod ręką :-)

Aniu muszę przejrzeć zapiski,ją takich ,,suchych" raczej nie pieke bo tu lubią ,,nadziewane" ale robilam kilka razy babkę cytrynowa jest dobra. Trochę później napisze bo idziemy na spacer. Możesz też zrobić biszkopt bez proszku do pieczenia, taki naturalny, na pewno im nie zaszkodzi.
15 lutego 2016 16:04 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Basia - prosze - napisz mi jakis prosty przepis na ciasto . Ale opisze Ci o co mi chodzi. Moi pdp to bardzo leciwi ludzie. Im juz wszystko szkodzi. Chociaż pdp to łasuch nie z tej ziemi i to ja musze czuwac teraz ,  żeby za dużo słodkości nie zjadła . Z kremem odpada. Z serem  odpada (zgaga). Jabłecznik - odpada . Może jakąś piaskową babke masz pod ręką :-)

CIASTO
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Przepis na ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. 

Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Przepis na lukier:
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.
15 lutego 2016 16:07 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko1

Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką pszenną. Przepis od mojej dobrej kumpeli Ani, który wymaga, by po upieczeniu opuścić formę z ciastem z półmetrowej wysokości na podłogę.. Długo mnie musiała do tego przekonywać ;-) ale rzeczywiście się udało. Polecam (do tortów i nie tylko)!
Składniki na biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
15 lutego 2016 16:15 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Mleczko, nie chcę się Wam "wcinać", ale mogę Ci podać przepisy na dwa proste ciasta (bo ja tylko takie piekę- łatwe), oba a'la biszkoptowe, lekkie. Jeśli chcesz oczywście, daj znać.
15 lutego 2016 17:17 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Mleczko, nie chcę się Wam "wcinać", ale mogę Ci podać przepisy na dwa proste ciasta (bo ja tylko takie piekę- łatwe), oba a'la biszkoptowe, lekkie. Jeśli chcesz oczywście, daj znać.

Napisz ,chętnie i ja skorzystam:)
15 lutego 2016 18:16 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Napisz ,chętnie i ja skorzystam:)

Basiu, nie żartuj, widziałam co potrafisz  
Proszę o wyrozumiałość  

Ciasto z owocami
4 jaja + szklanka cukru - zmiksować razem
2 szklanki   mąki
5 łyżek oleju
zapach migdałowy,
owoce: truskawki, śliwki
Wszystko dodać do ubitych jajek z cukrem, miksować i na blachę (ja na papier do pieczenia), na wierzch owoce. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem, ale mam przepis na polewę, której nie robiłam, więc nie mam o niej zdania.  
Polewa: 1 łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, kakao  
Babka biszkoptowa/piaskowa:
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki mleka  
Razem to zagotować, po ostygnięciu dodać: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żóltka + ubita piana z białek Wszystko razem wymieszać, wlać część ciasta do formy. do reszty dodać kakao (wg uznania) i wylać na białe ciasto. Nie podaję czasu pieczenia, bo  sprawdzam, podglądam i decyduję co z delikwentem dalej
Proste, prawda ?  
15 lutego 2016 19:25 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Basiu, nie żartuj, widziałam co potrafisz :brawo1:  
Proszę o wyrozumiałość :zawstydzony:  

Ciasto z owocami
4 jaja + szklanka cukru - zmiksować razem
2 szklanki   mąki
5 łyżek oleju
zapach migdałowy,
owoce: truskawki, śliwki
Wszystko dodać do ubitych jajek z cukrem, miksować i na blachę (ja na papier do pieczenia), na wierzch owoce. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem, ale mam przepis na polewę, której nie robiłam, więc nie mam o niej zdania.  
Polewa: 1 łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, kakao  
Babka biszkoptowa/piaskowa:
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki mleka  
Razem to zagotować, po ostygnięciu dodać: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żóltka + ubita piana z białek Wszystko razem wymieszać, wlać część ciasta do formy. do reszty dodać kakao (wg uznania) i wylać na białe ciasto. Nie podaję czasu pieczenia, bo  sprawdzam, podglądam i decyduję co z delikwentem dalej :lol1:
Proste, prawda ?  

Kasiu , nie żartuje, cały czas szukam nowych przepisów.Ją dopiero od 11 miesięcy tak intensywnie wypiekam. Przedtem może z 10 ciast rocznie a i tak bardziej bliżej świąt, jak jeszcze mialam siłę po pracy.Teraz czekam na Michasie , miała wrócić do pracy około 12,ale może coś przegapilam. Nastepny wypiek- Twoje ciasto z owocami.:)
15 lutego 2016 19:27 / 2 osobom podoba się ten post
Kobietka

Bardzo proszę
15 lutego 2016 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Kasiu , nie żartuje, cały czas szukam nowych przepisów.Ją dopiero od 11 miesięcy tak intensywnie wypiekam. Przedtem może z 10 ciast rocznie a i tak bardziej bliżej świąt, jak jeszcze mialam siłę po pracy.Teraz czekam na Michasie , miała wrócić do pracy około 12,ale może coś przegapilam. Nastepny wypiek- Twoje ciasto z owocami.:)

Basiu, jak widzisz "moje" ciasta są łatwe, daj znać, czy smakowało
Ale dzięki Tobie czuję się dopieszczona