Basia-co to,to niebieskie?:):):):)
Galaretka Kasiu:)
Basia - prosze - napisz mi jakis prosty przepis na ciasto . Ale opisze Ci o co mi chodzi. Moi pdp to bardzo leciwi ludzie. Im juz wszystko szkodzi. Chociaż pdp to łasuch nie z tej ziemi i to ja musze czuwac teraz , żeby za dużo słodkości nie zjadła . Z kremem odpada. Z serem odpada (zgaga). Jabłecznik - odpada . Może jakąś piaskową babke masz pod ręką :-)
Basia - prosze - napisz mi jakis prosty przepis na ciasto . Ale opisze Ci o co mi chodzi. Moi pdp to bardzo leciwi ludzie. Im juz wszystko szkodzi. Chociaż pdp to łasuch nie z tej ziemi i to ja musze czuwac teraz , żeby za dużo słodkości nie zjadła . Z kremem odpada. Z serem odpada (zgaga). Jabłecznik - odpada . Może jakąś piaskową babke masz pod ręką :-)
Mleczko, nie chcę się Wam "wcinać", ale mogę Ci podać przepisy na dwa proste ciasta (bo ja tylko takie piekę- łatwe), oba a'la biszkoptowe, lekkie. Jeśli chcesz oczywście, daj znać.
Napisz ,chętnie i ja skorzystam:)
Basiu, nie żartuj, widziałam co potrafisz :brawo1:
Proszę o wyrozumiałość :zawstydzony:
Ciasto z owocami
4 jaja + szklanka cukru - zmiksować razem
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
zapach migdałowy,
owoce: truskawki, śliwki
Wszystko dodać do ubitych jajek z cukrem, miksować i na blachę (ja na papier do pieczenia), na wierzch owoce. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem, ale mam przepis na polewę, której nie robiłam, więc nie mam o niej zdania.
Polewa: 1 łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, kakao
Babka biszkoptowa/piaskowa:
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki mleka
Razem to zagotować, po ostygnięciu dodać: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żóltka + ubita piana z białek Wszystko razem wymieszać, wlać część ciasta do formy. do reszty dodać kakao (wg uznania) i wylać na białe ciasto. Nie podaję czasu pieczenia, bo sprawdzam, podglądam i decyduję co z delikwentem dalej :lol1:
Proste, prawda ?
Mleczko, nie chcę się Wam "wcinać", ale mogę Ci podać przepisy na dwa proste ciasta (bo ja tylko takie piekę- łatwe), oba a'la biszkoptowe, lekkie. Jeśli chcesz oczywście, daj znać.
Kasiu , nie żartuje, cały czas szukam nowych przepisów.Ją dopiero od 11 miesięcy tak intensywnie wypiekam. Przedtem może z 10 ciast rocznie a i tak bardziej bliżej świąt, jak jeszcze mialam siłę po pracy.Teraz czekam na Michasie , miała wrócić do pracy około 12,ale może coś przegapilam. Nastepny wypiek- Twoje ciasto z owocami.:)