Na wyjeździe #10

22 czerwca 2014 17:17
Joasia

Moja Helcia jest po cięzkim wypadku samochodowym i od tamtej pory jedną nogę ma krótszą..... no i Parkinson dokłada jej jeszczę troche problemów z chodzeniem i z kliniki leczącej Parkinsona ( jest pod ich stałą opieką ) dostała receptę na buty ortopedyczne...

rozumię jeśli do tej pory takich butów nie nosiła to już i tak po ptokach bo już się wszystko porotowało od obniżonej miednicy ,w polsce jeśli osoba ma kończynę krótszą do 2 cm od drugiej nosi się specjale wkładki.Powiem tak jeśli ona nie ma przekonania do chodzenia w tych butach to może być róznie.Pamiętaj tylko o tym że jeśli od początku będzie w tych bucikach dużo chodzić może ją boleć biodro i kręgosłup ,ponieważ mięśnie po tej stronie już przyzwyczaiły się do w/w sytuacji 
22 czerwca 2014 17:32 / 1 osobie podoba się ten post
jowitaliber

rozumię jeśli do tej pory takich butów nie nosiła to już i tak po ptokach bo już się wszystko porotowało od obniżonej miednicy ,w polsce jeśli osoba ma kończynę krótszą do 2 cm od drugiej nosi się specjale wkładki.Powiem tak jeśli ona nie ma przekonania do chodzenia w tych butach to może być róznie.Pamiętaj tylko o tym że jeśli od początku będzie w tych bucikach dużo chodzić może ją boleć biodro i kręgosłup ,ponieważ mięśnie po tej stronie już przyzwyczaiły się do w/w sytuacji 

Wcześniej miała wkładki ortopedyczne i było ok... ale od niedawna chodzi przechylona na lewa stronę i utyka na tą nogę.... prosiłam wcześniej siostrzenicę,żeby coś z tym robili ale oczywiście nie było odezwu .... i dopiero teraz jak im za każdym razem marudzę zaczęli coś robić... ale boję się ,że dużo jej to nie pomoze..... tym bardziej,że czoraz częściej przesiaduje w fotelu i nie chce chodzić... a wiem,że przy Parkinsonie ruch jest najlepszą terapią....
22 czerwca 2014 18:14 / 1 osobie podoba się ten post
Greenandy, udanego pobytu w polskiej kuchni i sypialni!

Alinka, dasz radę, masz wsparcie sąsiadki poza tym. Babcia może pożyć jeszcze, miałam w Polsce sasiada, który dożył 102 lat.

W muzeum etnograficznym w Monachium byłam, cudne sa tam rzeczy, np. okropniaste maski z Oceanii. Albo ubrania prawdzwiych Indian, czy długi pióropusz ubierany na wojnę. I o Geronimo naszym piszą, że ciągle walczył, a to z Meksykanami, a to z armią USA. A tu na forum taki grzeczny... Może się kolega wytłumaczy z tego podwójnego życia, co?

Kupiłam pamiątkę w sklepiku muzealnym za 3,80 euro - rażąco kolorowego wielbłada zrobionego w Radżastanie w Indiach. Będzie mi przypominał o wszystkim co dobre w Monachium, a dużo tego było.
22 czerwca 2014 18:20
Właśnie była Pflege i sąsiadka . I o dziwo PDP stwierdziła ,że nic ją nie boli z piersią też wszystko ok . Sprawdziły ciśnienie i też jest w porządku . Może do rana będzie spokojnie .
22 czerwca 2014 18:36
Joasia

Kobietki mam takie pytanie: " Jakie jest ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, jesli choroba ta występowała u mojego ojca i jego matki??"

Ty niekoniecznie ,ale być może Twoje dzieci.Część chorób genetycznych dotyka co drugie pokolenie.Dziadek>wnuk.
22 czerwca 2014 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Ty niekoniecznie ,ale być może Twoje dzieci.Część chorób genetycznych dotyka co drugie pokolenie.Dziadek>wnuk.

Matka ojca to babcia , czyli  jest co drugie pokolenie.

Znam kilka osób z tym schorzeniem, są jedynymi przypadkami tej choroby w rodzinie.
22 czerwca 2014 18:45
Annika

Matka ojca to babcia :-) , czyli  jest co drugie pokolenie.

Znam kilka osób z tym schorzeniem, są jedynymi przypadkami tej choroby w rodzinie.

ale między jej ojcem i jego matką to już nie jest drugie i reguła w łeb wzięła
22 czerwca 2014 18:52
emi

Nie wiem czy o to chodziło. Spróbuj sama czy dasz radę:

http://www.bahn.de/i/view/POL/pl/index.shtml

przyszla kolezanka PDP i obie jakos sobie poradzilysmy;ten francuski mnie doprowadza do szalu,wszedzia gdzie sie nie obroce to francuski mozna zwariowac
22 czerwca 2014 19:00
Słuchajcie kto mi podpowie gdzie znajdę na forum informacje odnośnie grupy inwaldzkiej w Niemczech i jak to jest z pieniązkami wypłacanymi na poszczególe grupy. Czy można wcale nie mieć grupy? Bo jestem kompletnie zielona w tym temacie. Czy każda rodzina która zatrudnia opiekunkę dostaje jakieś pieniądze w związku z tym? itd. Nie umiem szukac na tym forum.
22 czerwca 2014 19:08
Mam takie pytanie - jakie macie w domu w Polsce łącza internetowe - tzn. z jakiej firmy i czy jesteście zadowolone?
Będę musiała założyć po przyjeździe Internet i nie wiem, co wybrać. U rodziców miałam Neostradę i w sumie dobrze chodziła, tylko czasami się rozłączała i trzeba było kabelek wyjąć i od nowa włożyć. U męża jest z rodzimej firmy internetu radiowego i chodzi bardzo dobrze, ale jest za drogo. On się załapał na promocję i płaci tylko 30zł/ms., normalnie jest za 60zł/ms. To już Neostrada i Netia są tańsze. Porównuję pakiety 10Mb/s.
Odpadają u mnie niestety kablówki.
22 czerwca 2014 19:09
Pflegestufe 1 to ok 220 euro.
Pflegestufe 2 - 440 euro.
Nie wiem, jak dalej, ale w Internecie można poszukać.
22 czerwca 2014 19:12
wichurra

Mam takie pytanie - jakie macie w domu w Polsce łącza internetowe - tzn. z jakiej firmy i czy jesteście zadowolone?
Będę musiała założyć po przyjeździe Internet i nie wiem, co wybrać. U rodziców miałam Neostradę i w sumie dobrze chodziła, tylko czasami się rozłączała i trzeba było kabelek wyjąć i od nowa włożyć. U męża jest z rodzimej firmy internetu radiowego i chodzi bardzo dobrze, ale jest za drogo. On się załapał na promocję i płaci tylko 30zł/ms., normalnie jest za 60zł/ms. To już Neostrada i Netia są tańsze. Porównuję pakiety 10Mb/s.

Ja tez mam neostrade i jestem zadowolona,wpakiecie mam jeszcze telewizje i telefon stacjonarny;kosztuje mnie to 100 zl. ale sama neostrada jest zdecydowanie tansza;szybkosc mozesz wybrac
22 czerwca 2014 19:17
Ta sama szybkość w Netii jest 10zł tańsza - ciekawe czy miał ktoś Netię.
W sumie na razie waham się między Neostradą a Netią, ale jestem mało w tym rynku zorientowana.
Pakiet z telewizją trochę też mnie kusi, tylko jest taki problem, że ja niemal w ogóle tv nie oglądam. Nie ma sensu się oszukiwać, że nagle zacznę.
22 czerwca 2014 19:25
ja musze miec z telewizja bo mam stara jak ja i nie mam dekodera wiec gdyby nie neostrada to nie mialabym wogole
22 czerwca 2014 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Mam z Orange Funpacka.To jest Neostrada ,telefon internetowy i telewizja.Za usługe płacę 104 zł,bo wykupiłam telefoniczną taryfę,że na całą Europę mogę dzwonić bez limitu,na stacjonarne telefony.Jest też taryfa obejmująca także komórki,ale abonament telefoniczny jest chyba o 20 zł wyższy.Na aktywację czekałam 2 tyg.Jestem zadowolona,bo wszystko działa dobrze,ale budynek w którym mieszkam znajduje się blisko centrali.Czytałam,że u abonentów ,którzy mieszkają dalej zdarzają się jakieś problemy,ale też nieczęsto.