siwaAmelka Porta Nigra to chyba tylko autobus a gdzie sa te laznie rzymskie i most;powiedz ^mi miejwiecej idac od dworca albo starego miasta
Nie powiem, chociaż bardzo chętnie pomóc bym chciała.
Gdybym była w domu, wyjęłabym moje ulotki, które pobrałam z różnych muzeów, a na których pamiętam były wskazane miejsca do zwiedzania.
Zwiedzałam to miasto z osobistym, polskim przewodnikiem, a wycieczka po tym pięknym mieście była świątecznym prezentem dla mnie od rodziny, u której pracowałam w miejscowości oddalonej od Trier o 30 km.
W luźnej rozmowie kiedyś wspomniałam, że bardzo chciałabym zobaczyć tę najstarszą budowlę i zorganizowano mi całodniową wycieczkę a po jakimś miesiącu, byłam tam ponownie.
Mój "przewodnik" natomiast, był pracownikiem w firmie syna mojej PDP.
Pan woził mnie autem i prawdę mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, jak i dokąd jechać.
Czarną Bramę oczywiście łatwo znaleźć, okalają ją ulice o dużym natężeniu ruchu.
Najlepiej kupić plan miasta z zaznaczonymi zabytkami i pamiętam, że katedra /dom/, o której nie wspomniałam i inne zabytki, położone są w niedalekiej odległości od siebie, bo na pieszo chodziliśmy.
A i po prawej stronie tej katedry znajduje się zamek w stylu rokoko! tak, tak, za którym jest piękny ogród.
Ale most i piaskowce były dość daleko. Nie jarzę odległości dot. łaźni. To duży, szklany budynek ale nie pamiętam czy w centum.
Bo zaraz przy wjeździe do miasta znajdują się tez ruiny łaźni, ale one po bliższym przyjrzeniu, tracą na urodzie, ponieważ są odrestaurowane, tzn. zupełnie na nowo wybudowana jak dla mnie, sztuczna, nowoczesna, ruinka. To tak jakby porównać skórę naturalną z ekologiczną.