Na wyjeździe #10

25 czerwca 2014 17:45
U nas dzisiaj wyjątkowo bez słońca, trzeba się ratować tym w duszy. Jak ktoś nie ma, to przechlapane...
25 czerwca 2014 17:49
Odkąd tutaj jestem nie spadła nawet kropla deszczu. W ogródku sucho, kwiaty na balkonie i na rabatkach podlewam. Dzisiaj musiałam się wyrwać na chwilkę na zewnątrz, znalazłam sobie zajęcie... oberwałam krzaczek czerwonych porzeczek.... część wylądowała u mnie w buzi, część zamrożę... Kiedyś ktoś je wyciągnie i może się ucieszy

Witaj Serduszko, fajnie że jesteś....Mam nadzieję, że trafiłaś tym razem na spokojne miejsce
25 czerwca 2014 17:59 / 2 osobom podoba się ten post
romana

Serducho, witaj! Zjazd aktualny, choć nikt jeszcze nie zapłacił zaliczki, więc może będzie tylko wirtualny. Ale nam dużo nie trzeba do dobrej zabawy.

Siadły mi dzisiaj moje sportowe zapędy, zwyczajnie nie mam siły. Zrobiłam nie więcej niż 10km i położyłam się do łóżeczka na drzemkę. Ale wcześniej obejrzałam Sturm der Liebe, a teraz się zastanawiam, czy babcia napocznie Kasekuchen mit Arpikose dzisiaj jeszcze, czy dopiero jutro, bo czas Kaffe und Kuchen dawno minął. Nie wiem co jedli, bo mnie nie było.

W Polsce jest fajnie, jak się zrobi świeże ciasto, to nikt nie czeka do jutra, chyba że to na wesele. A tu Ordnung muss sein...

Ordnung muss sein? Ja mysle, ze geizige menschen, pewnie zaluja, ze nie zjedli pod Twoja nieobecnosc, moze mieli nadzieje ze tak szybko nie wrocisz?

Ja nie wierze w zaden jakis extra ornung niemiecki. Skapstwo i wyrachowanie.

U mnie wyszlo piekne sloneczko !!!
25 czerwca 2014 18:06 / 3 osobom podoba się ten post
margolcia

Ordnung muss sein? Ja mysle, ze geizige menschen, pewnie zaluja, ze nie zjedli pod Twoja nieobecnosc, moze mieli nadzieje ze tak szybko nie wrocisz?

Ja nie wierze w zaden jakis extra ornung niemiecki. Skapstwo i wyrachowanie.

U mnie wyszlo piekne sloneczko !!!

He, he, dobra jesteś! Dziadki tu są fajne - dzielą się. Chociaż skąpe, zgodnie z tradycją, ale na jedzenie nie żałują i kupują mi moje smakołyki takie jak mozzarella, owoce wszelkie czy łosoś bez mrugnięcia okiem. Natomiast siorbią i bekają, też zgodnie z tradycją, bez krępacji. Mój mały i jego koledzy ze szkoły dla dzieci z problemami świetnie by się tu czuli, bo uwielbiają tak robić, a w Polsce są za to strofowani.

Jak mu powiem, jaka tu wolność w brzydkim zachowaniu, to mi jeszcze dzieciak do Niemiec ucieknie...
25 czerwca 2014 18:12
Moj Pan własnie pojednał sie z Bogiem.
25 czerwca 2014 18:14
ORIM

O masz:(Dopiero pisałeś rano o tej stelli.Bywa.Przykro,ale i w pewnym sensie dobrze ,ze nie umęczył sie długo i dla Ciebie ,ze nie musiałeś na to patrzec tygodniami.Trzymaj się.
25 czerwca 2014 18:20 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

O masz:(Dopiero pisałeś rano o tej stelli.Bywa.Przykro,ale i w pewnym sensie dobrze ,ze nie umęczył sie długo i dla Ciebie ,ze nie musiałeś na to patrzec tygodniami.Trzymaj się.

zle mnie zrozumiałas.Był pastor u dziadka,wiec pojednal sie z Bogiem. wyspowiadal i poblogosławił.Jednak jeszcze nie powitał sie z nim
25 czerwca 2014 18:23
ORIM

Och, Orim wspolczuje Ci, przynajmniej mial serdeczna i zyczliwa osobe przy sobie w tych ostanich godzinach.
25 czerwca 2014 18:24 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

zle mnie zrozumiałas.Był pastor u dziadka,wiec pojednal sie z Bogiem. wyspowiadal i poblogosławił.Jednak jeszcze nie powitał sie z nim

Ale z Ciebie przechera Orim, tak to napisales jakby juz był u Piotra!!!!! 
25 czerwca 2014 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Och, Orim wspolczuje Ci, przynajmniej mial serdeczna i zyczliwa osobe przy sobie w tych ostanich godzinach.

margolcia ,pdp,zyje,przeczytaj post  wyzej serduszko;-
25 czerwca 2014 18:26
margolcia

Ale z Ciebie przechera Orim, tak to napisales jakby juz był u Piotra!!!!! 

napisalem pojednał a nie odszedł.Chyba dobrze napisalem jak ktos sie spowiada i dostaje namaszczenie.N
25 czerwca 2014 18:27 / 3 osobom podoba się ten post
reanata

margolcia ,pdp,zyje,przeczytaj post  wyzej serduszko;-

Wlasnie przeczytalam, ha ha ha a my juz go z Kasia63 usmiercilysmy, ha ha ha

Nastepna !!!!
Juz wiemy Orim, nam wystarczy raz zakomunikowac !!!

25 czerwca 2014 18:31 / 1 osobie podoba się ten post
Ja go zauwazylam i napisalam - o nastepna, ha ha ah 
25 czerwca 2014 18:41 / 1 osobie podoba się ten post
Drugie tydzien na pięknej wsi (po wielkim mieście ,w ktorym straciłam zdecydowanie zbyt wiele pieniedzy ,bardzo mi pasuje ta pustka sklepowa;)).
Ale nie pasuje mi inna rzecz:)
Powiedzcie mi do jakiego stopnia mozna oszczedzac na jedzeniu?
Moje dziadki od poniedziałku do piątku zamawiają sobie obiad w czym a'la jadłodajni .Swietnie -pomysłałam ,musze gotować tylko dwa dni).Okazało się ,ze dziadki zamawiają tylko dwie porcje i babcia sie ze mna dzieli swoim jedzeniem.
Nie wiem jak ona sie tym najada ,ale ja raczej przy 5tej łyżce zupy dopiero sie rozręcam(a nie jem specjalnie dużo ,raczej normalnie ,w innych rodzinach twierdzili ze jem jak wróbel:))
Jedzenie za 2,75 a im szkoda na 3cią porcje???
25 czerwca 2014 19:10
Anais

Drugie tydzien na pięknej wsi (po wielkim mieście ,w ktorym straciłam zdecydowanie zbyt wiele pieniedzy ,bardzo mi pasuje ta pustka sklepowa;)).
Ale nie pasuje mi inna rzecz:)
Powiedzcie mi do jakiego stopnia mozna oszczedzac na jedzeniu?
Moje dziadki od poniedziałku do piątku zamawiają sobie obiad w czym a'la jadłodajni .Swietnie -pomysłałam ,musze gotować tylko dwa dni).Okazało się ,ze dziadki zamawiają tylko dwie porcje i babcia sie ze mna dzieli swoim jedzeniem.
Nie wiem jak ona sie tym najada ,ale ja raczej przy 5tej łyżce zupy dopiero sie rozręcam(a nie jem specjalnie dużo ,raczej normalnie ,w innych rodzinach twierdzili ze jem jak wróbel:))
Jedzenie za 2,75 a im szkoda na 3cią porcje???

Wiesz czytam co napisalas i dwie sugestie. 1 - zatesknisz szybko za miastem i sklepami 2 - jak przyniosa to jedzenie to powiedz ze jest was troje albo podziel jedna porcje dla dziadka i babki a sama wez sobie cala.Nie dawaj sie wkrecac w dzielenie porcji,TY PRACUJESZ !!!! tak tez mozesz powiedziec.Wiec musisz jesc