Na wyjeździe #10

25 czerwca 2014 19:10 / 1 osobie podoba się ten post
Anais

Drugie tydzien na pięknej wsi (po wielkim mieście ,w ktorym straciłam zdecydowanie zbyt wiele pieniedzy ,bardzo mi pasuje ta pustka sklepowa;)).
Ale nie pasuje mi inna rzecz:)
Powiedzcie mi do jakiego stopnia mozna oszczedzac na jedzeniu?
Moje dziadki od poniedziałku do piątku zamawiają sobie obiad w czym a'la jadłodajni .Swietnie -pomysłałam ,musze gotować tylko dwa dni).Okazało się ,ze dziadki zamawiają tylko dwie porcje i babcia sie ze mna dzieli swoim jedzeniem.
Nie wiem jak ona sie tym najada ,ale ja raczej przy 5tej łyżce zupy dopiero sie rozręcam(a nie jem specjalnie dużo ,raczej normalnie ,w innych rodzinach twierdzili ze jem jak wróbel:))
Jedzenie za 2,75 a im szkoda na 3cią porcje???

Ogromna większość Niemców to potworne skąpiradła. Będą Ci wmawiać jacy są biedni, a na kontach kilkaset tysięcy euro , minimum kilkadziesiąt, dom własnosciowy itd. Jedyne co możesz zrobić, to powiedzieć, ile potrzebujesz jedzenia i jakiego. Ja zawsze dostaję w D to, co jadam w kraju, jak nie kupuję sama, proszę regularnie o zakup i mam głęboko w zadku, jeśli kręcą nosem. Ale protestują rzadko, bo najczęściej cenią tych, co się im grzecznie postawią.
Jak się uprą, że jednak nie, dzwoń do firmy lub zagroź, że wracasz do Polski.

Powodzenia!
25 czerwca 2014 19:14
ORIM

Moj Pan własnie pojednał sie z Bogiem.

Miał szczęście, że się długo nie męczył. Serdeczne wyrazy współczucia, Orim!
25 czerwca 2014 19:15
ORIM

zle mnie zrozumiałas.Był pastor u dziadka,wiec pojednal sie z Bogiem. wyspowiadal i poblogosławił.Jednak jeszcze nie powitał sie z nim

Ty to jestec łamane/poufne nic miedzy wierszami nie wyczyta:):)
25 czerwca 2014 19:16
romana

Miał szczęście, że się długo nie męczył. Serdeczne wyrazy współczucia, Orim!

romana kochanie czytaj uwazniej.Napisalem sprostowanie ze pojednal sie z Bogiem tj ze sie wyspowiadal itd
25 czerwca 2014 19:20 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

romana kochanie czytaj uwazniej.Napisalem sprostowanie ze pojednal sie z Bogiem tj ze sie wyspowiadal itd

Uświadomiłeś mi jak niewiele osób wie, co oznacza pojednać się z Bogiem. Takie mi się to zawsze oczywiste wydawało. Samej na dzień dzisiejszy zdałoby mi się pojednać z Bogiem. Wyjazdy zaniedbują tą część mojego życia duchowego....
25 czerwca 2014 19:21 / 1 osobie podoba się ten post
Anais

Drugie tydzien na pięknej wsi (po wielkim mieście ,w ktorym straciłam zdecydowanie zbyt wiele pieniedzy ,bardzo mi pasuje ta pustka sklepowa;)).
Ale nie pasuje mi inna rzecz:)
Powiedzcie mi do jakiego stopnia mozna oszczedzac na jedzeniu?
Moje dziadki od poniedziałku do piątku zamawiają sobie obiad w czym a'la jadłodajni .Swietnie -pomysłałam ,musze gotować tylko dwa dni).Okazało się ,ze dziadki zamawiają tylko dwie porcje i babcia sie ze mna dzieli swoim jedzeniem.
Nie wiem jak ona sie tym najada ,ale ja raczej przy 5tej łyżce zupy dopiero sie rozręcam(a nie jem specjalnie dużo ,raczej normalnie ,w innych rodzinach twierdzili ze jem jak wróbel:))
Jedzenie za 2,75 a im szkoda na 3cią porcje???

Nie wiem jak Twój niemiecki ,ale ja bym powiedziała  wyraźnie ,że dwie porcje na 3 osoby to za mało i jestem głodna a agencja zapewniała ,że to praca z pełnym wyżywieniem i proszę to wziąć pod uwagę.Poczekała na reakcje do nastepnego zamawiania i jeśli znów zamówiliby tylko dwie porcję zgłosilabym rodzinie-jesli jest i agencji,niech wie co i jak.Nie zaprotestowałaś po pierwszych paru dniach i teraz po 2 tygodniach może byćężielkie zdziwienie i problem ,ale mam nadzieje ,że sobie poradzisz:)Powodzenia:)
25 czerwca 2014 19:29
ORIM

zle mnie zrozumiałas.Był pastor u dziadka,wiec pojednal sie z Bogiem. wyspowiadal i poblogosławił.Jednak jeszcze nie powitał sie z nim

,,,, moje najswietsze kondolencje ,,,,, [*],,,,,,, uswiec mu Panie  [*],,,
25 czerwca 2014 19:34
!!!
25 czerwca 2014 19:35 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Uświadomiłeś mi jak niewiele osób wie, co oznacza pojednać się z Bogiem. Takie mi się to zawsze oczywiste wydawało. Samej na dzień dzisiejszy zdałoby mi się pojednać z Bogiem. Wyjazdy zaniedbują tą część mojego życia duchowego....

Moje zycie "duchowe" tez poszlo dawno w zapomnienie.Moze dlatego ze .......Nie temat teraz.Moze kiedys Bogu i sobie wybacze
25 czerwca 2014 19:38 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Hm, ja wiem co znaczy pojednać się z Bogiem, ale czasem używamy poszerzonego znaczenia pewnych pojęć. Dlatego dla mnie to pojednanie równie dobrze może oznaczać śmierć. 
25 czerwca 2014 19:43 / 1 osobie podoba się ten post
romana

Hm, ja wiem co znaczy pojednać się z Bogiem, ale czasem używamy poszerzonego znaczenia pewnych pojęć. Dlatego dla mnie to pojednanie równie dobrze może oznaczać śmierć. 

Mnie śmierć nie kojarzy się wcale, a wcale z pojednaniem... Wtedy już nawet za późno na pojednanie. Ale nie wkraczajmy za głęboko w sprawy wiary, bo rozmowa może zajść nie w tym kierunku, niż byśmy sobie życzyli ............
25 czerwca 2014 19:44
kasia63

Nie wiem jak Twój niemiecki ,ale ja bym powiedziała  wyraźnie ,że dwie porcje na 3 osoby to za mało i jestem głodna a agencja zapewniała ,że to praca z pełnym wyżywieniem i proszę to wziąć pod uwagę.Poczekała na reakcje do nastepnego zamawiania i jeśli znów zamówiliby tylko dwie porcję zgłosilabym rodzinie-jesli jest i agencji,niech wie co i jak.Nie zaprotestowałaś po pierwszych paru dniach i teraz po 2 tygodniach może byćężielkie zdziwienie i problem ,ale mam nadzieje ,że sobie poradzisz:)Powodzenia:)

Moj niemiecki nieskromnie -bardzo dobry:)
A jedzenie dzis zawitało 2gi raz ,wiec jestem w dobrym momencie ,zeby zaprotestowac:)A odnosnie agencji -nigdy niczego nie zgłaszam (ani polskiej ani niemeckiemu pracodawcy)radze sobie sama:)
25 czerwca 2014 19:44 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Moje zycie "duchowe" tez poszlo dawno w zapomnienie.Moze dlatego ze .......Nie temat teraz.Moze kiedys Bogu i sobie wybacze

Orim, dla mnie masz głębokie życie duchowe, bo jesteś człowiekiem dobrym, uczynnym, pogodnym i dowcipnym. Rozwijającym się, aktywnym, czujnym. Natomiast nie jesteś człowiekiem religijnym w sensie praktykowania pewnej wiary. A to są różne rzeczy.

Najfajniejsi ludzie jakich znam, tylko w małej ilości są praktykujący swoją religię. Reszta jest mocno na bakier ze wszelką zorganizowaną wiarą w Boga.
25 czerwca 2014 19:45 / 5 osobom podoba się ten post
Zdarzyło mi się dziś coś śmiesznego.Objechałam świeżo otrzymanym rowerkiem okolice i zasiadłam na placyku w cieniu ,żeby się wyziapać.Placyk spory ,m.in. sklepy różne ,ławeczki i kioseczek z jakimś żarełkiem.Ja siedziałam w sporej odległości od tego kioseczku:)W jego pobliżu zaś siedział sobie pan ,na oko z 60-65lat i coś jadł,cały czas gapiąc sie w moją stronę...Zjadł,wyjął mało dyskretnie klawiaturkę,paluchami wyczyścił z tego co mu tam nawłaziło po czym dziarsko ruszył w moim kierunku...Minął mnie o krok,wrócił sie i pyta po niemiecku-
"sama?"
"nie!z rowerem:)"
"czy masz męża?"
"a o co chodzi?"
"jesteś z PL?"
Tu przeszłam na polski:):):)I pytam:
"jakiś problem?"
"może byśmy się spotkali?"
"dziękuję ,nie jestem zainteresowana"
"może jednak-jestem bardzo samotny:(?"
"już mówiłam ,nie interesuje mnie to!!!"
Facet z uporem maniaka ze 3x jeszcze namolnie pyta!
W koncu mnie wkurzył i mówie
"jak pan chce to powtórzę jeszcze raz po chińsku,może do pana dotrze skorow ojczystym języku nie dociera-NIE!!!I prosze mi dac spokoj!!!Miłego dnia i do widzenia panu!!!"
Poskutkowało bo se polazł był,uff.I teraz musze kurka wodna unikac tego fajnego placyku:(Bo jeszcze sobie dziadyga pomysli ,że zmieniłam zdanie!!:):):)
25 czerwca 2014 19:47 / 3 osobom podoba się ten post
Anais

Moj niemiecki nieskromnie -bardzo dobry:)
A jedzenie dzis zawitało 2gi raz ,wiec jestem w dobrym momencie ,zeby zaprotestowac:)A odnosnie agencji -nigdy niczego nie zgłaszam (ani polskiej ani niemeckiemu pracodawcy)radze sobie sama:)

Radzisz sobie sama - fajnie, gratuluję! Ja zgłaszam zmiany w stanie pacjenta i ewentualne nieprawidłowości - dla dobra zmienniczek.