18 czerwca 2014 21:06 / 2 osobom podoba się ten post
romanaNoooo, kochana, procesja w Monachium pójdzie z samego centrum, wiem od babci. Bawaria nie zawiedzie, czy dyrektor, czy sławny aktor przyjdą w swoich ludowych, bawarskich strojach, tu się bardzo kultywuje lokalność. A jej częścią jest katolicyzm, niezbyt mocny, jednak pokazowy. Moja babcia jest z Niemców sudeckich, czyli tych wypędzonych, wżeniona w dziadka rodzinę mówiącą z dziada pradziada bayerisch, i choc potrafi mówic pięknym Hoch Deustchem, z mężem zasuwa po bawarsku az miło.
To bardzo mocne przywiązanie do tradycji ogormnie mi się tu podoba. Wyobraźcie sobie polską dziewczynkę i chłopca idących do bierzmowania w strojach ludowych, tu tak robią i nie jest to obciach.
Uważam dokładnie tak samo. Padło kiedyś na forum sformułowanie nudne niemieckie koszule w kratę. Dla mnie oni sa tacy piekni i dumni w tych swoich strojach, bardzo ale to bardzo mi się to podoba. Nawet butelki dla bobasów można kupić z napisem Bier, bo jakże to przeciez tradycja:) A na marginesie ostatnio wyczytałam że w Niemczech można jeździc po alkoholu na rowerze do 1,6 promila we krwi:) No bo niby czym mają do pubu dojechać? Piajństwa na umór natomiast nie tolerują wychodząc z załozenia, że jeden może wypić mniej a drugi wiecej, trzeba samemu ocenić i pilnować żeby nie przesadzić.Póki jedziesz po alkoholu prosto i zgodnie z przepisami nikt się nie czepia. Gorzej jak dojdzie do wypadku, a jesteś pod wpływem szlachetnego trunku, wtedy konsekwencje są poważne.