Ratujmy się same - domowe sposoby na zdrowie

03 lutego 2016 18:57 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

:-(. Tak myślałam. Teraz to myślę, do kogo tutaj się udać i jak mnie potraktuje tutejsza służba zdrowia? 

Jeśli masz Ekuz najlepiej w takiej sytuacji najpierw udać się do lekarza pierwszego kontaktu, jesli uzna za stosowne to wystawi skierowanie do specjalisty. Jesli jest skierowanie wtedy NFZ nie podważa zasadności wizyty i kosztów z tym związanych. Kierując się sama możesz płacić za wizytę, leki 100%, ewentualnie dodatkowe badania. A jak Cię potraktują koło fortuny. A i nie czekaj  bo wszędzie  mają terminy .
03 lutego 2016 19:20
Michalinka

Jeśli masz Ekuz najlepiej w takiej sytuacji najpierw udać się do lekarza pierwszego kontaktu, jesli uzna za stosowne to wystawi skierowanie do specjalisty. Jesli jest skierowanie wtedy NFZ nie podważa zasadności wizyty i kosztów z tym związanych. Kierując się sama możesz płacić za wizytę, leki 100%, ewentualnie dodatkowe badania. A jak Cię potraktują :-) koło fortuny. A i nie czekaj  bo wszędzie  mają terminy .

Dzięki Michalinko. Tak zrobię , jak piszesz. W końcu nie jestem na bezludnej wyspie, a wręcz, w bardzo pro.... nastawionym  państwie.:dokucza:
04 lutego 2016 11:31
Co polecacie na grype . Zapomniałam wziąć z domku a dopadła mnie tu zaraza. Cos naprawde dobrego . Nigdy mi sie nie zdarzyło tu chorować. środków różnych w aptekach pełno ale ja musze coś mieć co prawie natychmiast stawia na nogi.
04 lutego 2016 11:50
lonia61

Co polecacie na grype . Zapomniałam wziąć z domku a dopadła mnie tu zaraza. Cos naprawde dobrego . Nigdy mi sie nie zdarzyło tu chorować. :blee: środków różnych w aptekach pełno ale ja musze coś mieć co prawie natychmiast stawia na nogi.

Łatwo powiedzieć żeby natychmiast postawiło na nogi. Każdy reaguje inaczej na inne leki. Weź coś przeciwgorączkowego i witaminę c.
04 lutego 2016 12:13 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Do laryngologa byłoby najlepiej.Poczekaj jeszcze pare dni ,stosuj ten płyn do czyszczenia z woskowiny ok.5-7 dni,ale jak nie pomoże to Cie wizyta chyba nie minie.Możesz nagrzewać lekko ucho od zewnątrz-ciepły ręcznik,termofor,byle nie za goracy i nie za dlugo.Może samo się odetka:) Samodzielnie żadnych płukań innych nie rób bo sobie jeszcze bębenki uszkodzisz!Jak z EKUZ to nie wiem ,nie miałam póki co okazji skorzystać.Może odezwie się ktos kto był na wizycie z EKUZ.

Mam już ustalone wizyty u laryngologa- jutro bez zapisu ( mam przyjść i czekać na tzw "międzyczas") i na wszelki wypadek zapisałam sie jeszcze do innego, na poniedziałek, na konkretną godzinę. Zaczęłam od lekarza domowego, który pokierował mnie dalej, ale bez skierowań. Nie było żadnych problemów z moim ubezpieczeniem i  wszędzie potraktowana byłam miło.
04 lutego 2016 18:36
Ratujcie! zgaga mi dokucza. Od dłuższego czasu męczy mnie zgaga,pilnowałam się uważałam co jem ale od dwóch tygodni po wypiciu kawy umieram, gaszę ból mlekiem ale teraz do kawy doszły inne produkty ser żółty,wszelkie pieczywo jasne i ciemne nawet jogurt naturalny o tych z owocamu już nie wspomnę-nie wiem co mam jeść żeby zgaga mnie nie dopadła
04 lutego 2016 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Dla tych ktorym skonczyły sie tabletki pt:-)RANIGAST.

Gdy dokucza ci zgaga;
Kwasy żołądkowe zneutralizuje ciepła przegotowana woda z 1/2 łyżeczki sody i kilkoma kroplami soku z cytryny.Ulge przyniesie także popijanie soku z marchwi lub buraków oraz przegryzienie surowego ogórka - te wazrzywa maja odczyn zasadowy.

Po posiłku unikaj pozycji leżącej przynajmniej przez godzininę.Kolacje jedz 3 godz. przed snem.

Zrezygnuj z potraw tłustych i obfitych.Zamiast 3 duzych posilków jedz 5-7 niewielkich.

Zgaga wyraznie nasila się po spozyciu napojów gazowanych,alkoholu,mocnej kawy,herbaty oraz czekolady.

Kasia , żebym ja przez Ciebie sama siebie cytowała ? wstydze sie ((
04 lutego 2016 19:36 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Ratujcie! zgaga mi dokucza. Od dłuższego czasu męczy mnie zgaga,pilnowałam się uważałam co jem ale od dwóch tygodni po wypiciu kawy umieram, gaszę ból mlekiem ale teraz do kawy doszły inne produkty ser żółty,wszelkie pieczywo jasne i ciemne nawet jogurt naturalny o tych z owocamu już nie wspomnę-nie wiem co mam jeść żeby zgaga mnie nie dopadła

04 lutego 2016 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Kasia , żebym ja przez Ciebie sama siebie cytowała ? wstydze sie :-(((

Dobra kobieto a czego się wstydzić!! na ciebie zawsze można liczyć w potrzebie i za to cię cenie!
Ogórka już sobie pokroiłam fajny taki zimniutki prosto z lodówki-dziękować ci dziękować
04 lutego 2016 19:56
kasiachodziez

Dwa tygodnie to bardzo długo.Proponuje po powrocie zrobic gastroskopię lub przynajmniej kupić sobie w aptece test na chorobe wrzodową-pojawiły sie takie do samodzielnego wykonania w domu.Na 100% masz refluks,ale możesz te mieć aktywne wrzody na żołądku lub dwunastnicy.Gastroskopia przyjemna nie jest ,ale jako badanie diagnostyczne w tych dolegliwościach pomocna.USG niby też ,ale nie jest tak dokładne.O kawie sypanej i serze żółtym,czekoladzie oraz śmietanie zapomnij.Ale ze Ci jogurt też szkodzi to troche zastanawiające..Mhm...Nie powinien.A póki co ,jesli nie chcesz do niemieckiego dr to dietka pani kochana,dietka.:(

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html

04 lutego 2016 20:00 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Dwa tygodnie to bardzo długo.Proponuje po powrocie zrobic gastroskopię lub przynajmniej kupić sobie w aptece test na chorobe wrzodową-pojawiły sie takie do samodzielnego wykonania w domu.Na 100% masz refluks,ale możesz te mieć aktywne wrzody na żołądku lub dwunastnicy.Gastroskopia przyjemna nie jest ,ale jako badanie diagnostyczne w tych dolegliwościach pomocna.USG niby też ,ale nie jest tak dokładne.O kawie sypanej i serze żółtym,czekoladzie oraz śmietanie zapomnij.Ale ze Ci jogurt też szkodzi to troche zastanawiające..Mhm...Nie powinien.A póki co ,jesli nie chcesz do niemieckiego dr to dietka pani kochana,dietka.:(

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html

Kasiu, Omeprazol pomoże, a dieta niekoniecznie :).

Co do wizyty u lekarza się zgadzam, ale nie strasz ludzi wrzodami, tym bardziej aktywnymi ;).
04 lutego 2016 20:04
kasia63

Kasiulka ja już jestem na diecie cukry odstawione kolacji nie jadam chyba przyjdzie mi pościć :(
04 lutego 2016 20:07 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Kasiulka ja już jestem na diecie cukry odstawione kolacji nie jadam chyba przyjdzie mi pościć :(

Kasiu, idź do apteki, a po powrocie do domu do lekarza.
Życzę zdrowia :)!
04 lutego 2016 20:20
salazar

Kasiu, idź do apteki, a po powrocie do domu do lekarza.
Życzę zdrowia :)!

no tak zrobię do domu jade za tydzień to się jakoś przemęcze a potem lekarz koniecznie
04 lutego 2016 20:54 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Sama mam skłonnosci do zgagi /nadkwasota/, więc tego, co wiem,że mi szkodzi unikam,a przynajmniej sie staram.Omeprazol czy inny srodek doraźnie pomoże ,ale dieta plus zioła-np.siemie lniane złagodzą objawy.Przy zgadze nie uzywa sie melisy,mięty i kopru bo osłabiają zwieracz przełyku.Można jeszcze pic sok z białej kapusty czy surowych ziemniaków ale są mało smaczne:(.Ja nie jem sera żółtego,czekolady,śmietany jak najmniej i kawe pije rozpuszczalną.Żadnych słonin,boczków,smalcu.To mam przetestowane  i wiem ,że jak tylko spojrzę to zgaga murowana:(