Na wyjeździe #13

15 września 2014 21:05 / 3 osobom podoba się ten post
fado

IGGA, poczytaj dokładniej ogłoszenia. Za te trudne przypadki płacą tyle samo, jak za babcię na chodzie bez altzcheimera. Dlaczego? Bo babcia chce towarzystwa do pogadania, ten ciężko chory człowiek nie ma juz nawet siły na pogaduchy. W efekcie agencja posyła tam opiekunki ze słabą znajomością języka, bo te które mogą swobodnie z babcią szprechać, nie chcą przyjąć takich ofert i ja się do nich zaliczam. Za dziadków w miarę fit dostaję tyle samo albo i więcej jak moja koleżanka z podstawowym niemieckim przy ciężko chorym . Dla mnie te reguły są całkiem logiczne. Firma nie ma motywacji, by dopłacać za ciężko chorego, bo znajdzie i tak chętną do tego przypadku. Myślę, że poprostu więcej jest chętnych na te oferty, bo mniej niż więcej zna w miarę dobrze język. Firmy wśród słabo znających język mają w kim wybierać, bo jest ich na rynku więcej. Z ostatnim Twoim zdaniem się zgodzę IGGA, tu nikt nikogo nie zmusza do podpisywania niekorzystnych warunków umów. Bezpośrednio nie, ale jadą w takie miejsca opiekunki, bo zmusza je do tego trudna sytuacja w życiu. Ot i wszystko.

Fado, podoba mi się twoj rozsądek i trzeźwe spojrzenie. Lepiej bym tego nie ujęła.
15 września 2014 21:13 / 2 osobom podoba się ten post
Nie trzeba być szczególnie bystrym, by nie zauważyć jak to wszystko funkcjonuje.
15 września 2014 21:19 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

:)
Kolega nie wiedział jak jest mieć w czasie przeszłym, więc poszukał w słowniku że miał to  der Kohlenstaub:)
To chyba coś mówi:)
Nie to, żebym się naśmiewała, ale niezmiennie mnie to rozbawia:)

Ty sie nie nasmiewaj Wichurka bo facet wie co robi :)))) już tak prędko o nim nie zapomnisz.
Ja "mieć" odmieniam we wszystkie strony i kurcze nigdy mi nic tak śmiesznego nie wyszło :) On sie przynajmniej dobrze bawi :))))
15 września 2014 21:34 / 12 osobom podoba się ten post
A się ubawiłam , że ho , ho !!!!... O czym niektórzy piszą ?... jak niektórzy wszystko wiedzą !... kto do kogo i z jakiego powodu !... Jajcary jedne !!!)))))))..... Sorry , co niektóre Panie , ale , czy nie pomyślałyście o tym , że takich szteli a włąściwie biur nie jest tak wcale dużo jak Wam się wydaje , tych chodzących bez pampersów , robiących wszystko koło siebie ?... Nie myślcie , że chodzi mi o mnie samą ,ale o inne opiekunki też . Na szteli , dość ciężkiej , bo PDP-na nie jest chodząca , jedynie przy pomocy opiekunki potafi stanąć na moment ...a , nie będę tłumaczyła bo po co ? powiem tylko , że tu RODZINA kontaktuje się z opiekunką telefonicznie i z podstawowym jak to określiła Wichurrka niemieckim nie dała by sobie tu rady .....Nie chce mi się dyskutować , bo z tego co widzę naet nie mam szans , żeby ktoś mnie zrozumiał .... Gratuluję wysokich zarobków koleżankom , które w sumie nie są opiekunkami , bo o ile się orientuję to na takich stanowiskach jak niektóre macie to zarobki skłaniają się do kilku tysięcy euro !!!... cóż ja mogę , żwykła pampersiara , nawet niegodnam z Wami dyskutować .... Nie myślcie , że się wk......am , NIE !!... Rozbawiłyście mnie jak mało kto ! -:))))))))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
15 września 2014 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

Ty sie nie nasmiewaj Wichurka bo facet wie co robi :)))) już tak prędko o nim nie zapomnisz.
Ja "mieć" odmieniam we wszystkie strony i kurcze nigdy mi nic tak śmiesznego nie wyszło :) On sie przynajmniej dobrze bawi :))))

Jak grzecznie pytał, to marudziły - jak odesłały do słownika i z niego skorzystał - też źle!
Babom nie dogodzisz:)
15 września 2014 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Jak grzecznie pytał, to marudziły - jak odesłały do słownika i z niego skorzystał - też źle!
Babom nie dogodzisz:)

Chyba niezle buszuje w tym slowniku, bo juz sie nie pojawil 
15 września 2014 21:44 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

A się ubawiłam , że ho , ho !!!!... O czym niektórzy piszą ?... jak niektórzy wszystko wiedzą !... kto do kogo i z jakiego powodu !... Jajcary jedne !!!:-))))))))..... Sorry , co niektóre Panie , ale , czy nie pomyślałyście o tym , że takich szteli a włąściwie biur nie jest tak wcale dużo jak Wam się wydaje , tych chodzących bez pampersów , robiących wszystko koło siebie ?... Nie myślcie , że chodzi mi o mnie samą ,ale o inne opiekunki też . Na szteli , dość ciężkiej , bo PDP-na nie jest chodząca , jedynie przy pomocy opiekunki potafi stanąć na moment ...a , nie będę tłumaczyła bo po co ? powiem tylko , że tu RODZINA kontaktuje się z opiekunką telefonicznie i z podstawowym jak to określiła Wichurrka niemieckim nie dała by sobie tu rady .....Nie chce mi się dyskutować , bo z tego co widzę naet nie mam szans , żeby ktoś mnie zrozumiał .... Gratuluję wysokich zarobków koleżankom , które w sumie nie są opiekunkami , bo o ile się orientuję to na takich stanowiskach jak niektóre macie to zarobki skłaniają się do kilku tysięcy euro !!!... cóż ja mogę , żwykła pampersiara , nawet niegodnam z Wami dyskutować .... Nie myślcie , że się wk......am , NIE !!... Rozbawiłyście mnie jak mało kto ! -:))))))))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Wystarczy forum poczytać, ogłoszenia przejrzeć, porozmawiać z opiekunkami, żeby sobie opinię wyrobić. 
To, że u Ciebie akurat jest inaczej, nie znaczy że jest to reguła. Najczęściej jest właśnie odwrotnie - ciężki przypadek = słaby język. 
W jakimś stopniu zależy to od charakteru opiekunki - ktoś wcześniej pisał, że pacjenci na chodzie dali jej tak popalić, że już wolała później osobę leżącą. 
Jednak w większości przypadków jest odwrotnie - jeżeli zna się dobrze język i ma się możliwość wyboru, to chyba 90% opiekunek wybierze pacjenta moblinego i bez demencji. 
I jakaś złość jednak przez Ciebie przemawia - nie rozumiem - każdy wybiera jak chce, albo jak może i sobie tak ogólnie dyskutujemy jak to jest. 

15 września 2014 21:45 / 1 osobie podoba się ten post
joannaxd

Chyba niezle buszuje w tym slowniku, bo juz sie nie pojawil:-) 

Teraz montuje sticka z Aldi - wierzę w niego, że się wynurzy wkrótce:)
15 września 2014 21:46
Barbara niepowtarzalna

A się ubawiłam , że ho , ho !!!!... O czym niektórzy piszą ?... jak niektórzy wszystko wiedzą !... kto do kogo i z jakiego powodu !... Jajcary jedne !!!:-))))))))..... Sorry , co niektóre Panie , ale , czy nie pomyślałyście o tym , że takich szteli a włąściwie biur nie jest tak wcale dużo jak Wam się wydaje , tych chodzących bez pampersów , robiących wszystko koło siebie ?... Nie myślcie , że chodzi mi o mnie samą ,ale o inne opiekunki też . Na szteli , dość ciężkiej , bo PDP-na nie jest chodząca , jedynie przy pomocy opiekunki potafi stanąć na moment ...a , nie będę tłumaczyła bo po co ? powiem tylko , że tu RODZINA kontaktuje się z opiekunką telefonicznie i z podstawowym jak to określiła Wichurrka niemieckim nie dała by sobie tu rady .....Nie chce mi się dyskutować , bo z tego co widzę naet nie mam szans , żeby ktoś mnie zrozumiał .... Gratuluję wysokich zarobków koleżankom , które w sumie nie są opiekunkami , bo o ile się orientuję to na takich stanowiskach jak niektóre macie to zarobki skłaniają się do kilku tysięcy euro !!!... cóż ja mogę , żwykła pampersiara , nawet niegodnam z Wami dyskutować .... Nie myślcie , że się wk......am , NIE !!... Rozbawiłyście mnie jak mało kto ! -:))))))))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

a rzeczywistość swoje wie :)
15 września 2014 21:47 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Pięknie napisane!Gdybym miała taką mozliwość dałabym Ci za ten post milion plusików, ale nie mogę.Daję Ci więc je w pamięci :)))))))))))))))
15 września 2014 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Teraz montuje sticka z Aldi - wierzę w niego, że się wynurzy wkrótce:)

Musi sobie poradzic z tym stickiem, bo co on zrobi bidulek bez forumowej pomocy? Nawet fajek nie kupi 
15 września 2014 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Pracuję od trzech lat.Nigdy nie zmienilam pampersa,nie dzwignęłam pdp.
Wg arabrab nie jestem opiekunką?
15 września 2014 21:51 / 7 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Każda sfera życia, absolutnie, każda, włącznie z życiem uczuciowym jest kierowana przez prawo popytu i podaży.
W konkretnej pracy opiekunki przekłada się to na następującą rzecz:
Opiekunek z dobrym i bardzo dobrym niemieckim jest znacząca mniejszość. Podaż jest niska, za to popyt wielki, bo każdy Niemiec chce mieć jak najlepiej mówiącą po niemiecku opiekunkę. Skoro podaż jest niska, opiekunka z dobrym, biegłym niemieckim, może stawiać warunki i do pewnego stopnia przebierać w ofertach.
 To są nieubłagane prawa ekonomii i tego podważyć nie sposób.  
15 września 2014 21:56 / 6 osobom podoba się ten post
NIe będę cytowała , bo misię nie chce i już !.... Zadam Wam pytanie : PO CO ? jak ktoś Nowy ukazuje się na forum , zachęcamy pisz , pytaj - my tu pomagamy !.... oj , dziewczątka kochane nie zawsze , oj nie ... Mamy tu dziś najlepszy przykład : chłopak garnie się do nauki , zadaje pytania , chce wiedzieć jak najwięcej i co ? bodaj ciuteczkę a szpilę trzeba mu wetknąć , no bo jak można inaczej pokazać , że jest się lepszym od niego !....Za " krzakami " czają się osoby , których jeszcze nie miałam okazji na forum ujrzeć .....może nie chcą być zdzieleni po plecach ?nie wiem ...
15 września 2014 21:58
Jak widzę to aluzja do mnie i najwidoczniej masz zły humor, więc nie będę tego komentowała, bo byśmy się jeszcze pokłóciły.