09 grudnia 2014 11:22 / 13 osobom podoba się ten post
Andrea, dla mnie wlasnie taka forma opieki jaka mam jest idealna. Dzieki temu przetrwalam wlasnie ten pierwszy rok:) Dzieci chodzily do dwoch roznych przedszkoli, ferie czy wolne dni w roznych czasach tez mialy. Juz po pol roku przestalam ogarniac te terminy;) Ale jak ktores mialo dzien wolny to szlo z mamusia do pracy, mamusia "dawala" sie Panstwu wyrzucac i dzieki temu miala czas dla dziecka:) Teraz mieszkam juz u siebie, pode mna mieszka dziewczyna, ktora w czasie ferii z przyjemnoscia pilnuje moich skarbow i juz az tak kombinowac nie musze:) No i dzieci w jednym przedszkolu sa, wiec i to latwiej ogarnac.
Na poczatku chcialam sobie gdzies tam na boku dorabiac. Czasu mam, bo pracuje 4godziny, a dzieci sa w przedszkolu 9, ale szybko zrozumialam, ze nie warto. Na czarno pracowac nie moge, bo ojciec moich dzieci to zwykla swinia jest i gdyby tylko poczul z daleka taka okazje to pewnie by mnie zalatwil. A legalnie sie zwyczajnie nie oplaca. Za duzo dodatkow mam i mogliby mi czesc z tego obciac i w sumie mogloby sie okazac, ze dorobilam sobie nie 400€, a 100...
A co do drogosci Niemiec... Klocic bym sie mogla z Toba o to godzinami;) Za mleko place 59 centow, za chleb(kilogram) 2,7€ u piekarza i na naturalnym zakwasie. Miesa nie jem prawie wcale, wiec te ceny mnie nie interesuja. Za mieszkanie place 350€. Dobra, luksusu nie ma, ale to 65 metrow, 3 pokoje, lazienka z wanna i oknem i wyposazona kuchnia(caly sprzet wlacznie ze zmywarka). Przedszkole jest drogie, ale to mnie tez nie dotyczy, bo Jugendamt placi, dlatego, ze ja za malo zarabiam... Niemcy sa krajem gdzie mniej jest wiecej;) Ubrania... Moje dzieci sa na tyle male, ze KIK, Aldi czy Lidl spokojnie wystarcza. Ja ubieram sie w Aldi, Lidlu i moim ulubionym Heine(jak sa wyprzedaze). Chodze ubrana tak, ze mamy z przedszkola od moich dzieci czasem pytaja gdzie cos kupilam i nie wierza jak im cene mowie:) W Niemczech mozesz wydac majatek, to prawda. Ale mozesz tez dobrze zyc za niewiele, trzeba tylko miec ograniczone wymagania:)