Na wyjeździe #14

02 października 2014 18:49 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Zaczynam się odrobinkę przekonywać do tego miejsca. Dziś we trzy byłyśmy na zakupach ,a ponieważ w tym domu nie ma dla mnie nic do jedzenia to postanowiłam dorzucić co nieco do koszyczka babci. O dziwo bardzo chętnie babcia zaakceptowała moje produkty,no ale niestety mrożonki też wylądowały w koszyku.
Z owoców babcia kupiła uwaga: 2 jabłka,2 nektarynki i aż dwie śliwki hihi,no sprawiedliwość być musi :)) Ach ci chytruski....

Na poprzednim miejscu też była babcia chytruska.Jeszcze jak zaczęła uskuteczniać w kuchni swoje potrawy,to i apetyt odbierało.
Teraz luz-blues pod tym względem.Dziadek się do kuchni nie wtrąca i jest niewybredny.Byle było dużo:)
02 października 2014 18:51 / 3 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Ewcia co to znaczy że nie chcesz mieć problemów??
Kochana nawet tak nie myśl,to babka przesadziła,masz prawo być zła,zmęczona,niezadowolona,to oni robią z ciebie niewolnika.
W tej chwili tel.do agencji!!!  postrasz ich że już jesteś spakowana i że żadne ich kary ci nie straszne,ty jesteś zatrudniona jaka pomoc domowa z funcją opiekuńczą,a nie całodobowa maszyna.
W razie dalszych kłoptów pisz coś poradzimy.

No witam Was i serdecznie dziękuję za tak duży i pomocny odzew. Dziś dzwoniłam do agencji i dowiedziałam się, że wysłali maila i czekają na odpowiedź, a skoro ja dzwonię i informuję, że nic się nie zmieniło, to wysyłaja 2 maila z ponagleniem. Wyjaśniłam też dziś jednoznacznie jakie wolne mi się należy wg umowy - tylko 2 godz. dziennie. Po rozmowie z koordynatorką powiedziałam mojej pdp, że rozmawiałam z agencją i muszę mieć 8 godzin snu i 2 godziny wolnego dziennie. Na to ona, że też chce rozmawiać z agencją. Zadzwoniłam ponownie i wtedy okazało się, że moja koordynatorka nie może rozmawiać z pdp, bo z nią może się kontaktować agencja niemiecka - podobno idzie to przez 2 agencje. Nie wiem czy ściemniała czy nie. Opiekunka prawna wraca w niedzielę z urlopu i wtedy pewnie coś zacznie się dziać.
Ale muszę Wam powiedzieć, że dziś, po raz pierwszy miałam po obiedzie 1,5 godziny laby i mogłam się przespać, nie są to jeszcze moje 2 godziny, ale zawsze to już coś. A co do problemów, to chodzi mi o to, że jakbym wyszła na dłużej i coś by jej się stało to mogłabym mieć problemy.
02 października 2014 18:55 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Na poprzednim miejscu też była babcia chytruska.Jeszcze jak zaczęła uskuteczniać w kuchni swoje potrawy,to i apetyt odbierało.
Teraz luz-blues pod tym względem.Dziadek się do kuchni nie wtrąca i jest niewybredny.Byle było dużo:)

Właśnie wczoraj pisałam o tym,że marzy mi się jakiś uroczy dziadziuś,chyba zakręcę się po Nowym Roku za takowym :))
02 października 2014 19:01 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Właśnie wczoraj pisałam o tym,że marzy mi się jakiś uroczy dziadziuś,chyba zakręcę się po Nowym Roku za takowym :))

Ten jest uroczy,ale niesforny:)Mam dyspozycje od jego rodziny,żebym tę niesforność w pewnych aspektach kontrolowała,ale póki co,nie ma żadnych problemow.Jednak mam oczy i uszy otwarte,rodzina go zna,to może coś być na rzeczy.
02 października 2014 19:02 / 6 osobom podoba się ten post
ewa.p

No witam Was i serdecznie dziękuję za tak duży i pomocny odzew. Dziś dzwoniłam do agencji i dowiedziałam się, że wysłali maila i czekają na odpowiedź, a skoro ja dzwonię i informuję, że nic się nie zmieniło, to wysyłaja 2 maila z ponagleniem. Wyjaśniłam też dziś jednoznacznie jakie wolne mi się należy wg umowy - tylko 2 godz. dziennie. Po rozmowie z koordynatorką powiedziałam mojej pdp, że rozmawiałam z agencją i muszę mieć 8 godzin snu i 2 godziny wolnego dziennie. Na to ona, że też chce rozmawiać z agencją. Zadzwoniłam ponownie i wtedy okazało się, że moja koordynatorka nie może rozmawiać z pdp, bo z nią może się kontaktować agencja niemiecka - podobno idzie to przez 2 agencje. Nie wiem czy ściemniała czy nie. Opiekunka prawna wraca w niedzielę z urlopu i wtedy pewnie coś zacznie się dziać.
Ale muszę Wam powiedzieć, że dziś, po raz pierwszy miałam po obiedzie 1,5 godziny laby i mogłam się przespać, nie są to jeszcze moje 2 godziny, ale zawsze to już coś. A co do problemów, to chodzi mi o to, że jakbym wyszła na dłużej i coś by jej się stało to mogłabym mieć problemy.

Nie czytałem wczesniejszych twoich postow,wiec nie wiem w czym problem.Jednak napisze ci cos odnosnie tego posta.Ze twoja umowa idzie przez dwie agencje to nie sciema.Przewaznie jest tak ze rodzina kontaktuje sie z firma niemiecka a ta daje zlecenie do firmy polskiej na opiekunke.Wiec sciemy nie ma.Drugie jesli ty gdzies wyjdziesz np. na zakupy czy w swoim czasie wolnym nie bedziesz miala zadnych problemow.Nie jestes przywiazana do babci sznurkiem i pewne czynnosci musisz wykonywac.W swoim czasie wolnym rowniez masz prawo wyjsc.Rodzina pdp musi wiedziec kiedy masz ten czas wolny i jak maja obawy ze pdp cos sie moze stac to powinni cie zastapic lub zalatwic kogos na ten czas twojej nieobecnosci.
02 października 2014 19:05 / 3 osobom podoba się ten post
Dzis bylem na rybach,nad rzeka.Efekt 2 okonie.Czyli bez jakiejs rewelacji.Jednak odpoczynek super.Jutro na obiad ryba ha ha Mowiac jasniej do tej co kupilem zrobie rowniez te zlowione.
Moze ktos wie ile kosztuje pozwolenie na polow ryb w DE ? Ja zapewne bede nie dlugo wiedzial ile kosztuje mandat za lowienie bez pozwolenia hihi
02 października 2014 19:06
ORIM

Nie czytałem wczesniejszych twoich postow,wiec nie wiem w czym problem.Jednak napisze ci cos odnosnie tego posta.Ze twoja umowa idzie przez dwie agencje to nie sciema.Przewaznie jest tak ze rodzina kontaktuje sie z firma niemiecka a ta daje zlecenie do firmy polskiej na opiekunke.Wiec sciemy nie ma.Drugie jesli ty gdzies wyjdziesz np. na zakupy czy w swoim czasie wolnym nie bedziesz miala zadnych problemow.Nie jestes przywiazana do babci sznurkiem i pewne czynnosci musisz wykonywac.W swoim czasie wolnym rowniez masz prawo wyjsc.Rodzina pdp musi wiedziec kiedy masz ten czas wolny i jak maja obawy ze pdp cos sie moze stac to powinni cie zastapic lub zalatwic kogos na ten czas twojej nieobecnosci.

tak, ja tak mam, codziennie po obiedzie o umówionej porze przychodzi kobietka, z którą PDP spędza czas, abym ja miała czas dla siebie 3h
02 października 2014 19:07
agamor

tak, ja tak mam, codziennie po obiedzie o umówionej porze przychodzi kobietka, z którą PDP spędza czas, abym ja miała czas dla siebie 3h

Dokladnie tak jak ja.Jesli nikt nie moze przyjsc to informuja mnie o tym wczesniej i mam platne te godziny do reki od rodziny
02 października 2014 19:09 / 2 osobom podoba się ten post
ewa.p

Bardzo się cieszę, że sprawy przybrały dobry obrót. Walcz o swoje, bo sama widzisz, że już są efekty. Z tą niemiecką agencją, to najprawdopodobniej mają rację, więc niech Twoja agencja monituje u nich, a oni u podopiecznej. Daję głowę, że wszystko się dobrze ułozy. Co do wyjśc z domu, to bez przesady, skoro babka jest normalna na umysle, to chyba nie masz się czego bać. W końcu na zakupy tez wychodzisz. Poniewaz te 2 godziny dziennie są zazwyczaj tuż po obiedzie, to wtedy i tak pewnie babka leżakuje :)))))))). Niech więc leżakuje i czeka aż wrocisz ze swojej przerwy. Powodzenia i nie daj się!
02 października 2014 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Dzięki Orim za wyjaśnienie, bo ja cały czas myślałam, że mogę wyjść tylko jak ktoś mnie zmieni, a wychodząc na zakupy to też ryzykuję. No i miesiąc z wywalonym jęzorem biegiem do sklepu i z powrotem. No ale to również zasługa mojej zmienniczki, powiedziała, że nie ma kto przyjeżdżać do pdp, żebym mogła mieć wolne i wyjść , a ona też nie wychodziła. 
A myślałam, że skoro taka doświadczona i tyle lat tu już jeździ do pracy to mogę w pełni jej ufać - pomyliłam się bardzo
02 października 2014 19:20 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Dzis bylem na rybach,nad rzeka.Efekt 2 okonie.Czyli bez jakiejs rewelacji.Jednak odpoczynek super.Jutro na obiad ryba ha ha Mowiac jasniej do tej co kupilem zrobie rowniez te zlowione.
Moze ktos wie ile kosztuje pozwolenie na polow ryb w DE ? Ja zapewne bede nie dlugo wiedzial ile kosztuje mandat za lowienie bez pozwolenia hihi

Zezwolenie jednodniowe do kupienia w sklepach wędkarskich 5 -15 €.
Licencja turystyczna miesięczna na łowienie w De - przetłumaczona przez przysięgłego tłumacza polska karta wędkarska plus zdjecie plus 10 -30 € (w zaleznosci od landu i rodzaju wody)
Kary - cóż... moga być wysokie...
A swoja drogą - nie przyszło Ci do głowy zrobić towszystko w odwrotnej kolejności? Tzn: najpierw zapytać a potem łowić? :))))))))) Oj ORIM... :)))))))
02 października 2014 19:23
Uprzedzam, do czasu.
02 października 2014 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
Lili

Zezwolenie jednodniowe do kupienia w sklepach wędkarskich 5 -15 €.
Licencja turystyczna miesięczna na łowienie w De - przetłumaczona przez przysięgłego tłumacza polska karta wędkarska plus zdjecie plus 10 -30 € (w zaleznosci od landu i rodzaju wody)
Kary - cóż... moga być wysokie...
A swoja drogą - nie przyszło Ci do głowy zrobić towszystko w odwrotnej kolejności? Tzn: najpierw zapytać a potem łowić? :))))))))) Oj ORIM... :)))))))

Oj tam zaraz o wszystko pytac ha ha Hobby to kosztowna rzecz hihi.Wedke zabralem zupelnie przypadkiem.Byla w samochodzie wiec przyjechala razem ze mna.Wiec nie ma szans abym teraz zalatwil tlumacza i wszystkie te formalnosci.Zobacze jaki bedzie wysoki mandat hihi 
02 października 2014 19:24 / 6 osobom podoba się ten post
ewa.p

Dzięki Orim za wyjaśnienie, bo ja cały czas myślałam, że mogę wyjść tylko jak ktoś mnie zmieni, a wychodząc na zakupy to też ryzykuję. No i miesiąc z wywalonym jęzorem biegiem do sklepu i z powrotem. No ale to również zasługa mojej zmienniczki, powiedziała, że nie ma kto przyjeżdżać do pdp, żebym mogła mieć wolne i wyjść , a ona też nie wychodziła. 
A myślałam, że skoro taka doświadczona i tyle lat tu już jeździ do pracy to mogę w pełni jej ufać - pomyliłam się bardzo

Czytam Twoje perypetie i mogę powiedzieć Ci,że na prawdę jestem dumna z Ciebie jak świetnie załatwiasz sprawy.Nie dałaś sie zrobić w konia przez "koleżankę",dzwonisz do agencji i starasz się o względny spokój za to wielkie graulacje.
Pisałam ,że już drugi raz spotykam się z tym ,jak jedna drugiej potrafi koło nosa zrobić,kłamią o warunkach pracy i nastawiają przeciw następnej pdp,to poprostu chamstwo,ja czegoś takiego nigdy nie zrozumiem.
Moja pdp do dziś była mrukliwa,mało ze mną rozmawiała,a dziś babcia gadała jak karabin maszynowy i cały czas była uśmiechnięta. Myślę,że chyba potrzebowała czasu na zaakceptowanie mnie,albo były to działania mojej poprzedniczki. mogę tak myśleć,bo tak jak żle opowiadała mi o całej rodzinie pdp i jej samej ,można myśleć ,że to samo mogła im opowiadać o mnie,wcale mnie nie znając.
No i powiedzcie sami,jak można się nie zrazić do Polaków za granicą....
02 października 2014 19:36 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś nareszcie zlokalizowałam centrum miasteczka czyt. sklepy,niestety DM-a tu nie ma,a najbardziej mi na nim zależy. Pomysłowo urządzili się tu,bo Edeka,Rossnan ,warzywniaki,kawiarnie,szkoła,gabinety lekarskie są w jednym miejscu na dużej powierzni w kształcie kwadrata.Czyli taka znowu wiocha to tu nie jest :)

Jeszcze chciałam się poskarżyć,że nie mam ja w życiu szczęścia: już trzeci raz trafiam na urodziny pdp,a co się z tym wiąże ipreza pewnie będzie wielka,wszyscy będą mnie wypytywać o życie prywatne,no tylko się pochlastać...