Na wyjeździe #15

19 października 2014 15:24 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea ja tez mam zawsze ten problem,przed wyjazdem do de obiecuja sobie  zadnych zakupow,a zycie swoje;-;-
19 października 2014 15:53 / 4 osobom podoba się ten post
reanata

potczas mojej trzyletniej pracy w de,zdarzylo mi parokrotnie byc w polskim kosciele katolickim,ale dzisiaj po raz pierwszy bylam na mszy w niemieckim kosciele katolickim,Co mnie juz na poczatku ,,uderzylo,,skromnosc tego kasciola,nawet kwiaty na oltarzu to jeden suchy bukiet,-poprosu brak przepychu,poczatek mszy i wychodza ministranci,a wsrod nich jak chlopcy i dziewczynki,oczom nie wierzylam.BLA.BLA,MSZA TRWA I OTO CI NIESPODZIANKA,podczas slow oto krew chrystusa gdy ksiadz podnosi kielich do gory podchodze do niego dwie kobiety i ksiadz daje i napic sie z kielicha,bla,bla,i komunia .tez oczom nie wierzylam te dwie kobiety wlasnie po obu stronach koscila po srodku ksiadz udzielaly komuni,koniec mszy-ksiadz dla dzieci mial przygotowane czekoladki i notesiki i zaczal je rozdawac,Zglupialam jeden kosciol -jeden katolicyzm a inne obyczaje.Pewnie dla niektorych eureki nie odkrylam,ale dzisiaj dla mnie to byla nowosc-pozytywna.i chcialam sie z Wami nia podzielic;=

Bywam w niemieckim Kościele Katolickim  i są tam rzeczy ,które mnie też dziwią.
.Dlaczego jakieś kobiety udzielają komuni -nie wiem.
Dlaczego wszyscy przybyli do kościoła idą do komuni , pomimo ,ze nie byli u spowiedzi-nie wiem
Dużo jest takich dziwnych zachowań , ale w tym wszystkim najwazniejsze ;
Modlimy się do jednego Boga.
19 października 2014 16:08 / 6 osobom podoba się ten post
ivetta

Dlaczego wszyscy przybyli do kościoła idą do komuni , pomimo ,ze nie byli u spowiedzi-nie wiem

Dlaczego Was dziwia ,mmhh.Nie pomyslalyscie, ze to może u nas cos jest "wypaczone "w przekazie przez "hierarchow kościelnych"?.Jakby to bylo nie zgodne z wiara katolicka to "Glowa" naszeo kosciola by reagowala .Dlaczego piszesz ,ze "jakies kobiety udzielaja komunii"? ,a gdzie jest napisane ,ze nie moga???? .Spowiedz przed ksiedzem TYLKO ,jest wyznacznikiem rozgrzeszenia????.mmmhhh.Spowiedz wspolna ,czy nie jest lepsza????.Temat rzeka.Amen .
19 października 2014 16:09 / 1 osobie podoba się ten post
zosia_samosia

Dlaczego Was dziwia ,mmhh.Nie pomyslalyscie, ze to może u nas cos jest "wypaczone "w przekazie przez "hierarchow kościelnych"?.Jakby to bylo nie zgodne z wiara katolicka to "Glowa" naszeo kosciola by reagowala .Dlaczego piszesz ,ze "jakies kobiety udzielaja komunii"? ,a gdzie jest napisane ,ze nie moga???? .Spowiedz przed ksiedzem TYLKO ,jest wyznacznikiem rozgrzeszenia????.mmmhhh.Spowiedz wspolna ,czy nie jest lepsza????.Temat rzeka.Amen .

dlatego tez napisalam ze jestem pozytywnie zaskoczona;-;-;-
19 października 2014 16:38
z tą spowiedzią tutaj jest tak, że oni uważają że ogólna wystarczy, ale jeśli chciałby ktoś indywidualnie to można iść do księdza, tak mi to koleżanka obryta w temacie wyjaśniła, ale to fakt co kraj to obyczaj, w Hiszpanii niedzielna msza trwała 35 minut z zegarkiem w ręku z kazaniem :), a w polsce same wiecie jeśli chodzicie ;)
19 października 2014 17:36
mleczko47

Tak mi sie "fuksneło",że nie mam czasu włączyć sie w zycie forum.Od 15 listopada zmieniam miejsce i forme pracy.Życzę wszystkim bezstresowej pracy,dobrych pieniedzy,miłych rodzin pdp-nych, a ich samych bezproblemowych.

Wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń.

Mleczko, wszystkiego dobrego na "nowej drodze", tylko szkoda,że nie bedzie Cie na forum.:(

19 października 2014 17:52 / 5 osobom podoba się ten post
ivetta

Wszyscy idą do komunii, ponieważ na początku mszy jest spowiedz powszechna "spowiadam się Bogu Wszechmogącemu i wam bracia i siostry.......itd". My też tą sama formułkę wypowiadamy, tyle że nasi księza tej spowiedzi jakoś nie chcą uznać. Oni wciąz w sredniowieczu siedzą i myślą, ze jak w kratkę zapukają wtedy spowiedz jest ważna. Na szczęscie u nas też zaczyna sie to zmieniać.
19 października 2014 17:55 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Wszyscy idą do komunii, ponieważ na początku mszy jest spowiedz powszechna "spowiadam się Bogu Wszechmogącemu i wam bracia i siostry.......itd". My też tą sama formułkę wypowiadamy, tyle że nasi księza tej spowiedzi jakoś nie chcą uznać. Oni wciąz w sredniowieczu siedzą i myślą, ze jak w kratkę zapukają wtedy spowiedz jest ważna. Na szczęscie u nas też zaczyna sie to zmieniać.

:)))
19 października 2014 18:00 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Tak tez nie jest, spowiedz to rozmowa, nie przykry obowiazek. W De sa parafie, gdzie niektorzy wierni chcieluby przystapic do spowiedzi a z powodu braku ksiedza nie maja tej mozliwisci.
19 października 2014 18:02
To nie jest przykry obowiązek....nic takiego nie napisałam. Wyjaśniłam tylko dlaczego tak jest i to wszystko.
19 października 2014 18:07 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Tak tez nie jest, spowiedz to rozmowa, nie przykry obowiazek. W De sa parafie, gdzie niektorzy wierni chcieluby przystapic do spowiedzi a z powodu braku ksiedza nie maja tej mozliwisci.

jak się ma fajnego spowiednika, to się do tego inaczej podchodzi, dziękuję za naszego wikarego, a tak długo się przed nim wzbraniałam, aż raz wyjścia nie było, bo probosza nie było, a był młody i od tego momentu chodzę do wikarego, jeśli człowiek trafi dobrze, to potem z innym nastawieniem do konfesjonału idzie
19 października 2014 18:11 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie poruszajmy tematow "Bog, Honor i Ojczyzna" _ to nie to Forum!!!
19 października 2014 18:19
no i men pojechał :(
babkę niedługo przywiozą z powrotem, ciekawe czy jej się polepszyło w ciągu dnia.... bo rano to katastrofe
19 października 2014 18:59 / 1 osobie podoba się ten post
Z "czystej  zlosliwosci pytasz" - znam odpowiedzi na "czyste serce, czyste intencje, czyste postepowanie" ale na czyste zlosliwosci...  odpowiedzi nie znam!!!
19 października 2014 20:46 / 1 osobie podoba się ten post
To przyjedziesz na gotowca,no pięknie z urlopu na urlop ))))))