Dziadek ma krew w stolcu - ciemnoczerwoną. On sam się załatwia, dba o higienę. Mówi, ze nic go nie boli. Dałam mu podpaski, chociaż tego nie ma dużo. Mówi, że jutro z rana mam zadzwonić do lekarza. O czym takie coś może świadczyć?
Dziadek ma krew w stolcu - ciemnoczerwoną. On sam się załatwia, dba o higienę. Mówi, ze nic go nie boli. Dałam mu podpaski, chociaż tego nie ma dużo. Mówi, że jutro z rana mam zadzwonić do lekarza. O czym takie coś może świadczyć?
Czy Twój PDP cierpi na hemoroidy? Niekoniecznie umiejscowione zewnętrznie. Niekiedy znajdują się wewnątrz ciała i przy zwiększeniu napięcia mięśni mogą pękać. Dobrze, że idzie do lekarza. Warto aby obejrzał go fachowym okiem. W początkowym stadium są łatwe do zaleczenia.
Umówiłam się z Dziadkiem tak, że jutro z rana dzwonię do lekarza rodzinnego, chyba że krew będzie się nadal pojawiać i to bez oddawania stolca, to dzwonię na wieczorny dyżur. Narazie mam czekać. Mam to nawet na piśmie. Z Dziadkiem to jest trudna sprawa, bo On ma sondę żołądkową i to może być dosłownie wszystko. Nic go nie boli, nie ma zaparć, stolec był luźny.
Tylko, że nie zawsze hemoroidom towarzyszy ból. Dopiero kiedy blokują w znacznym stopniu odbyt zaczynają się bóle. Wcześniej mogą to byc nieznaczne zmiany żylne. Dodatkowo dochodzi ta sonda. Zapewne i ścinki naczynek krwionośnych są osłabione. I dlatego może nawet niewielki nacisk powodować ich pękanie. Lepiej niech to obejrzy lekarz. Choćby po to aby była pewność, ze nic złego się nie dzieje.
Hemoroidy krwawią zazwyczaj ( choć nie zawsze ! ) po jakimś wysiłku , przy oddawaniu twardego stolca , tu bym stawiała na coś innego , szczególnie że stolec , jak pisała Annika był luźny . Dlatego już bym prowadziła obserwację tętna , ciśnienia ,koloru i napięcia skóry , no i co jakiś czas tę podpaskę sprawdziła.
Masz rację, ale nie wiadomo jak wpływa na naczynia krwionośne karmienie sondą. Spotkałam się z hemoroidami u osób stosunkowo "zdrowych", ale i tam zdarzały się krwawienia nawet przy niewielkim wysiłku np. wstawanie bądź energiczne siadanie. Nie ma natomist pojecia najmniejszego jak to wygląda w takim przypadku. Dlatego tylko "gdybam" i sugeruję pilny kontakt z lekarzem.
Trudno powiedzieć , za mało danych.Krwawi jeszcze, ma skrzepy?
Tak naprawdę nie musi być zaraz masywnego krwotoku, krwawienie może ustać, ale zmiany w jelicie grubym , zwłaszcza w górnym odcinku wcale nie muszą powodować silnego krwawienia.Czasem tego krwawienia w ogóle nie widać. Tak, że nawet jak krwotok ustanie, to lepiej lekarza odwiedzić, zleci badania w tym na krew utajoną.
Witam w ostatni dzień pracy...
Znów sypie śniegiem, wszędzie biało; zmienniczka już w drodze i wszystko wskazuje na to że zajedzie śnieżnym rydwanem.
Ostatni obiad, ostatnie pranie, ostatnie rzeczy do walizki - jutro wieczorem pożegnam się z niemiecką ziemią i nie tylko... I po raz pierwszy będę tęsknić...
Nie, nie żegnam się, przecież wrócę...
Lili a Ty w Bielefeld jesteś?
Ja w Dortmundzie tutaj nie ma tyle sniegu i tak nie pada, a przecież to niedaleko jest :)
Witam w ostatni dzień pracy...
Znów sypie śniegiem, wszędzie biało; zmienniczka już w drodze i wszystko wskazuje na to że zajedzie śnieżnym rydwanem.
Ostatni obiad, ostatnie pranie, ostatnie rzeczy do walizki - jutro wieczorem pożegnam się z niemiecką ziemią i nie tylko... I po raz pierwszy będę tęsknić...
Nie, nie żegnam się, przecież wrócę...