Na wyjeździe #21

23 lutego 2015 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
Jolek

Nie prawda Moncherie. To nie o to klepanie chodzi. Oni spoko byli, nie narzekam, poczatkowa z babcia i corka do konca, ale fajnie bylo. Mam porownanie bo jestem na 3 stelli,  szczerze ???
Nie wiem, ale Lipsk mnie zauroczyl, mialam tam spokoj, bylo fajnie i ciagnie mnie tam, moze tam sie osiedle kiedys ? Blisko do POlski i wgl.
NO jakis zal mam w sercu, ze nie jestem w Lipsku.

Jolus, jestem w Niemczech od 97roku. Bylam w Berlinie, Frankfurcie, Aachen. Blisko 11lat spedzilam na roznych Stellach w ok.Duren... Kazde miejsce mialo swoje plusy i minusy. Jak PDP byl OK, to rodzina bee(lub odwrotnie).Bylam w pieknych miastach, ktore mnie urzekly architektura i malych wioskach, gdzie byli cudowni ludzie. Myslalam, ze osiade sie w ok.Duren, bo tam mnie wlasnie ludzie zachwycili. Nigdy nie zapomne jak bylam na lokalnym balu i podeszli do mnie obcy ludzie, wysciskali, wygratulowali, bo NASZE siatkarki zloto zdobyly...Ale osiedlilam sie blisko Karlsruhe. Nie dlatego, ze tu tak cudownie, a dlatego, ze tu praca na mnie czekala. Ze tu ogromna pomoc w zalatwieniu naleznych mi przywilejow dostalam. No i, ze tu Cudo na mnie czekal..Nie przywiazuj sie do ludzi i miejsca. Patrz do przodu i ciesz sie na nowe:):):).
23 lutego 2015 11:06 / 6 osobom podoba się ten post
zanim utworzysz temat to dowiedz się , czy twoje PDP mają "państwowe " czy także prywatne ubezpieczenie zdrowotne . Bo to jest bardzo duża różnica . Jeżeli ktoś całe zycie płacił składki tylko  do tzw państwowej kasy chorych to ma całkiem inny pakiet pomocowy niż ci , którzy oprócz obowiązkowej składki płacili sobie też prywatne ubezpieczenie zdrowotne . Może być , że informacje , które podajesz inna opiekunka powtórzy rodzinie i okaże się , że akurat dla nich ten pakiet usług nie jest przeznaczony i opiekunka wyjdzie na taką co niby wie ale tak nie do końca . Niemiecki system pomocy osobom w podeszłym wieku posiadającym Stuffe jest nieco inny niż nasz polski i w zalezności od tego jak nasi PDP w młodości zabezpieczali się na starość - taki pakiet teraz im przysługuje .
23 lutego 2015 12:34
Aniak

zanim utworzysz temat to dowiedz się , czy twoje PDP mają "państwowe " czy także prywatne ubezpieczenie zdrowotne . Bo to jest bardzo duża różnica . Jeżeli ktoś całe zycie płacił składki tylko  do tzw państwowej kasy chorych to ma całkiem inny pakiet pomocowy niż ci , którzy oprócz obowiązkowej składki płacili sobie też prywatne ubezpieczenie zdrowotne . Może być , że informacje , które podajesz inna opiekunka powtórzy rodzinie i okaże się , że akurat dla nich ten pakiet usług nie jest przeznaczony i opiekunka wyjdzie na taką co niby wie ale tak nie do końca . Niemiecki system pomocy osobom w podeszłym wieku posiadającym Stuffe jest nieco inny niż nasz polski i w zalezności od tego jak nasi PDP w młodości zabezpieczali się na starość - taki pakiet teraz im przysługuje .

I wazne jeszcze jaka to kasa chorych, AOK ma inny pakiet ochronny niz np Barmer.
23 lutego 2015 13:06
Bylam na kilku stelach babcie mialy roznegrupy,a za sprzataczki zawsze placili z wlasnej kieszeni,tak jak mowil ktos powyzej ze na jaki pakiet ich stac taki maja,nie raz musza zaplacic sami a kasa moze ale nie musi zwrocic
23 lutego 2015 13:43 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

Bylam na kilku stelach babcie mialy roznegrupy,a za sprzataczki zawsze placili z wlasnej kieszeni,tak jak mowil ktos powyzej ze na jaki pakiet ich stac taki maja,nie raz musza zaplacic sami a kasa moze ale nie musi zwrocic

Bo wbrew pozorom, tak jest taniej i lepiej jakościowo :))  szczególnie jeśli chodzi o Hauswirtschaft (sprzątanie, zakupy itp.)
Byłam na Stellach, gdzie przede mną "sprzatał" Pflegedienst ....brud, pajęczyny wszędzie. 
Ogarnięte (jeśli można to tak nazwać) tylko bardzo, bardzo po wierzchu.

Zresztą tak do końca nie można się dziwić - mają płacone za czas (każdy rozpoczęty kwadrans) a stawki są wysokie. 
23 lutego 2015 14:35 / 6 osobom podoba się ten post
Andrea, to nie jest tak że przysługuje (darmowe sprzątanie czy robienie zakupów).  

Pflegestufe jest określana na podstawie ilości czasu niezbędnej/obcej pomocy jaki jest konieczny do egzystowania danego człowieka.
I tak np. Pflegestufe I - co najmniej 90 min/dzień (z tego Grundpflege więcej niż 45 min.) ....  

Jeśli jest ta grupa przyznana to podopieczny otrzymuje:
-albo Pflegegeld 244 €/miesiąc,
-albo rzeczową pomoc Pflegedienst/Diakonie/Caritas .... (w usługach) do kwoty 468 €/mc 
(w przypadku stwiedzonej demencji obie stawki są nieco podwyższone).  

http://www.jedermann-gruppe.de/pflegestufen-1-2-3/

Można też zdecydować się na wersję kombinowaną, tzn. np.:
50% Pflegegeld (122e) + 50% Pflegedienst (uslugi do 234e), 60% + 40% itd....

Co wchodzi w zakres tych uslug - ustala rodzina z Pflegedienstem.
Na pewno w pierwszej kolejności czynności typowo opiekuńcze (zastrzyki, rozkładanie leków, pończochy kompresyjne, kąpanie itp.)
Czynności Pflegedienstu są b.drogie, dlatego rzadko się zdarza, aby rodzina zatrudniająca prywatnie opiekunkę, decydowała się na sprzątanie czy zakupy z Pflegedienst. Jesli już, to wolą wziąć pozostałą kwotę Pflegegeld i zatrudnić prywatnie osobe, która to robi "z sercem" ...a nie biegiem pod naciskiem czasowym, bo musi lecieć do następnego pacjenta. Zresztą często za każdym razem jest inna....  

Też pracowałam w miejscach, gdzie przychodziła sprzątaczka, zawsze prywatnie (przewaznie stała od lat). Byłam też w 2 miejscach, gdzie przede mną w 100% obsługiwał Pflegedienst (również sprzątanie, szykowanie jedzenia, zakupy) ...po tym doświadczeniu rodziny zamówiły opiekunkę :)        
23 lutego 2015 16:31
I tu juz jest pol psa pogrzebanego:))) Barmer to dla dobrze zarabiajacych kasa, wyzsze skl wiec i wiecej w ofercie .AOK to ta dla szarego czlowieka kasa skromniej sie troszvzy o st i chorych.
23 lutego 2015 16:50 / 2 osobom podoba się ten post
- Fußpflege na receptę - to nie załeży od Pflegestufe ...ale od choroby - pewno Twoja PDP ma cukrzycę :))
- podobnie jest z pończochami kompresyjnymi.

O ile wiem, to jest pewna dopłata do tych recept (jesli ktoś nie ma prywatnego ubezpieczenia), np. w AOK za pończochy 5-10e i przysługuje raz na 6 miesięcy.

OK Andrejka - dalsza część dyskusji :)) po Twoim przyjeździe.
Teraz się pakuj, rychtuj .....i w drogę.

Szczęśliwej podróży i miłego pobytu w domciu :))))))

23 lutego 2015 17:05 / 2 osobom podoba się ten post
Oj , mamy to chyba we krwi - wybieganie przed szereg i zagłaskiwanie z miłości kota na śmierć Oczywiście , że należy sobie ułatwiać pracę z pacjentem jak tylko można i nawet tak trzeba ale to rodzina lub opiekun prawny winien wiedzieć co się pacjentowi z Stuffe należy bezpłatnie . Jak rodzina niekumata to wystarczy wypisać na kartce co jest potrzebne i rodzinka dzwoni lub wzywa do domu Pflegeberatera . Każdy senior w Niemczech jak ma przyznaną Stuffe ma też swojego Pflegeberatera , który ma obowiązek dwa razy w roku odwiedzić seniora , spisać protokół z odwiedzin i oczywiście pomóc min mówiąc co PDP należy się jak psu buda bezpłatnie , czy ma być to na receptę , czy też wypełnić należy wniosek itd . Nasza lista ew pomocnych rzeczy , może być zweryfikowana przez Pflegeberatera ale to właśnie jest osoba , która wie co można dla danego seniora przy jego ubezpieczeniu załatwić bezpłatnie . I tylko ta osoba będzie miała wiarygodne do końca informacje .
23 lutego 2015 17:17
Mam całkowiecie przeciwne zdanie - uważam , że tematu nie powinno się otwierać w takiej formie jak to zaproponowałaś - bo informacje w nim zawierane mogą  zrobić zamieszanie i więcej złego niż dobrego . Napisałam w innym poście : lista ew zyczeń opiekunki dotyczących ułatwień pracy z PDP - jak najbardziej ale doradztwo w zakresie co się nalezy bezpłatnie a co nie - to zostawmy Pflegeberaterowi .
23 lutego 2015 17:27
Ania przyjeżdżaj!!! jestem tu!!! to telefon wykończył się od naszego gadania!!!

23 lutego 2015 18:58
Aniak

Mam całkowiecie przeciwne zdanie - uważam , że tematu nie powinno się otwierać w takiej formie jak to zaproponowałaś - bo informacje w nim zawierane mogą  zrobić zamieszanie i więcej złego niż dobrego . Napisałam w innym poście : lista ew zyczeń opiekunki dotyczących ułatwień pracy z PDP - jak najbardziej ale doradztwo w zakresie co się nalezy bezpłatnie a co nie - to zostawmy Pflegeberaterowi .

Ale ile rodzin nawiazuje realny kontakt z Pflegebreraterem? U mnie fasada, op prawny syn matke widzi zdrowa--demencja, przyznano jej wl 2 Pflegestufe, on na prawie wszystkie pyt odp negujac.Mama nic nie potrzebuje, samodzielnie. Recepta na pampersy, pflgepakiet, cukrzyca wiec Fusspflege? On sie takimi bzdurami nie zajmuje.Po pieknym domu oprowadzic lekarza to tak:)))
23 lutego 2015 19:40 / 1 osobie podoba się ten post
Nie zlosc sie Andrea. Powiedz lepiej, czy u Ciebie juz wszystko blyszczy I gotowa do wyjazdu jestes? A o tym spaniu na materacu to ty powaznie mowilas?
23 lutego 2015 19:44
Ja na twoim miejscu chyba nie bylabym tak ofiarna. Dluga podroz przed toba, a ostatnia noc na materacu. Chyba, ze jest wygodny
23 lutego 2015 19:46 / 1 osobie podoba się ten post
To widze, ze super byc twoja zmienniczka hihi