Na wyjeździe #21

18 marca 2015 15:51 / 3 osobom podoba się ten post
Wróciłam, głodna, jak wilk ;)
18 marca 2015 15:53
darekr

Jak tak sobie pomyślę o tych trzech słówkach, które nauczyłem się przez ostatni miesiąc, czyli :"ich, habe, nicht" to w bardzo wolnym tłumaczeniu wychodzi mi Szekspirowskie " Być, albo nie być"

A jednak się nauczyłeś:).Teraz tylko iść  za ciosem:). Nie traktuj nauki języka jako "Być, albo nie być", próbuj dużo rozmawiać, zapamiętuj słówka, a natłok informacji porządkuj za pomocą gramatyki:) Musi pójść:)
18 marca 2015 15:59
tina 100%

A jednak się nauczyłeś:).Teraz tylko iść  za ciosem:). Nie traktuj nauki języka jako "Być, albo nie być", próbuj dużo rozmawiać, zapamiętuj słówka, a natłok informacji porządkuj za pomocą gramatyki:) Musi pójść:)

A z kim mam rozmawiać? Moja Opiekunka jest DE, a ja w PL w domu siedzę sam!, a wpracy u mnnie koledzy nicht po niemiecku :))
18 marca 2015 16:04 / 6 osobom podoba się ten post
darekr

A z kim mam rozmawiać? Moja Opiekunka jest DE, a ja w PL w domu siedzę sam!, a wpracy u mnnie koledzy nicht po niemiecku :))

Ty masz szczęście.
Masz szczęście, że jesteś Polakiem i uczysz się niemieckiego. Gdybyś był Niemcem uczącym sie polskiego to dopiero miałbyś przechlapane!
18 marca 2015 16:12 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Busuu, czacik:)
18 marca 2015 16:13 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Ty masz szczęście.
Masz szczęście, że jesteś Polakiem i uczysz się niemieckiego. Gdybyś był Niemcem uczącym sie polskiego to dopiero miałbyś przechlapane!

O właśnie:)
18 marca 2015 16:34 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

ja mogę z Wami pogadać o Prawie Ohma, Twierdzeniu Pitragorasa, czy teorii Einsteina, ale nauczenie się i zapamiętanie zwrotu: "ich habe" - to dla mnie miesiąc wielkiego wysiłku.

To zawsze tak na poczatku bywa. A o prawie Oma, no....... to bylby tylko Twoj monolog )
18 marca 2015 16:37 / 8 osobom podoba się ten post
amelka

To zawsze tak na poczatku bywa. A o prawie Oma, no....... to bylby tylko Twoj monolog :-))

Tutaj głównie rozmawia się o prawach Oma i Opa :P
18 marca 2015 16:58 / 5 osobom podoba się ten post
Zadzwonila do mnie dzisiaj jedna z agencji, nazwy nawet nie pamietam, z propozycja wyjazdu.
Na moje zapytanie, za ile, pani radosnie odparla - od 1 kwietnia.
Ciekawym jest to, ze ja mialam na mysli Geld, a pani date.
I pomyslec, ze sa jeszcze tacy, ktorzy licza na zlapanie "jelenia" na 24 godziny pracy za 950 Eur w De.
Zenujace.
I ciekawe, skad znala moj numer polskiego telefonu?
18 marca 2015 17:07 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

Zadzwonila do mnie dzisiaj jedna z agencji, nazwy nawet nie pamietam, z propozycja wyjazdu.
I pomyslec, ze sa jeszcze tacy, ktorzy licza na zlapanie "jelenia" na 24 godziny pracy za 950 Eur w De.
Zenujace.

ja wyśmiewam panie ktore do mnie dzwonia i szczebiocza o robocie ponizej 1000e, to jest jak dostac prosto w twarz....  
A teraz polowanie na jelenie w pełni, bo to Ostern zaraz.. 
18 marca 2015 17:28 / 3 osobom podoba się ten post
giunta

Tutaj głównie rozmawia się o prawach Oma i Opa :P

O prawach " pipi und kaka " zapomniala ??? ))))
18 marca 2015 17:35 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ty masz szczęście.

Tak mam szczęście, że jestem Polakiem (ale tą naukę to sobie jednak chyba odpuszcze) niech niemcy uczą sie Polskiego! 
18 marca 2015 17:46
emilia

W bardzo wolnym tlumaczeniu wychodzi "Ja nie mam nic". Czy mozesz przeniesc niemieckie dywagacje do tego watku z linka? Bedziesz mogl przy okazji pocztac wskazowki, jest tam wiele linkow ...

No tak:( to miało być : "ich m" i "bin icht nicht"
18 marca 2015 18:00
darekr

Nie wiem gdzie to napisać.
Od miesiąca postanowiłem, że będę się uczył niemieckiego!!(moja mnie gnębi o to) Nauczyłem się "Ich" jako pierwsze slowo w każdym zdaniu, które określa co kolwiek związane ze mną i "nicht" jako zakończenie zdania w którym chcę czemuś zaprzeczyć. a teraz dowiaduję się, że jesli chcę powiedzieć - "nie rozumiem po niemiecku", czyli "deutsch spreche ich nicht" to moje "ich" nie jest na początku zdania! (sory za zawiłe tłumaczenie, ale ja jestem ten od fizyki a nie od słówek).
Doszedłem do wniosku, że niech jednak niemcy się uczą Polskiego.
Co ja im chcę powiedzieć to im powiem, a to już ich problem jeśli nie rozumieja ludzkiej mowy!

hahaha ciekawe dlaczego Niemcy mowia to samo o polskim jezyku
18 marca 2015 18:03 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Zenujace.

Trzeba było powiedzieć ;  tej nocy był huk, ostatniego "jelenia" zabili !!!