Na wyjeździe #22

31 marca 2015 23:15 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Kasiu, co Ty piszesz? Z takim cisnienim 93/55 to serce pracuje tylko juz po czesci, wiec nie pompuje krwi, mocznik nerki slabe, mu juz duzo nie trzeba.

Znaczy ,jestem umierająca?????Bo ja zawsze takie mam:( Jak mam 100/70 to cud:)To jest zupełnie przyzwoite RR u starszej osoby.Dużo bezpieczniejsze jak 130/90 np.Pisz e Ivanilka ze wyniki przyzwoite,stary czlowiek ale jeszcze zupełnie zdrowy,a że nerki słabe -skoro tak jest od dawna to nie znaczy ,że to koncowka jest-nic takiego Ivanilka nie napisała.Serce tez pewno osłabione ,bo stare jest .Ale ogólny obraz dziadka wg Ivanilii wcale nie jest taki do zgonu.
31 marca 2015 23:16 / 4 osobom podoba się ten post
emilia

O, kochanie, to nie jest az tak zle! Syn w garnki nie zaglada, hmm, jakby powiedziec, jak nie chcesz zadraznien - uruchom wyobraznie.

Tak też zaczęłam robić Emilko.
31 marca 2015 23:18 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Kasiu, co Ty piszesz? Z takim cisnienim 93/55 to serce pracuje tylko juz po czesci, wiec nie pompuje krwi, mocznik nerki slabe, mu juz duzo nie trzeba.

Ja mam takie same ciśnienie jak dziadek,a czem nawet niższe. Serce mam zdrowe,to ciśnienie zależy od organizmu. Z tego co wiem to wysokie ciśnienie może zabić a za niskie powoduje senność.Chyba nie jest tak żle ?
31 marca 2015 23:19
kasia63

Znaczy ,jestem umierająca?????Bo ja zawsze takie mam:( Jak mam 100/70 to cud:)To jest zupełnie przyzwoite RR u starszej osoby.Dużo bezpieczniejsze jak 130/90 np.Pisz e Ivanilka ze wyniki przyzwoite,stary czlowiek ale jeszcze zupełnie zdrowy,a że nerki słabe -skoro tak jest od dawna to nie znaczy ,że to koncowka jest-nic takiego Ivanilka nie napisała.Serce tez pewno osłabione ,bo stare jest .Ale ogólny obraz dziadka wg Ivanilii wcale nie jest taki do zgonu.

Ale nie mozna pisac , ze syn planuje to i tamto(
31 marca 2015 23:19 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Tak też zaczęłam robić Emilko.

No i dobrze, szkzoda tylko, ze nie wiesz jakie leki, spryciulek z synka.

No, ja spadam pod prysznic, moze troche pospie, chociaz dalej za oknem wyje wiatr, jutro w droooooooge !!!!
31 marca 2015 23:21 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Ja mam takie same ciśnienie jak dziadek,a czem nawet niższe. Serce mam zdrowe,to ciśnienie zależy od organizmu. Z tego co wiem to wysokie ciśnienie może zabić a za niskie powoduje senność.Chyba nie jest tak żle ?

Przezyjesz))
31 marca 2015 23:21 / 2 osobom podoba się ten post
Opowiadacie coś co wydaje się niemożliwe. Nie chce mi się wierzyć, aby syn był tak podły.
Ivanilia powinnaś zrobić zdjęcie tych tabletek. Najlepiej żeby synek te swoje wytyczne zapisał tobie na kartce.
Ja bym wodę podawała, przecież synka nie ma cały czas. Dawaj mu codziennie przynajmniej jedno jajko do zjedzenia. Syn się nie zorientuje a dziadek będzie i napity i podkarmiony.
31 marca 2015 23:26 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Ale nie mozna pisac , ze syn planuje to i tamto:-((

On chyba raczej nie przeczyta :)A domniemywac moge sobie ,na podstawie opisu.Kto mi zabroni?Poza tym wprawdzie w PL ,ale juz sie neraz zetknełam z wprowadzaniem przez "troskliwą" rodzinę róznych diet cudownych i ograniczeń i tylko to po przeczytaniu na mysl droga skojarzeń mi przyszło,nic innego.To jego postepowanie w ograniczaniu picia to w ogóle dziwne  bo oni tu raczej dużą uwagę zwracają na odwrotną sytuacje ,żeby senior własnie pił dużo a nie na odwrót. 
31 marca 2015 23:34 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

Opowiadacie coś co wydaje się niemożliwe. Nie chce mi się wierzyć, aby syn był tak podły.
Ivanilia powinnaś zrobić zdjęcie tych tabletek. Najlepiej żeby synek te swoje wytyczne zapisał tobie na kartce.
Ja bym wodę podawała, przecież synka nie ma cały czas. Dawaj mu codziennie przynajmniej jedno jajko do zjedzenia. Syn się nie zorientuje a dziadek będzie i napity i podkarmiony.

Wiesz,wydaje mi się ,że syn robi to nie dlatego ,że jest podły,tylko z nieświadomości. On ma 57 lat i jest kawalerem z tytułem doktora prawa i podatków. Chyba czuje potrzebę opiekowania się kimś,a że nie ma kim więc całą swoją uwagę skupił na ojcu. Tylko,że ta jego troska wygląda mi raczej na jakąs obsesję.

31 marca 2015 23:36 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Wiesz,wydaje mi się ,że syn robi to nie dlatego ,że jest podły,tylko z nieświadomości. On ma 57 lat i jest kawalerem z tytułem doktora prawa i podatków. Chyba czuje potrzebę opiekowania się kimś,a że nie ma kim więc całą swoją uwagę skupił na ojcu. Tylko,że ta jego troska wygląda mi raczej na jakąs obsesję.

Moze zmieni obiekt opieki? Przystojny chociaz))
31 marca 2015 23:37 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Moze zmieni obiekt opieki? Przystojny chociaz:-)))

Niestety bardzo przystojny:))))
31 marca 2015 23:42 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

On chyba raczej nie przeczyta :)A domniemywac moge sobie ,na podstawie opisu.Kto mi zabroni?Poza tym wprawdzie w PL ,ale juz sie neraz zetknełam z wprowadzaniem przez "troskliwą" rodzinę róznych diet cudownych i ograniczeń i tylko to po przeczytaniu na mysl droga skojarzeń mi przyszło,nic innego.To jego postepowanie w ograniczaniu picia to w ogóle dziwne  bo oni tu raczej dużą uwagę zwracają na odwrotną sytuacje ,żeby senior własnie pił dużo a nie na odwrót. 

Z braku czasu w ciągu dnia, poczytałam trochę wyrywkowo. Co dzieje sie u Ivanilki jakoś szczególnie mnie interesuje, bo życzyłam jej jak najlepiej. Teraz , z tym piciem (ograniczonym) wody, to nie rozumie. Myślałam, że doczytam się o jakiś ubocznych skutkach nadmiernego picia wody? Na swoją wiedzę, to woda, nawet pita w dużych ilosciach nie może zaszkodzić ? Czy może tak jednak być? Całe życie człowiek się uczy.
31 marca 2015 23:45 / 4 osobom podoba się ten post
I tak bym wyglądała przy nim,bo on ma ze 2 m wzrostu.:)) Starszy jest ode mnie 15 lat,więc nie az tak wiele :)))))))))))))))))))))))))))))))))
31 marca 2015 23:51 / 5 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Niestety bardzo przystojny:))))

No to dobrze. Ty musisz sie zając obojgiem. Ty musisz coś pysznego ugotować. I zaprosić pana i wspólnie razem we trójke, taki niedzielny obiad.
Może on sie bardzo boi, że straci ojca. Poradzisz sobie. 

31 marca 2015 23:56 / 5 osobom podoba się ten post
margaritka59

Z braku czasu w ciągu dnia, poczytałam trochę wyrywkowo. Co dzieje sie u Ivanilki jakoś szczególnie mnie interesuje, bo życzyłam jej jak najlepiej. Teraz , z tym piciem (ograniczonym) wody, to nie rozumie. Myślałam, że doczytam się o jakiś ubocznych skutkach nadmiernego picia wody? Na swoją wiedzę, to woda, nawet pita w dużych ilosciach nie może zaszkodzić ? Czy może tak jednak być? Całe życie człowiek się uczy.

Jesli pacjent nie ma żadnych kłopotów z oddawaniem moczu i oddaje go proporcjonalnie do wypitej ilości płynów ,nie mając przy tym jakichs schorzeń mogacych miec duzy na to wpływ, to raczej nie zaszkodzi-gdyby wypijał 5-10litrów to zaszkodzi i zdrowemu ,ale 2 na pewno nie.Natomiast zbyt mała ilosc płynów wypijanych w ciagu dnia, do 1 litra zaszkodzi każdemu, bo w efekcie predzej czy później ,w zależnosci od kondycji ogólnej prowadzi do odwodnienia.Więc jakby to powiedzieć -i tak źle i tak niedobrze.Najczęsciej organizm jakby sam wie ile mu trzeba,ale np.przy cukrzycy pragnienie jest  prawie zawsze  większe a takze przy niektórych chorobach psychicznych.Przy demencji i AL ,jesli pacjent nie jest kontrolowany w tym zakresie, zdarza się,że nie wie ile potrzebuje,nie umie okreslic właściwie, bo często np.zapomina ze juz pił czy ze nie pił jeszcze.