Na wyjeździe #23

13 kwietnia 2015 21:39 / 2 osobom podoba się ten post
Jak grupą to taniej będzie. Chociaż prawdę mówiąc tylko grupy obcokrajowców widziałam tam z przewodnikami.
Zawrat jest dobry na wyrobienie sobie poglądu. Jest tam jedno miejsce, w którym nie umiem sobie sama poradzić i muszę prosić o podsadzenie mnie:) Całe szczęście ludzie na takich szlakach są pomocni.
Aha - ale tylko Zawrat od strony Gąsienicowej, bo od 5 Stawów to jest za łatwo - właściwie spacer. 

13 kwietnia 2015 21:45 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

No nie:) Tutaj panie były mniej kreatywne, ale praca w ogrodzie też jest, chociaż ujęto to dwuznacznie - "Wg potrzeby towarzystwo w ogrodzie". Do tego nie ma internetu, jest wstawanie nocne, sprząta się bez odkurzania, pranie raz w tygodniu - pewnie podopieczna to jakaś hexa. I jeszcze gimnastykować ją trzeba.

Już ja bym ją pogimnastykowała, jakby więcej zapłacili;)
13 kwietnia 2015 21:45 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

tak Amelko spadło   bezrobocie w Polsce ,bo ludzie masowo wyjeżdżają z kraju .Sam przykład tu dziewczyn z forum ,nie które mają wyższe wykształcenie a są opiekunkami ,bo w Polsce dostała by najwyżej 2000 tyś .To jest rozpacz co się dzieje doprowadzą ten kraj do całkowitej ruiny .Coraz większa bieda i ciemnota ,bo takimi najlepiej się rządzi

Co Ty wypisujesz jaka bieda i ciemnota? myslisz,że tylko niektore opiekunki maja wyższe wykształcenie? a ci w kraju to naprawdę ciemnota? przesadzasz:(
13 kwietnia 2015 21:50 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

tak Amelko spadło   bezrobocie w Polsce ,bo ludzie masowo wyjeżdżają z kraju .Sam przykład tu dziewczyn z forum ,nie które mają wyższe wykształcenie a są opiekunkami ,bo w Polsce dostała by najwyżej 2000 tyś .To jest rozpacz co się dzieje doprowadzą ten kraj do całkowitej ruiny .Coraz większa bieda i ciemnota ,bo takimi najlepiej się rządzi

Ten kraj już jest ruiną mentalną.
A będzie fizyczną jeśli nie przestaniemy podskakiwać i pyskować tam gdzie nie należy.

13 kwietnia 2015 21:55 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

No nie:) Tutaj panie były mniej kreatywne, ale praca w ogrodzie też jest, chociaż ujęto to dwuznacznie - "Wg potrzeby towarzystwo w ogrodzie". Do tego nie ma internetu, jest wstawanie nocne, sprząta się bez odkurzania, pranie raz w tygodniu - pewnie podopieczna to jakaś hexa. I jeszcze gimnastykować ją trzeba.

Towarzystwo w ogrodzie to napewno wspolne picie kawy.A gimastyka to jak pdp  donosi kawe, potem cukier,mleczko,serwetki,ciasto,łyżeczki,widelczyki. A potem to odnosi do domu - zobacz jaka to gimastyka :):):)
13 kwietnia 2015 21:55
basiaim

Tez się zastanawialam,z której strony ona dobra...ta oferta....

1300 euro- i na bank chętna sie znajdzie:)
13 kwietnia 2015 21:56 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Co Ty wypisujesz jaka bieda i ciemnota? myslisz,że tylko niektore opiekunki maja wyższe wykształcenie? a ci w kraju to naprawdę ciemnota? przesadzasz:(

nie przesadzam bo mądrzy  ludzie wykształceni to wyjeżdżają masowo z kraju bo za granica mają solidne pieniądze .Zobacz ilu lekarzy wyjechało ,inżynierów ,młodych ludzi i tu można mnożyć  przykłady A dobrobyt jest tylko u ludzi co mają jakiś dostęp do dobrych posad i władzy .A ciemnota powstaje z biedy ,bo przeciętnego szarak nie stać na wykształcenie dzieci .Ludzie w niektórych regionach w kraju ,tak jak w moim wiążą koniec z końcem bo nie mają pracy . Moje miasto jest drugie w kraju pod względem bezrobocia i to widać gołym okiem
13 kwietnia 2015 21:59 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Nie widzę tu przesady,tylko odpowiednimi "okularami" należy to czytać.
Wystarczy spojrzeć na to co dzieje się w naszym kraju..........kompletna ciemnota i bezmyślność.
Ale za bardzo politycznie się robi więc lepiej zakończyć ten temat:)
13 kwietnia 2015 22:02
mleczko1

Towarzystwo w ogrodzie to napewno wspolne picie kawy.A gimastyka to jak pdp  donosi kawe, potem cukier,mleczko,serwetki,ciasto,łyżeczki,widelczyki. A potem to odnosi do domu - zobacz jaka to gimastyka :):):)

Też bym tak pomyślała z tą kawą, ale na samym końcu jednak było, że szukają pani, która lubi pracę w ogrodzie. 
13 kwietnia 2015 22:09 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

nie przesadzam bo mądrzy  ludzie wykształceni to wyjeżdżają masowo z kraju bo za granica mają solidne pieniądze .Zobacz ilu lekarzy wyjechało ,inżynierów ,młodych ludzi i tu można mnożyć  przykłady A dobrobyt jest tylko u ludzi co mają jakiś dostęp do dobrych posad i władzy .A ciemnota powstaje z biedy ,bo przeciętnego szarak nie stać na wykształcenie dzieci .Ludzie w niektórych regionach w kraju ,tak jak w moim wiążą koniec z końcem bo nie mają pracy . Moje miasto jest drugie w kraju pod względem bezrobocia i to widać gołym okiem

Moje miasto też nie jest uprzemysłowione ale biedy nie widzę a ciemnoty tym bardziej.Mieszkam w dzielnicy domkow jednorodzinnych z kazdego domu dzieci studiują albo juz skończyli studia.Ci co chca pracują.Byłam w okresie przed swiątecznym w domu, miasto było zapakowane autami i to  nie byłe jakimi a w marketach tłok.Widzę jak mieszkńcy spaceruja porownuję, nie są gorzej ubrani a śmiało moge powiedziec,że lepiej od Niemców.Mam inne spojrzenie,ale przeciez kazda z nas pisze ze swojego p-tu widzenia.
13 kwietnia 2015 22:13 / 2 osobom podoba się ten post
ewelin1

Nie widzę tu przesady,tylko odpowiednimi "okularami" należy to czytać.
Wystarczy spojrzeć na to co dzieje się w naszym kraju..........kompletna ciemnota i bezmyślność.
Ale za bardzo politycznie się robi więc lepiej zakończyć ten temat:)

tak zakończy ten temat Bo z dobrobytu w moim kraju  to przyjechałam DE jak większość  .To takie moje nowe  hobby ....
13 kwietnia 2015 22:14 / 6 osobom podoba się ten post
lena46

Trochę generalizujesz jednak.Własnie "przeciętne szaraki" robia wszystko,żeby dziecko wykształcić,wielu lekarzy z którymi pracowałm pochodziło z rodzin o niskim statusie materialnym,lub z rodzin gdzie byli pierwszymi studentami.Wiele samotnych matek stara sie dzieci wykształcić.Nie mozna mówić ciemnota-dla mnie to brzmi dokładnie tak samo negatywnie jak patologia.Owszem jest stagnacja i takie poczucie bezradnosci,to prawda ,ale zwykle tam gdzie przez lata ludzie zostali nauczeni że wszystko sie im nalezy/vide popegeerowskie wsie czy miasta gdzie królował jeden wielki zakład pracy/ i nie potrafia sie odnaleźć w rzeczywistości,kiedy ten "dobrobyt" sie skonczył.To akurat widze u siebie na wiosce- częśc sobie radzi a część całymi dniami pod sklepm,ale na piwsko i fajki skąds mają kasę..Widac to np.w Starachowicach,Nowej Hucie.
Nie jest tez prawdą,że wyższy status materialny można osiągnąc  wyłącznie"dostępem".Nie mozna wszystkich do jednego wora upychać.Są ludzie ,ktorym udaje sie to osiągnąć bez znajomości,układów.
A że politycznie jest tak jak jest-my sami,Polacy wybieramy tych co nami rządzą to raz a dwa nikt nikomu nie broni do polityki sie pchac -dziś jak wiemy może każdy:)Wystarczy zebrac 100 tys podpisów)
13 kwietnia 2015 22:17
wichurra

kiedys mieli jedni podrugich podreczniki,teraz namnozyło sie wydawnictw i nauczyciele tez widziwiaja.jeden rok i podreczniki ida w kosz bo nowy program.a czy niemoze byc tak jak kiedys
13 kwietnia 2015 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Moje miasto też nie jest uprzemysłowione ale biedy nie widzę a ciemnoty tym bardziej.Mieszkam w dzielnicy domkow jednorodzinnych z kazdego domu dzieci studiują albo juz skończyli studia.Ci co chca pracują.Byłam w okresie przed swiątecznym w domu, miasto było zapakowane autami i to  nie byłe jakimi a w marketach tłok.Widzę jak mieszkńcy spaceruja porownuję, nie są gorzej ubrani a śmiało moge powiedziec,że lepiej od Niemców.Mam inne spojrzenie,ale przeciez kazda z nas pisze ze swojego p-tu widzenia.

cieszę się bardzo ze w Twoim mieście tego nie widać  Ale proponuje wybrać się w Polskę i nie spoglądać tylko na większe miasta ,prosze popatrzyć na wsie lub małe miasteczka .A wracając do mojego miasta to działają tylko 3 zakłady ,które jeszcze zipią .Jest jeden duży zakład i zostaje po części sprzedany a poniektóre  działy likwidowane ,w ostatnim czasie mnóstwo ludzi straciło prace .Pozostałe zakłady upadły ,żadnego inwestora nie mogą sprowadzić ponieważ zabraniają to przepisy unijne bo całe tereny wokół mojego miasta są terenami ornitologicznymi
13 kwietnia 2015 22:36 / 2 osobom podoba się ten post
lena46

cieszę się bardzo ze w Twoim mieście tego nie widać  Ale proponuje wybrać się w Polskę i nie spoglądać tylko na większe miasta ,prosze popatrzyć na wsie lub małe miasteczka .A wracając do mojego miasta to działają tylko 3 zakłady ,które jeszcze zipią .Jest jeden duży zakład i zostaje po części sprzedany a poniektóre  działy likwidowane ,w ostatnim czasie mnóstwo ludzi straciło prace .Pozostałe zakłady upadły ,żadnego inwestora nie mogą sprowadzić ponieważ zabraniają to przepisy unijne bo całe tereny wokół mojego miasta są terenami ornitologicznymi

Trudne tematy poruszacie. Ciekawie czyta mi się wasze punkty widzenia. Jakby nie było, faktem pozostaje, że wyjeżdżamy do DE bo tu możemy bez specjalistycznego wykształcenia zarobić dużo więcej niż niejdnokrotnie z owym wykształceniem w PL.
Kasia63- zgadzam się z tobą, że u nas w Polsce też można bez układów dojść do czegoś. Ale też nie każdy chce być lekarzem czy prawnikiem (generalizując). Nie każdy chce/ może poświęcić na to, aż tyle czasu, bo to też pieniądz i nie każdy ma go na starcie. Każdy natomiast zasługuje na godne życie. A w Polsce to godne życie jest luksusem, w DE przywilejem każdego kto tylko chce pracować (trochę generalizując). W tym moim zdaniem tkwi różnica.