Na wyjeździe #25

16 czerwca 2015 19:11 / 10 osobom podoba się ten post
Dołączam do grona wracających i kochających :).
Nie wyobrażam sobie opuszczenia Polski na stałe i sama z siebie się smieję, że chyba potrzebowałam pracy w De, żeby tak do spodu zrozumieć, czym jest dla mnie mój kraj..

To wg mnie najpiękniejsza piosenka o Polsce i o tym, czym jest i może być:

16 czerwca 2015 19:25 / 4 osobom podoba się ten post
slonecznie

Tyćku-kota w transporterkę. A tak serio, jeśli mogę, czemu Pl jest ukochana, skoro tak mało daje- przede wszystkim komfortu psychicznego wynikającego z pewnej, dobrze płatnej pracy?
Ty, to ja poliglotką jestem prawdziwą, bo śmiać się umiem we wszystkich językach świata. Tyćku, z uśmiechem świat zwojujesz, a angielski ma banalne podstawy.

W Polsce też można znależć dobrze płatną pracę, zwłaszcza gdy jest się młodą i wykształconą osobą. Prawda jest taka, że dzieciakom się wmawia, że jeśli skończą studia to praca będzie, a to nieprawda. Trzeba mieć jeszcze pomysł na siebie i  dobrze by było gdyby ktoś pomógł. Jesli nie pomoże rodzina albo szczęśliwy zbieg okoliczności to pozostaje się samemu, a wtedy jest różnie. 
16 czerwca 2015 19:33 / 8 osobom podoba się ten post
slonecznie

To słodkie:):) Tyciek, że cieszysz się tymi sprawami bo są polskie, choć przecież można tego doświadczyć i gdzie indziej. Szkoda, że nasz kraj nic nam w zamian nie daje:(. Ale tym bardziej podziwiam cię:):):)

Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej : " szkoda , że nasz kraj nic nam w zamian nie daje ...."..... rozumiem , że masz jakiś żal , ale pomyśl trochę - czym jest miłość , czy tylko braniem ? a Ty dałaś coś , zrobiłaś dla tego kraju ? czy tylko czekasz aż Ci na tacy podadzą ? wszędzie dobrze , gdzie nas nie ma , zachłysnęłąś się " zagranicą " i myślisz , że tutaj za darmo coś Ci dadzą ? nie ! .....No to se " Słoneczko " doświadczaj ( tak wyżej napisałaś ) gdzie indziej , gdzie tylko sobie życzysz a my Polacy , Polki będziemny sobie zarabiać za granicą a wydawać w Polsce .....jeszcze nas trochę w tej " paskudnej " Polsce zostanie nawet gdy Ty zechcesz wyemigrować na stałe .....
16 czerwca 2015 19:39 / 2 osobom podoba się ten post
Mi sie wydaje ze ja zle interpretujecie....i nie sadze aby miala lub myslala cos zlego....ja poniekad ja rozumie...

Nie czytam juz dzis forum bo dola bede lapac.....

I kazdy ma prawo do wlasnego zdania....

Uciekam
16 czerwca 2015 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej : " szkoda , że nasz kraj nic nam w zamian nie daje ...."..... rozumiem , że masz jakiś żal , ale pomyśl trochę - czym jest miłość , czy tylko braniem ? a Ty dałaś coś , zrobiłaś dla tego kraju ? czy tylko czekasz aż Ci na tacy podadzą ? wszędzie dobrze , gdzie nas nie ma , zachłysnęłąś się " zagranicą " i myślisz , że tutaj za darmo coś Ci dadzą ? nie ! .....No to se " Słoneczko " doświadczaj ( tak wyżej napisałaś ) gdzie indziej , gdzie tylko sobie życzysz a my Polacy , Polki będziemny sobie zarabiać za granicą a wydawać w Polsce .....jeszcze nas trochę w tej " paskudnej " Polsce zostanie nawet gdy Ty zechcesz wyemigrować na stałe .....

Och Baśka....Ty to nie znasz życia
16 czerwca 2015 19:48 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ej, czemu podnosisz mi adrenaline? Tym razem musze wyrazic swoj poglad - tez piszesz w liczbie mnogiej. Czy wedlug Ciebie ktos, kto emigruje traci miano Polaka? W pewnym sensie rozumiem Twoj poglad, ale, prosze, nie wrzucaj wszystkich i nie dziel ludzi na Polakow i nie_Polakow (z racji tego, ze wyemigrowali). Swoj czas, swoje najlepsze lata przepracowalam w Polsce, a teraz, z racji takiej, a nie innej sytuacji, z racji takich, a nie innych przepisow prawa - tez bedziemy emigrantami, czy mi sie to podoba, czy nie. Co wcale nie znaczy, ze moja narodowosc tez sie zmieni.
16 czerwca 2015 19:51 / 13 osobom podoba się ten post
Lawenda

:))))))))))))))))
Tu nawet drzewa szumią po polsku.
I refundacja leków nie ma z tym nic wspólnego. O czym innym mówimy.
Ja byłam w Anglii - z biegłą  znajomością języka (na poziomie "native speaker" ) - wróciłam.
Pracuję w Niemczech - z dobrym niemieckim - wracam zawsze.
Pracowałam we Francji, Norwegii, Danii. I wracałam, pomimo,że już nic tu w kraju nie mam. A może mam....swój azyl, swoje miejsce pod Słońcem - tu nie jestem obca, tu nikt nie spojrzy z pogardą jak na Auslaendera. Tu jestem u siebie.
I będę wracać.
Jestem nieuleczalnie chora, ale nie potrzebuję na to leków, a już na pewno nie refundowanych. Ja jestem nieuleczalnie chora na Polskę. Mam ją we krwi.
Nie wstydzę się tego,że kocham Polskę, wstydzę się za tych, którzy Polskę opluwają przed obcymi i którzy nią gardzą.
I na koniec - wolę tę wersję niż Santorki:
https://www.youtube.com/watch?v=Cbt-g1_HMkc
Tyćku - cieszę się,że jest ktoś, kto myśli tak jak ja. I za to ci z całego serca dziękuję.

Też kocham Polskę:)
A jutro niestety muszę ją opuścić i do pracy jechać.
Idę się zaraz do mojego polskiego mena przykleić i dopiero rano się odkleję.

Do popisania na ciemnej stronie mocy.
16 czerwca 2015 19:54 / 8 osobom podoba się ten post
Pojechałam dzisiaj na rowerku do sąsiedniej miejscowości, bo tam jest Saturn Jestem w czarnej du...ie internetowej. Dziwnie tutaj działa internet, winne jest lotnisko. Tina poradziła mi co mogę zrobić, bo ja niekumata jestem w te klocki. Ale i tak wiele nie pomogło. Za to kupiłam sobie bardzo fajny komplecik bielizny góra + dół w kolorze, który mi się bardzo podoba. Takie błękitne niebo. Dopiero teraz zaczynam się cieszyć, bo cały czas mnie ten internet dołuje. Fajna droga przez las pozwoliła mi się "naćpać" zapachów lasu, bo samym wąchaniem bym tego nie nazwała. Ja się upajam takimi zapachami, upić się nimi nie da - hehehe. Ale spoko, nie lubię aż tak ostro. Najfajniejsza w sumie jest ta droga przez las. Sporo ludzi tamtędy jeździ.
16 czerwca 2015 19:57 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Też kocham Polskę:)
A jutro niestety muszę ją opuścić i do pracy jechać.
Idę się zaraz do mojego polskiego mena przykleić i dopiero rano się odkleję.

Do popisania na ciemnej stronie mocy.

Przyznaję Ci racje, to jest ciemna strona mocy. Też kocham co swoje. Szerokiej drogi Tina. Wyspać się nie musisz, bo to bliziutko, więc szalej . Musi starczyć na jakiś czas. 
16 czerwca 2015 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Pojechałam dzisiaj na rowerku do sąsiedniej miejscowości, bo tam jest Saturn Jestem w czarnej du...ie internetowej. Dziwnie tutaj działa internet, winne jest lotnisko. Tina poradziła mi co mogę zrobić, bo ja niekumata jestem w te klocki. Ale i tak wiele nie pomogło. Za to kupiłam sobie bardzo fajny komplecik bielizny góra + dół w kolorze, który mi się bardzo podoba. Takie błękitne niebo. Dopiero teraz zaczynam się cieszyć, bo cały czas mnie ten internet dołuje. Fajna droga przez las pozwoliła mi się "naćpać" zapachów lasu, bo samym wąchaniem bym tego nie nazwała. Ja się upajam takimi zapachami, upić się nimi nie da - hehehe. Ale spoko, nie lubię aż tak ostro. Najfajniejsza w sumie jest ta droga przez las. Sporo ludzi tamtędy jeździ.

Mycha, to my w tym lesie się dzisiaj chyba mijały
16 czerwca 2015 20:08 / 2 osobom podoba się ten post
magmab

Mycha, to my w tym lesie się dzisiaj chyba mijały :piatka:

Nastepnym razem będę śpiewała coś po polsku, to może sie odezwiesz i sobie poplotkujemy razem.
16 czerwca 2015 20:29 / 2 osobom podoba się ten post
Aj, czego straszysz? Teraz one potulne, jak owieczki, moze maja dobry dzien? Moze pozniej rogi wyrosna i bedzie z nich para "baranow"? Kto to wie, ale mi to nie straszne.
16 czerwca 2015 20:37 / 3 osobom podoba się ten post
emilia

Ej, czemu podnosisz mi adrenaline? Tym razem musze wyrazic swoj poglad - tez piszesz w liczbie mnogiej. Czy wedlug Ciebie ktos, kto emigruje traci miano Polaka? W pewnym sensie rozumiem Twoj poglad, ale, prosze, nie wrzucaj wszystkich i nie dziel ludzi na Polakow i nie_Polakow (z racji tego, ze wyemigrowali). Swoj czas, swoje najlepsze lata przepracowalam w Polsce, a teraz, z racji takiej, a nie innej sytuacji, z racji takich, a nie innych przepisow prawa - tez bedziemy emigrantami, czy mi sie to podoba, czy nie. Co wcale nie znaczy, ze moja narodowosc tez sie zmieni.

Emilka a ktpo Ci mówi , że nie będziesz Polką ? ja mówię o sobie i o tych co nie mają zamiaru wyjeżdżać na stałe , bo dobrze nam tam gdzie jesteśmy wśród znajomych , rodziny , ale nie lubię jak ktoś używa słów , że " nic nam nie dała " , czy coś w tym stylu , nie chce mi się wracać do postów ..... a co tam , nie chce mi się dyskutować , bo każdy ma swoją rację .....tylko mi nie wmawiaj , że Polskę dzielę na Polaków i resztę , bo nie to było i nie jest moim zamiarem . O !  
16 czerwca 2015 21:02 / 7 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Emilka a ktpo Ci mówi , że nie będziesz Polką ? ja mówię o sobie i o tych co nie mają zamiaru wyjeżdżać na stałe , bo dobrze nam tam gdzie jesteśmy wśród znajomych , rodziny , ale nie lubię jak ktoś używa słów , że " nic nam nie dała " , czy coś w tym stylu , nie chce mi się wracać do postów ..... a co tam , nie chce mi się dyskutować , bo każdy ma swoją rację .....tylko mi nie wmawiaj , że Polskę dzielę na Polaków i resztę , bo nie to było i nie jest moim zamiarem . O !  

Kocham Polskę i nie potrafiłabym żyć gdzie indziej. Nie wiem czy z tego powodu mam się smucić czy też nie. Każdy postępuje tak jak uważa za słuszne. Kiedyś byłam ogromnym wrogiem emigracji zarobkowej i co? Pracuję w de. Może kiedyś zmienię zdanie ale raczej nie sądzę. No trudno, taka już jest ta moja miłość, a że bez wzajemności. Takie miłości też się zdarzają. Podziwiam  tych obcokrajowców, którzy przyjeżdżają do Polski i potrafią się w niej odnaleźć. Mało tego zostają w niej na stałe i bardzo sobie taki stan rzeczy chwalą. Widzą możliwości, których my nie potrafimy dostrzec.
16 czerwca 2015 21:06 / 5 osobom podoba się ten post
Alina

Kocham Polskę i nie potrafiłabym żyć gdzie indziej. Nie wiem czy z tego powodu mam się smucić czy też nie. Każdy postępuje tak jak uważa za słuszne. Kiedyś byłam ogromnym wrogiem emigracji zarobkowej i co? Pracuję w de. Może kiedyś zmienię zdanie ale raczej nie sądzę. No trudno, taka już jest ta moja miłość, a że bez wzajemności. Takie miłości też się zdarzają. Podziwiam  tych obcokrajowców, którzy przyjeżdżają do Polski i potrafią się w niej odnaleźć. Mało tego zostają w niej na stałe i bardzo sobie taki stan rzeczy chwalą. Widzą możliwości, których my nie potrafimy dostrzec.

Alinko, bo Polska jest WOLNOSCIA pomimo wszystkiego tego, co nas wkurza. Ma swoja odwieczna mentalnosc. nie znajdziesz tego w innych krajach europejskich, nie znajdziesz tyle serca, pogody ducha...... obojetnie jak jest