Na wyjeździe #25

16 czerwca 2015 21:18 / 3 osobom podoba się ten post
Lawenda

:))))))))))))))))
Tu nawet drzewa szumią po polsku.
I refundacja leków nie ma z tym nic wspólnego. O czym innym mówimy.
Ja byłam w Anglii - z biegłą  znajomością języka (na poziomie "native speaker" ) - wróciłam.
Pracuję w Niemczech - z dobrym niemieckim - wracam zawsze.
Pracowałam we Francji, Norwegii, Danii. I wracałam, pomimo,że już nic tu w kraju nie mam. A może mam....swój azyl, swoje miejsce pod Słońcem - tu nie jestem obca, tu nikt nie spojrzy z pogardą jak na Auslaendera. Tu jestem u siebie.
I będę wracać.
Jestem nieuleczalnie chora, ale nie potrzebuję na to leków, a już na pewno nie refundowanych. Ja jestem nieuleczalnie chora na Polskę. Mam ją we krwi.
Nie wstydzę się tego,że kocham Polskę, wstydzę się za tych, którzy Polskę opluwają przed obcymi i którzy nią gardzą.
I na koniec - wolę tę wersję niż Santorki:
https://www.youtube.com/watch?v=Cbt-g1_HMkc
Tyćku - cieszę się,że jest ktoś, kto myśli tak jak ja. I za to ci z całego serca dziękuję.

Pięęęęknie napisane.))Rowniez i ja bardzo kocham moj ojczysty kraj.Takze nie rozumiem ludzi ,którzy wstydzą sie swojego ojczystego języka i za wszelka cenę chcą ukryc to ze pochodzą  z Polski.
16 czerwca 2015 21:32 / 4 osobom podoba się ten post
Alina

Kocham Polskę i nie potrafiłabym żyć gdzie indziej. Nie wiem czy z tego powodu mam się smucić czy też nie. Każdy postępuje tak jak uważa za słuszne. Kiedyś byłam ogromnym wrogiem emigracji zarobkowej i co? Pracuję w de. Może kiedyś zmienię zdanie ale raczej nie sądzę. No trudno, taka już jest ta moja miłość, a że bez wzajemności. Takie miłości też się zdarzają. Podziwiam  tych obcokrajowców, którzy przyjeżdżają do Polski i potrafią się w niej odnaleźć. Mało tego zostają w niej na stałe i bardzo sobie taki stan rzeczy chwalą. Widzą możliwości, których my nie potrafimy dostrzec.

Ja też kocham, jeśli nawet bez wzajemności no to co......
Jest takie pytanie.....czy lepiej kochać , czy być kochanym......?
Zawsze wybieram to pierwsze.
16 czerwca 2015 21:46 / 2 osobom podoba się ten post
slonecznie

To słodkie:):) Tyciek, że cieszysz się tymi sprawami bo są polskie, choć przecież można tego doświadczyć i gdzie indziej. Szkoda, że nasz kraj nic nam w zamian nie daje:(. Ale tym bardziej podziwiam cię:):):)

daje, daje, tylko potrzeba to dostrzec.
16 czerwca 2015 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

Ja też kocham, jeśli nawet bez wzajemności no to co......
Jest takie pytanie.....czy lepiej kochać , czy być kochanym......?
Zawsze wybieram to pierwsze.:aniolki:

bo to pierwsze, to wybor nalezy do Ciebie:)
16 czerwca 2015 21:52 / 3 osobom podoba się ten post
No nie wiem,podobno serce nie sługa więc i wybory nie zawsze rozsądne;) A ja wybieram to drugie - uwielbiam być kochana i rozpieszczana :))
16 czerwca 2015 21:57 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

No nie wiem,podobno serce nie sługa więc i wybory nie zawsze rozsądne;) A ja wybieram to drugie - uwielbiam być kochana i rozpieszczana :))

Marta, kto nie lubi byc uwielbianym i rozpieszczanym? tylko glupek, ale jesli ja kocham, to wiem co czuje i nikt mnie nie oszukuje, za to drugie nie mam pewnosci, mozliwe, ze to chwilowa obluda, ktora przyniesie niedobre skutki. Ufac sobie , nie innym:)
16 czerwca 2015 22:13 / 20 osobom podoba się ten post
Witam wszystkie i chcę się pochwalić jak zostałam dziś miło zaskoczona .Przyjechałam w nowe miejsce jako pierwsza opiekunka Rodzina zaskoczyła mnie pozytywnie a więc zostałam przesympatycznie przyjęta ,na obiad zaserwowano mi szparagi w sosie Holenderskim do tego prawdziwa szynka włoska i wiele dziwnych rzeczy ....Mój pokój został urządzony w mojej obecności a każda rzecz była ze mną konsultowana i wszystko robili aby mi się podobało .Zostałam wypytana co najbardziej lubię jeść i czy mam jakieś specjalne życzenia .Nie sprzątam ,bo przychodzi dziewczyna do sprzątania dwa razy w tygodniu i mam tylko powierzchownie sprzątać .Babcia bardzo sympatyczna lubi czytac gazety i cały dzień spędza przed tv a o godzinie 21 już idzie spać i bierze tabletkę nasenną .....W domu jak w bajce a ogród przyprawia o zawrót głowy i jeszcze dodam że mam do dyspozycji basen
16 czerwca 2015 22:17 / 4 osobom podoba się ten post
lena46

Witam wszystkie i chcę się pochwalić jak zostałam dziś miło zaskoczona .Przyjechałam w nowe miejsce jako pierwsza opiekunka :-)Rodzina zaskoczyła mnie pozytywnie a więc zostałam przesympatycznie przyjęta ,na obiad zaserwowano mi szparagi w sosie Holenderskim do tego prawdziwa szynka włoska i wiele dziwnych rzeczy ....Mój pokój został urządzony w mojej obecności a każda rzecz była ze mną konsultowana i wszystko robili aby mi się podobało .Zostałam wypytana co najbardziej lubię jeść i czy mam jakieś specjalne życzenia .:-)Nie sprzątam ,bo przychodzi dziewczyna do sprzątania dwa razy w tygodniu i mam tylko powierzchownie sprzątać .Babcia bardzo sympatyczna lubi czytac gazety i cały dzień spędza przed tv a o godzinie 21 już idzie spać i bierze tabletkę nasenną .....:-)W domu jak w bajce a ogród przyprawia o zawrót głowy i jeszcze dodam że mam do dyspozycji basen :-)

jeśli i dalej będzie tak dobrze to skseruj tę stellę i pierwszy egzemplarz prześlij do mnie
Cieszę się, że zapowiada się super. Trzymam kciuki na przyszłość
I oczywiście zazdroszczę tego basenu
16 czerwca 2015 22:18 / 2 osobom podoba się ten post
lena46

Witam wszystkie i chcę się pochwalić jak zostałam dziś miło zaskoczona .Przyjechałam w nowe miejsce jako pierwsza opiekunka :-)Rodzina zaskoczyła mnie pozytywnie a więc zostałam przesympatycznie przyjęta ,na obiad zaserwowano mi szparagi w sosie Holenderskim do tego prawdziwa szynka włoska i wiele dziwnych rzeczy ....Mój pokój został urządzony w mojej obecności a każda rzecz była ze mną konsultowana i wszystko robili aby mi się podobało .Zostałam wypytana co najbardziej lubię jeść i czy mam jakieś specjalne życzenia .:-)Nie sprzątam ,bo przychodzi dziewczyna do sprzątania dwa razy w tygodniu i mam tylko powierzchownie sprzątać .Babcia bardzo sympatyczna lubi czytac gazety i cały dzień spędza przed tv a o godzinie 21 już idzie spać i bierze tabletkę nasenną .....:-)W domu jak w bajce a ogród przyprawia o zawrót głowy i jeszcze dodam że mam do dyspozycji basen :-)

Lena, wez sie szybko przyklej do tego miejsca, ale zostaw troche niedoklejone, bo sie moze furtka ewakuacji kiedys przydac. Zycze Ci aby do konca bylo tak super, jak pierwszego dnia:)
16 czerwca 2015 22:21 / 3 osobom podoba się ten post
Najgorsze ze nie umiem pływać ale doszli do wniosku ze mogę się trochę popluskać Tak kombinowali abym skorzystała z tego basenu Rodzina przesympatyczna
16 czerwca 2015 22:23 / 9 osobom podoba się ten post
lena46

Najgorsze ze nie umiem pływać :-)ale doszli do wniosku ze mogę się trochę popluskać Tak kombinowali abym skorzystała z tego basenu Rodzina przesympatyczna :-)

Za to ja pływam świetnie. Świat jest niesprawiedliwy, dlaczego ja nie mam szteli z basenem????
16 czerwca 2015 22:24 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

witamy  u nas! oby oby było tam tobie dobrze ,bo czasem takie  pieknosci i pozory okazują  sie  cięzkie w życiu ,mialam cos podobnego zachwycona byłam  co prawda bez basenu  ale co  pare dni to gorzej z rodzinką sie dzialo !! i  nawet  o  parę  eurusiów córónia  mi wygadala na czekoldaki dla dziadka ,Okaże sie w praniu jak to my  mówimy ! powodzenia i dodawaj na  bieżaco 
16 czerwca 2015 22:24 / 6 osobom podoba się ten post
lena 46 miło sie czyta takie wypowiedzi...zycze miłego pobytu na takiej super stelli.
16 czerwca 2015 22:25 / 4 osobom podoba się ten post
Lawenda

Za to ja pływam świetnie. Świat jest niesprawiedliwy, dlaczego ja nie mam szteli z basenem????

tak sie składa ze mam farta do bogatych 
16 czerwca 2015 22:29 / 1 osobie podoba się ten post
Madonna

witamy  u nas! oby oby było tam tobie dobrze ,bo czasem takie  pieknosci i pozory okazują  sie  cięzkie w życiu ,mialam cos podobnego zachwycona byłam  co prawda bez basenu  ale co  pare dni to gorzej z rodzinką sie dzialo !! i  nawet  o  parę  eurusiów córónia  mi wygadala na czekoldaki dla dziadka ,Okaże sie w praniu jak to my  mówimy ! powodzenia i dodawaj na  bieżaco 

Cieszy mnie jedno nie robie zakupów ,bo sama nie chciałam i nie lubie tego robic .A wszystko wyjdzie w praniu ,choc juz widac po nich ze sa w porządku