No nie ! idzie oszaleć - " dziad swoje - pop swoje " . Najpierw straszona , że podaje swój login - teraz , że inni będą powielać . Ludzieeeeee , czy my tutaj na tym forum to jakąs ciemną masą jesteśmy ? tak niektórzy nas odbierają ?
No nie ! idzie oszaleć - " dziad swoje - pop swoje " . Najpierw straszona , że podaje swój login - teraz , że inni będą powielać . Ludzieeeeee , czy my tutaj na tym forum to jakąs ciemną masą jesteśmy ? tak niektórzy nas odbierają ?
Ano, tym bardziej, że Jola chciała dobrze, obrazując tym, którzy chcieliby wirtualne konto w zusie założyć, jak to może wyglądać:)
http://zus.pl/files/586_14_Rejestracja_i_logowanie.pdf, ale nie każdy potrafi
No właśnie ja próbowałam i nie dałam rady,mocno skomplikowane wg mnie,wybiore się do ZUS w maju i z pomocą miłych pan zrobie sobie ten dostęp:)
No właśnie ja próbowałam i nie dałam rady,mocno skomplikowane wg mnie,wybiore się do ZUS w maju i z pomocą miłych pan zrobie sobie ten dostęp:)
Witajcie! wszystkim którzy są w domu albo mają dostęp do swojego konta w zus doradzam sprawdzić składki! ja właśnie wróciłam z zusu i dobrze że siedziałam.........nie mam opłacanych składek i to od dobrych kilku miesięcy!!!!!!!!! Jakby tego było mało firma zalega mi z wypłatą na kwotę 1600zł!!!!!!
Ja powiem tak, jeżeli ktoś zaczyna swoją pracę czy to w opiece czy tak w ogóle, to na samym początku nawet o tym człowiek nie myśli, że może mu ktoś za jego pracę nie zapłacić czy też składek nie odprowadzić. Ja jak pierwszy raz wyjeżdżałam za granicę to też firma mi mówiła, że składki odprowadza mi od takiej i takiej kwoty, akurat mnie moja mama podpowiedziała, że to nie takie oczywiste, że te składki aby na pewno będę mieć opłacone - udałam się zatem do Zusu i po pierwszym przepracowanym m-cu to sprawdziłam. Ja nigdy nie zgodziłam się wyjeżdżać na długo, bo po prostu nie wierzę we wszystko co mówią firmy. Co innego jak ktoś długo z jedną i tą samą firmą współpracuje i zakładam, że uczciwie ona podchodzi do tematu. Czasami jest tak, że firma okłamuje nas odnośnie np. stanu pacjenta ale za to płaci nam te składki w terminie. Ja w Zusie dowiedziałam się, że sprawa z tymi składkami wygląda tak: firma zgłasza im, że od np. 15 stycznia będzie odprowadzać nam składki, ale to nie oznacza, że już od razu je Zusowi zapłaci tzn. zgłasza 1 stycznia, wyjeżdżamy do pracy np. na 1 m-c, potem idziemy do Zus zapytać się czy jak byliśmy w pracy za granicą to czy firma uiściła opłatę i okazuje się że np. owszem ale od 1 lutego, czyli w okresie od 15 stycznia do 1 lutego brak wpłaty( to są oszczędności firmy, a tych oszczędności to ja znam z doświadczenia kilka). Jeżeli dana osoba wyjeżdża któryś tam raz do pracy to ja zakładam, że ona już wie co powinna zrobić i wiedzieć gdzie się udać ( nie warto we wszystko tak dosłownie wierzyć ), podobnie sprawa wygląda, jeżeli ktoś w kraju już kiedyś pracował np. u kogoś prywatnie to też powinien sam o swoje sprawy zadbać ( można założyć sobie platformę w Zus i mieć podgląd na to czy firma opłaca nam składki, jest też możliwość korespondencji z Zus drogą e- mailową, jak wyrazi się na to zgodę i podpisze odpowiedni papier - chcieć to móc). Miłego dnia wszystkim życzę:-)
Będąc w D robię zakupy do domu w Pl.
Internet to jednak potęga:-)
Tesco Tina:-)
6,80- 7,80 zł ( w zależności od wybranej godziny).