Dni wolne, ile ich macie?

07 lutego 2014 21:13 / 3 osobom podoba się ten post
betrojer

No, dobrze, a jak rozwiązalibyście/rozwiązałybyście taki przypadek. Zaawansowany Alzheimer, 82 lata, mężczyzna jeszcze chodzący i mieszkający samotnie. Taka osoba przypada wam do opieki. Wiecie, że jest to trudny przypadek i że podczas nawet 15-minutowej waszej nieobecności obraz pokoju, w którym przebywa, może zmienić się nie do poznania. Czy wtedy też będziecie ubiegać się o te 2-3 godziny na wyjście z domu, w którym nie ma go z kimś innym zostawić?

Jak rozwiążecie taki hipotetyczny dylemat, ciekaw jestem?

Hipotetyczny dylemat,trzeba roawiazac logicznie;:):)
07 lutego 2014 21:16
Tego, z tego, co widzę, nie można zmienić. Nic na to nie poradzę.
07 lutego 2014 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
Jeszcze bym dodała, że możesz się zgodzić na brak wolnego (tak jak ja mam w tej chwili), ale za dodatkową opłatą. Oczywiście doTwojej kieszeni, a nie do portfela firmy.
07 lutego 2014 21:49
Malgi

Jeszcze bym dodała, że możesz się zgodzić na brak wolnego (tak jak ja mam w tej chwili), ale za dodatkową opłatą. Oczywiście doTwojej kieszeni, a nie do portfela firmy.

A jaki przelicznik zastosować za jedną godzinę? 5EUR?
07 lutego 2014 21:56 / 1 osobie podoba się ten post
betrojer

A jaki przelicznik zastosować za jedną godzinę? 5EUR?

Myślę że 5 euro to jest takie minimum. Żadna opiekunka niemiecka nie pofatygowałaby się za mniej niż 10 euro, ale... jakaś "napływowa" sąsiadka pewnie za 5 euro by chętnie popilnowała PDP.
07 lutego 2014 22:00
A ja tu widzę hipotetyczny dylemat:)
07 lutego 2014 22:01
I do tego płatne co tydzień? To miałoby sens. :)
07 lutego 2014 22:07
Tu gdzie jestem rodzina płaci niemieckim opiekunom 8-12 euro na godzinę
07 lutego 2014 22:07 / 4 osobom podoba się ten post
Wiecie co - ja muszę to wszystko odszczekać o braku czasu wolnego w umowie.
Bo ja w swojej umowie tego nie mam i dziadek zawsze mi wpierał, że w jego umowie też tego nie ma.
Aż się dzisiaj dorwałam do tej jego umowy i tam jak byk stoi - przynajmniej 8 godzin ciszy nocnej i 2 godziny wolnego w ciągu dnia.
I się dziadek zdziwił:)
No ale nie będziemy i tak nic zmieniać w naszych zwyczajach, bo jak już mówiłam wielkie luzy tutaj mam. A jakbym się upadła, że codziennie muszę na 2 godziny wychodzić, to jeszcze na złość będzie mnie w pozostałym czasie ciągle potrzebował. No ale przynajmniej już wiem jak sprawa stoi.

Następnym razem, jak będą mi rodziny chciały ciemnotę wciskać, to od razu poproszę ich o pokazanie mi ich umowy. Co by niejasności później nie było.
07 lutego 2014 22:13 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie sąsiadka dostawala 8 euro /h, z Pflegedienst 13 euro/h, za dotrzymywanie towarzystwa:)
Ja wybieram zawsze przerwę w pracy plus rower plus kieszonkowe na przezycie w podroży, jak mawia moja obecna Pdp:)
I powinno się unikać określenia czas wolny, to jest przerwa w pracy , konieczna dla zachowania kondycji i psychicznej i fizycznej:)
07 lutego 2014 22:15
jolanta10

Tu gdzie jestem rodzina płaci niemieckim opiekunom 8-12 euro na godzinę

Kim są ci opiekunowie? Możesz napisać coś bliżej? Jakoś wierzyć mi się nie chce, że pracują za tak niską kwotę. Zwłaszcza - jak piszesz, że - są to niemieccy opiekunowie.
07 lutego 2014 22:17 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

U mnie sąsiadka dostawala 8 euro /h, z Pflegedienst 13 euro/h, za dotrzymywanie towarzystwa:)
Ja wybieram zawsze przerwę w pracy plus rower plus kieszonkowe na przezycie w podroży, jak mawia moja obecna Pdp:)
I powinno się unikać określenia czas wolny, to jest przerwa w pracy , konieczna dla zachowania kondycji i psychicznej i fizycznej:)

No, ale kieszonkowego nie wymusisz na nikim. :)
07 lutego 2014 22:26
betrojer

No, ale kieszonkowego nie wymusisz na nikim. :)

A to jeszcze nie próbowalam:)
07 lutego 2014 22:32 / 2 osobom podoba się ten post
betrojer

Kim są ci opiekunowie? Możesz napisać coś bliżej? Jakoś wierzyć mi się nie chce, że pracują za tak niską kwotę. Zwłaszcza - jak piszesz, że - są to niemieccy opiekunowie.

Tak to moze być sasiadka może być koleżanka konczą krotkie kursy i chodza swiadcza taka usługę.Nie maja tak żle płacone ja na ostatniej Stelli mialam dwa razy w tygodniu po 2 godz. pytałam ile płacą dowiedziałam sie,że 15 € za godzinę. Jak wracalam to mialam troche do ogarnięcia nie radziła sobie z pampersem.
Ale za to mialam 4 godz. dodatkowo wolnego czasu.
08 lutego 2014 07:34 / 5 osobom podoba się ten post
Znalazłem tę opcję, która zmienia moją wirtualną płeć. :) Teraz jest już poprawnie.