Jak minął dzień 4

28 lipca 2019 20:05 / 1 osobie podoba się ten post
Załóżmy..
28 lipca 2019 20:42 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień zakończył się kebabem . Ja zjadłam ten placek z wierzchu miesa nawet nie ruszyłam .Złożylismy życznia mniej-więcej takiej treści . Szczęśliwej drogi, wielu serdecznych przyjaciól, szczerej miłości i dużej kasy . Teraz prysznic, rozmowa z najbliższymi, fakty na tvn i lulu . Dobranoc ( to na wieczorny uśmiech )
28 lipca 2019 21:15 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Oczywiście, że tak. Chory człowiek może siebie w porywach fantazji (demencji) za kaczora Donalda uważać, a opiekunkę za myszkę Miki, czy inną postać. Jaki jest sens się spierać. Sztuką jest poradzić sobie w takiej ciekawej aranżacji i poprowadzić pdp przez manowce. Chora , dementywna osoba, która jako ktos, kto w sile wieku miał jakiś własnie Hauspersonel- za taki też będzie uważac opiekunki. Problem tkwi w tzw pamięci długotrwałej, która umiera ostatnia. Wystarczy trochę wiedzy i już się żyje lżej i problem kompleksu służącej odpada.

Gdzieś przeoczyłam ten twój wpis . 
Wiem na czym polega demencja otępienie starcze i itd . I uwierz mi że moja wiedza jest na odpowiednim poziomie więc mnie to nie rusza a żyje mi się bardzo lekko i przyjemnie . Kompleksu służącej również nie mam bo nigdy sie nią nie nazwałam . Mój wpis odnośnie zachowania mojej pdp został odebrany w bardzo nieładny sposób ale tak to jest  . Specjalistów w dzisiejszych czasach na pęczki jedno dosrywac próbuje drugiemu jaki to mądry i uczony . Ja temu forum raczej podziękuje widocznie jestem na nie za głupia , zbyt niedoświadczona i grom wie co tam wam ślina przyniesie specjaliści .. Powodzenia . Znudziło mi się już to nic nie możesz napisać bo zaraz ci na siłę ktoś wciska a swoje zdanie a napisz coś innego swojego to  się zleci kółko wzajemnej adoracji i jedna drugiej przytakuje i atak . Aa niektórzy to się nigdy nie 
nauczą,  aa wystarczy trochę wiedzy . No tak bo przez szklany ekran telefonu czy laptopa poznasz człowieka od podszewki .. Powodzenia drogie panie . 
28 lipca 2019 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
Ewelina645

Wiem na czym polega demencja otępienie starcze i itd . I uwierz mi że moja wiedza jest na odpowiednim poziomie więc mnie to nie rusza a żyje mi się bardzo lekko i przyjemnie . Kompleksu służącej również nie mam bo nigdy sie nią nie nazwałam . Mój wpis odnośnie zachowania mojej pdp został odebrany w bardzo nieładny sposób ale tak to jest  . Specjalistów w dzisiejszych czasach na pęczki jedno dosrywac próbuje drugiemu jaki to mądry i uczony . Ja temu forum raczej podziękuje widocznie jestem na nie za głupia , zbyt niedoświadczona i grom wie co tam wam ślina przyniesie specjaliści .. Powodzenia . Znudziło mi się już to nic nie możesz napisać bo zaraz ci na siłę ktoś wciska a swoje zdanie a napisz coś innego swojego to  się zleci kółko wzajemnej adoracji i jedna drugiej przytakuje i atak . Aa niektórzy to się nigdy nie 
nauczą,  aa wystarczy trochę wiedzy . No tak bo przez szklany ekran telefonu czy laptopa poznasz człowieka od podszewki .. Powodzenia drogie panie . 

Bravo Ewelina. 
28 lipca 2019 22:46 / 7 osobom podoba się ten post
I tak właśnie działają fora czy nasze i inne, choć uważam że u nas jest na prawdę spokojnie, teraz.Zupelnie inaczej wygląda rozmowa anfas w realu inaczej odbiera się słowo pisane i zawsze są jakieś niedomówienia .Często spotkałam się z powiedzeniem czytania ze zrozumieniem, co autor miał na myśli .Jedni lubią potyczki słowne inni uzywają skrótów myślowych a inni po prostu walą prosto z mostu bez owijania.Ale sedno  jest takie, że każdy bez wyjątku ma prawo do wyrażania własnego zdania , zachowaniem szacunku .Każdy z nas jest inny ,ma różną sytuacje w rodzinie w której pracuje,różnych seniorów i indywidualne podejście,które zależy od zdobytej wiedzy i praktyki.Mam tyle lat ile mam 27 lat praktyki (kier.medyczny ale pielęgniarką nie jestem ) sporo wiem i tyle samo nie wiem.Uczę się całe życie i słucham rad mądrzejszych ode mnie i wiek radzących nie ma tu znaczenia.Myślę Ewelina, że mimo młodego wieku masz już pewne doświadczenie i wiedzę ale bądź też otwarta na porady.  Ja mogę się wiele nauczyć od Ciebie  a Ty ode mnie.Ten mój wpis jest zupełnie luźny nie stoję po niczyjej stronie tylko po swojej ....Spokojnej nocy
29 lipca 2019 01:57 / 7 osobom podoba się ten post
Ewelina645

Ewelina, nie kliknęłam, że lubię, bo przecież nie po to przelałaś na ekran swoje myśli, żeby inni "lubię to "klikali.
Może weźmiesz mnie za kolejną panią mądralińską, ale nie odpowiadam na Twój wpis po to,żeby się mądrzyć. 
Może coś pominęłam, ale nie odebrałam żadnej odpowiedzi na Twoje posty,jako personalnego ataku na Ciebie. 
Ewelina, sama mówisz ,że jesteś szczera w swoich wypowiedziach, masz swoje zdanie i nie boisz się głośno jego wypowiadać, no i bardzo dobrze. Zauważyłam, że inni udzielają nam swoich rad i dzielą się uwagami ,tutaj na Forum, wtedy,kiedy o to prosimy. Kiedy o czymś piszesz, czy Ty, czy ja ,czy jeszcze ktoś inny, to opisujemy swoje doświadczenia, dzielimy się spostrzeżeniami, chwalimy się czymś ,czy wylewamy żale, które odnoszą się również do naszych Pdp. Wyraziłaś swoje zdanie, inni podzielili się swoim, nie tylko z Tobą, ale ze wszystkimi na Forum.I jest ok.A to,że inni inaczej myślą niż Ty,to nie ma się co obrażać. Szkoda by było, gdybyś stąd zniknęła .Dziecko,( mam prawo tak napisać, i uwierz, piszę to z sympatią),ja nie widzę tutaj żadnego towarzystwa wzajemnej adoracji. Nie dąsaj się  ,pisz i dziel się swoimi przeżyciami i spostrzeżeniami.Mnie też nie zawsze podobają się komentarze do moich postów, ale nie będę przecież złościć się na kogoś za to,że ma inne zdanie odnośnie jakiegoś tematu. 
A w komentarzach do Twoich wypowiedzi, bardzo często można wyczuć wiele sympatii do Ciebie .
Postaraj się to dostrzec i bądź tu razem z nami. Trzymam kciuki i bardzo Ci kibicuję. 
29 lipca 2019 06:20 / 7 osobom podoba się ten post
Konwalia08

I tak właśnie działają fora czy nasze i inne, choć uważam że u nas jest na prawdę spokojnie, teraz.Zupelnie inaczej wygląda rozmowa anfas w realu inaczej odbiera się słowo pisane i zawsze są jakieś niedomówienia .Często spotkałam się z powiedzeniem czytania ze zrozumieniem, co autor miał na myśli .Jedni lubią potyczki słowne inni uzywają skrótów myślowych a inni po prostu walą prosto z mostu bez owijania.Ale sedno  jest takie, że każdy bez wyjątku ma prawo do wyrażania własnego zdania , zachowaniem szacunku .Każdy z nas jest inny ,ma różną sytuacje w rodzinie w której pracuje,różnych seniorów i indywidualne podejście,które zależy od zdobytej wiedzy i praktyki.Mam tyle lat ile mam 27 lat praktyki (kier.medyczny ale pielęgniarką nie jestem ) sporo wiem i tyle samo nie wiem.Uczę się całe życie i słucham rad mądrzejszych ode mnie i wiek radzących nie ma tu znaczenia.Myślę Ewelina, że mimo młodego wieku masz już pewne doświadczenie i wiedzę ale bądź też otwarta na porady.  Ja mogę się wiele nauczyć od Ciebie  a Ty ode mnie.Ten mój wpis jest zupełnie luźny nie stoję po niczyjej stronie tylko po swojej :-)....Spokojnej nocy:przytula:

Nie ma co dyskutować na tamat, którego nie ma . Kazdy/a pisze, że mamy prawo do własnego zdania i opinii i niech tak zostanie. Ja nic nie myslę na temat doświadczenia, bo moje, mimo, że długo pracuje, może być niczym w porównaniu do innej opiekunki pracującej krótko . Same piszemy, że każdy przypadek jest inny więc jakie doświadczenie ? wszystkiego uczymy się od nowa przy każdym podopiecznym . Kto ma więdzę medyczną i w dodatku popartą pracą, ma łatwiej . A my korzystajmy z tego . Ja odchodziłam z tego forum parokrotnie, bo takie mam prawo . Nauczyłam się korzystać z niego i jest mi potrzebne . Można przecież czytać bez logowania i mieć spokojna głowę .
29 lipca 2019 06:24 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ewelina, nie kliknęłam, że lubię, bo przecież nie po to przelałaś na ekran swoje myśli, żeby inni "lubię to "klikali.
Może weźmiesz mnie za kolejną panią mądralińską, ale nie odpowiadam na Twój wpis po to,żeby się mądrzyć. 
Może coś pominęłam, ale nie odebrałam żadnej odpowiedzi na Twoje posty,jako personalnego ataku na Ciebie. 
Ewelina, sama mówisz ,że jesteś szczera w swoich wypowiedziach, masz swoje zdanie i nie boisz się głośno jego wypowiadać, no i bardzo dobrze. Zauważyłam, że inni udzielają nam swoich rad i dzielą się uwagami ,tutaj na Forum, wtedy,kiedy o to prosimy. Kiedy o czymś piszesz, czy Ty, czy ja ,czy jeszcze ktoś inny, to opisujemy swoje doświadczenia, dzielimy się spostrzeżeniami, chwalimy się czymś ,czy wylewamy żale, które odnoszą się również do naszych Pdp. Wyraziłaś swoje zdanie, inni podzielili się swoim, nie tylko z Tobą, ale ze wszystkimi na Forum.I jest ok.A to,że inni inaczej myślą niż Ty,to nie ma się co obrażać. Szkoda by było, gdybyś stąd zniknęła .Dziecko,( mam prawo tak napisać, i uwierz, piszę to z sympatią),ja nie widzę tutaj żadnego towarzystwa wzajemnej adoracji. Nie dąsaj się  ,pisz i dziel się swoimi przeżyciami i spostrzeżeniami.Mnie też nie zawsze podobają się komentarze do moich postów, ale nie będę przecież złościć się na kogoś za to,że ma inne zdanie odnośnie jakiegoś tematu. 
A w komentarzach do Twoich wypowiedzi, bardzo często można wyczuć wiele sympatii do Ciebie .
Postaraj się to dostrzec i bądź tu razem z nami. Trzymam kciuki i bardzo Ci kibicuję. :serce:

Wszystko fajnie tylko swoje zdanie powinno się wypowiadać w taki sposób by nie urazić drugiej osoby . 
Zresztą nie ma co roztrząsać dla mnie temat zakończony . 
29 lipca 2019 06:35 / 5 osobom podoba się ten post
Po to jest dyskusja, żeby własne zdanie wypowiadać a nie przytakiwać, gdy sie ma wątpliwości co do słuszności podjętych działań . To nie przyjacielskie pogaduszki , to ciężka praca z daleka od domu i często bez wsparcia . Forum jest po to, żeby pisać o sobie o swoich problemach, czerpać więdzę i pomoć komuś jesli jestesmy w stanie .A, że czasami coś się komuś wypsnie, to trzba  brać do serca ,  czy w życiu realnym zawsze mamy rację ? 
29 lipca 2019 06:45 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Po to jest dyskusja, żeby własne zdanie wypowiadać a nie przytakiwać, gdy sie ma wątpliwości co do słuszności podjętych działań . To nie przyjacielskie pogaduszki , to ciężka praca z daleka od domu i często bez wsparcia . Forum jest po to, żeby pisać o sobie o swoich problemach, czerpać więdzę i pomoć komuś jesli jestesmy w stanie .A, że czasami coś się komuś wypsnie, to trzba  brać do serca ,  czy w życiu realnym zawsze mamy rację ? 

Nikt ci nie zabrania wypowiadać swojego zdania .  A twoje teksty w stylu No niektórzy to się nigdy nie nauczą albo no kiepsko to ja widzę co innego .. były nieadekwatne do tematu nie prosiłam o pouczanie jakie to służące z opiekunek . Napisałam jedynie luźno  o zachowaniu mojej pdp a wyszły z tego prawie jakieś debaty psychiatryczne . Spytałam co kiepsko widzisz nie odniosłas się do mojego pytania . Za to Tina napisała o minimum wiedzy itd  i zaraz znów pół slowka . Tyle nie będę więcej tu dyskutować bo nie ma sensu . 
29 lipca 2019 07:32 / 6 osobom podoba się ten post
Ewelinka :) / pozwalam sobie na takie zdrobnienie bo chyba w wieku mojego dziecięcia jesteś :) / po 10 latach pracy jako opiekunka , nauczyłam się dystansu do wielu rzeczy zarówno w mojej pracy jak i w życiu . I wiesz jak mi z tym jest dobrze :)
29 lipca 2019 07:41 / 5 osobom podoba się ten post
Ewelina, ale przecież nikt nie chcial cie urazić. Przynajmniej świadomie. Jak sama zauważyłaś kazdy ma prawo wyrażac swoje zdanie i myśli ( żeby nie przyklaskiwać innym , jeżeli myslimy inaczej :) ). Nie rozumiem dlaczego chcesz znikanąć z forum , ale to twoja sprawa i wybór. widocznie tak czujesz. Szkoda
29 lipca 2019 07:52 / 3 osobom podoba się ten post
Ewelina645

Każdy ma własne standarty co do lekkiego i przyjemnego życia. Jeden się już lekko czuje jak go nikt nie upokarza- inny przyjmuje sytuację traktowania go z szacunkiem jako coś oczywistego- i nie są to tylko słowa.
Twoje życie formujesz sama i za nie odpowiadasz- taka jest kolej rzeczy i nic mi do tego. Sama przyznałaś (myslę , że każdemu) prawo do własnego zdania , więc nie powinnaś oczekiwać ode mnie oklaskiwania wpisów, z których widać , że dobrze się nie dzieje. Dlaczego? Ano dlatego, żeby Cię nie utwierdzać w błędzie i nie patrzeć jak się "rozwijasz" w pewnym kierunku. Nic jednak na siłę Ewelina, skoro etap opiekunkowej "edukacji" uważasz za zakończony. 
Róznica zdań między nami powstała z róznicy poglądów, bo ja uważam, ze do każdego pacjenta trzeba indywidualnie podchodzic i na każdym miejscu zawsze uczymy się czegoś nowego...
29 lipca 2019 08:46 / 5 osobom podoba się ten post
Podejście do innych ludzi a zwłaszcza do chorego  a tym bardziej demencyjnego to "kunszt" . Trzeba się tego nauczyć i nie ma, że boli . Zawsze stawiam sie w sytyacji odwrotnej do zastanej przy chorym, myśle sobie tak , a gdybym to ja leżała w łóżku, czy byłabym niepełnosprawna chciałabym kolo siebie mieć osobę ciagle mnie poprawiająca i z pretensjami ? Opiekunka dla własnego spokoju powinna akceptować wieloletnie przyzwyczajenie podopiecznych . Z tym lżej żyć i pracować . ( zeby to nie było, że pouczam Eweline, co to, to nie . Piszę jak pracuję )
29 lipca 2019 09:04 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Każdy ma własne standarty co do lekkiego i przyjemnego życia. Jeden się już lekko czuje jak go nikt nie upokarza- inny przyjmuje sytuację traktowania go z szacunkiem jako coś oczywistego- i nie są to tylko słowa.
Twoje życie formujesz sama i za nie odpowiadasz- taka jest kolej rzeczy i nic mi do tego. Sama przyznałaś (myslę , że każdemu) prawo do własnego zdania , więc nie powinnaś oczekiwać ode mnie oklaskiwania wpisów, z których widać , że dobrze się nie dzieje. Dlaczego? Ano dlatego, żeby Cię nie utwierdzać w błędzie i nie patrzeć jak się "rozwijasz" w pewnym kierunku. Nic jednak na siłę Ewelina, skoro etap opiekunkowej "edukacji" uważasz za zakończony. 
Róznica zdań między nami powstała z róznicy poglądów, bo ja uważam, ze do każdego pacjenta trzeba indywidualnie podchodzic i na każdym miejscu zawsze uczymy się czegoś nowego...

Niby na jakiej podstawie stwierdzilas że się dobrze nie dzieje ? U mnie ? Bo moja pdp ma demencję i ataki gdzie nie ma pojęcia gdzie się znajduje . No tak przez szklany monitor idealnie oceniać sytuację brawo .. Jesteś ostatnia osobą która ma prawo oceniać moją osobę i kierunki w których się rozwijam bądź nie. I skoro już zaczęłaś to niby w jakim kierunku według ciebie ? Słucham uważnie ?  . To że do każdego człowieka podchodzi się inaczej również wiem .  I te nie dokończone półsłówka . Skoro taka jesteś szczera to wywal kawę na ławę i powiedz o co ci chodzi . Bo teraz nie wiem pijesz do mnie do mojej pracy czy o co chodzi .