Powitajki przy kawie 60

04 maja 2020 22:21 / 2 osobom podoba się ten post
Clio

Hejka..... Z dużym opóźnieniem mówię to wam.... Ale powiem co zem wiem.... Trochę dziś emocji miałam i trochę nie dowierzam   bo ostatnio się rozemocjonowalam z tą granicą i kwarantanna ale szybko mnie zgasili wszyscy...
Po 1.
Nie jade jutro 5 a 8 w piątek. Ale ok.  Jest korona i rozumiem. Sytuacje wyjątkowe 3 dni nie 3 mce. 

Po 2
dzwoniła do mnie koleżanka opiekunka która o godz 14.00 przekraczała granicę...opiekunka i inne też wraz z nią.. Nie ze transgraniczni...
Nie z mojej firmy z jakiej tam niecwazne egall...
Powiedziała że... Przekroczyla granicę  i nie ma kwarantanny.. Musiała okazać tylko dokument:umowę..z firmy.. . I nie ma kwarantanny inni też.
Takie buty. 
Mówię co slyszalam
Ja przekroczę w piątek w nocy koło 24./
.... Chyba że ktoś wcześniej jedzie to sam się przekona...
Ja mam umowę z firmy i 2 dokument ten że w koronie mogę łazic...
.Popołudniu babcia mnie wola bo o granicy gadali ze przechodzą i że mogę przejść bez kwarantanny, potem mama moja że w TVN też coś gadali.... Zresztą już mi obojętne biorę na klatę ale jak co się uciesze też.. 
Trochę emocji muszę ochłonąć...
Tyle... 

Może w pewnych wyjatkach coś dopracowali . Mój sąsiad nad ranem przyjechał. Ma.
Tu jeszcze defincjia z prawa unijnego- po angielsku, ale jest napisane wyraźnie.
https://europa.eu/youreurope/citizens/files/Covid_FrontierPostedWorkers_en.pdf

04 maja 2020 22:25 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Może w pewnych wyjatkach coś dopracowali . Mój sąsiad nad ranem przyjechał. Ma.
Tu jeszcze defincjia z prawa unijnego- po angielsku, ale jest napisane wyraźnie.
https://europa.eu/youreurope/citizens/files/Covid_FrontierPostedWorkers_en.pdf

Sąsiad nad ranem. Ona rano wyjechała. No właśnie. Zresztą. 
Jak nie przejdę nie dowiem się. 
Dobranoc. 
04 maja 2020 22:27 / 2 osobom podoba się ten post
Clio

Sąsiad nad ranem. Ona rano wyjechała. No właśnie. Zresztą. 
Jak nie przejdę nie dowiem się.:oczko: 
Dobranoc. 

Może jest luka i dobrze. Czekamy zatem. 
04 maja 2020 22:30 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Może jest luka i dobrze. Czekamy zatem. 

Korona nowa.
prawo nowe się robi.
Dokładnie.
Powooli ale coraz bliżej do normalności...  
04 maja 2020 22:44 / 4 osobom podoba się ten post
Clio

Korona nowa.
prawo nowe się robi.
Dokładnie.
Powooli ale coraz bliżej do normalności... :super: 

Zarazek pójdzie sobie niedługo.
Ta normalność u nas i to prawo to 2 do przodu 2 do tylu.Sama się zdziwiłam jak ogłosili, ze przywileje  tylko dla  transów , bo własnie oni mogą więcej nanieść niz ci co po kilku tygodniach do domu wracają. Może się dziś ocknęli, a sąsiad miał pecha, bo przekraczał granicę tak około 3 w nocy. 
Powinni doprecyzować przepisy bo teraz mówia tak jak mówią.
04 maja 2020 22:52 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ta normalność u nas i to prawo to 2 do przodu 2 do tylu.Sama się zdziwiłam jak ogłosili, ze przywileje  tylko dla  transów :-), bo własnie oni mogą więcej nanieść niz ci co po kilku tygodniach do domu wracają. Może się dziś ocknęli, a sąsiad miał pecha, bo przekraczał granicę tak około 3 w nocy. 

Ano. On Przekraczał w nocy ona już w dzień ok 14 zdazyla powiedzieć że od dziś  czyli od 4 maja nie ma kwarantanny i kuniec rozmowy. 
   i .  na Bawarii w tv w wiadomosci Polacy się wypowiadali ze z dukumentami przechodzili. Coś około godz 17 było w tv.
Na sam koniec przylazlam. Bo. Mnie babcia za późno zawolala ale potwierdziła. 

04 maja 2020 22:58 / 3 osobom podoba się ten post
Clio

Ano. On Przekraczał w nocy ona już w dzień ok 14 zdazyla powiedzieć że od dziś  czyli od 4 maja nie ma kwarantanny i kuniec rozmowy. 
:-)   i .  na Bawarii w tv w wiadomosci Polacy się wypowiadali ze z dukumentami przechodzili. Coś około godz 17 było w tv.
Na sam koniec przylazlam. Bo. Mnie babcia za późno zawolala ale potwierdziła. 

Nie oglądałam- dzis prawie przez dzień cały nie było mnie w chacie  Teraz  widze wypowiedzi na fejsie ze strazy granicznej i wygląda na to, że wszyscy z państw osciennych z dokumentem potwierdzającym zatrudnienie dzis przechodzą. Nie twierdze nic na pewno, bo sie jeszcze rozmyślą w rzadzie i znow wymyslą co innego.
04 maja 2020 23:03 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie oglądałam- dzis prawie przez dzień cały nie było mnie w chacie :-) Teraz  widze wypowiedzi na fejsie ze strazy granicznej i wygląda na to, że wszyscy z państw osciennych z dokumentem potwierdzającym zatrudnienie dzis przechodzą. Nie twierdze nic na pewno, bo sie jeszcze rozmyślą w rzadzie i znow wymyslą co innego.

Nie mam fejsa ale  
Tak Litwa, Czechy, Słowacja, Niemcy. 
Ukraina i Białoruś nie były wymienione. 
Tak dokładnie że trzeba umowę mieć. No każdy przed wyjazdem komplet dokumentów dostaje. Ja zabieram zawsze co mogę w razie "w" bo przecież można zapomnieć itd lub poprostu nie zabrać bo w sumie cos tam.
Lojej aż do piątku muszę czekac  do 24/1.00   ale babcia i pies sie ucieszyli 
04 maja 2020 23:09 / 5 osobom podoba się ten post
Clio

Nie mam fejsa ale :super: 
Tak dokładnie że trzeba umowę mieć. No każdy przed wyjazdem komplet dokumentów dostaje. Ja zabieram zawsze co mogę w razie "w" bo przecież można zapomnieć itd lub poprostu nie zabrać bo w sumie cos tam.
Lojej aż do piątku muszę czekac:hihi:  do 24/1.00 :oczko:  ale babcia i pies sie ucieszyli :hihi:

Na razie te panstwa, ale postęp jest . Moze rozszerzą niedługo na strefę Schengen , nie tylko na UE .Mam nadzieje, ze im się nie zmieni w krótkim czasie.Nie wierzę juz nikomu. Dokumenty też biorę. Umowę o pracę i ten mój szwajcarski Ausweis (p)rezydenta  Z tym wjadę do CH. Gorzej z powrotem jak nie zniosa kwaratanny z Schengen. Będę siedzieć  
Ja w piatek rano wyjezdzam prywatnym autem. Po drodze zabieram koleżankę z okolic Katowic. Będziemy się zmieniac za kólkiem. Dokulamy się jakoś .
Starszaki  potrafią się szczerze cieszyć. Piesy tez.
04 maja 2020 23:16 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ta normalność u nas i to prawo to 2 do przodu 2 do tylu.Sama się zdziwiłam jak ogłosili, ze przywileje  tylko dla  transów :-), bo własnie oni mogą więcej nanieść niz ci co po kilku tygodniach do domu wracają. Może się dziś ocknęli, a sąsiad miał pecha, bo przekraczał granicę tak około 3 w nocy. 

Też uważam że transgraniczni najwięcej mogą tego zwlec .
04 maja 2020 23:18 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Też uważam że transgraniczni najwięcej mogą tego zwlec .

Tak tez i w Szwajcarii się stało w Ticino. Zamykali granice w trymiga.
04 maja 2020 23:24 / 4 osobom podoba się ten post
Clio

Nie mam fejsa ale :super: 
Lojej aż do piątku muszę czekac:hihi:  do 24/1.00 :oczko:  ale babcia i pies sie ucieszyli :hihi:

A ja cierpliwie czekam na ofertę z firmy żeby się przetransportować w inne miejsce, może się uda w okolicy, jeszcze bym miesiąc popracowała to swój rekord pobije .Przyjechałam 24 .03 a wróciłbym ok 17 .06 Może już wtedy kwarantanny w Polsce nie będzie .
04 maja 2020 23:39 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

A ja cierpliwie czekam na ofertę z firmy żeby się przetransportować w inne miejsce, może się uda w okolicy, jeszcze bym miesiąc popracowała to swój rekord pobije .Przyjechałam 24 .03 a wróciłbym ok 17 .06 :-)Może już wtedy kwarantanny w Polsce nie będzie .

Może i lepiej jak odczekasz. Czytam komentarze na stronie Strazy Granicznej i jeden męzczyzna napisał , że to czy komuś przydzielą kwarantannę , czy nie- zależy od interpretacji oficera dyżurującego. Skutek niescislosci w przepisach.Nie wszyscy pracujący przekraczający granicę zostali zwolnieni z kwarantanny. Jeszcze na to Straż graniczna nie udzieliła wyjaśnienia.
04 maja 2020 23:48 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Może i lepiej jak odczekasz. Czytam komentarze na stronie Strazy Granicznej i jeden męzczyzna napisał , że to czy komuś przydzielą kwarantannę , czy nie- zależy od interpretacji oficera dyżurującego. Skutek niescislosci w przepisach.Nie wszyscy pracujący przekraczający granicę zostali zwolnieni z kwarantanny. Jeszcze na to Straż graniczna nie udzieliła wyjaśnienia.

Boję się że jakbym teraz wróciła to luby musiałby ze mną na 62 mkw 14 dni spędzić.Matko odizolowani od świata .Po paru dniach strzelali byśmy do siebie z procy ,potem doszło by do bitwy kto pierwszy do wanny i kto komu maszynkę do golenia podebralA jak w czerwcu ta kwarantanna nie minie to i tak do spustoszenia dojdzie ale może duchowo się przygotujemy jakoś .Trochę czasu jeszcze jest .
05 maja 2020 05:55 / 9 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie.  To już 9/14 dzień mojego z córką  więzienia. Już niedługo jajko zniesiemy bo to jest dobijające to siedzenie . Ta świadomość, że auto na podwórku a Ty nie możesz  z tego korzystac i cierpisz..Nawet mi ta cisza juz zaczyna przeszkadzać.  Spać nie mogę za oknem koncert ptasi to i budzę się raniutko. Może jakoś dotrwamy do końca. Wam życzę spokojnego i pogodnego dnia. A teraz zapraszam na kawkę.